Με νευρικότητα και μικτές τάσεις αντέδρασαν οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού τη Δευτέρα, έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την εφαρμογή νέων δασμών από την 1η Αυγούστου. Ο Τραμπ, γνωστός για τις αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις του στο εμπόριο, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των «ανταποδοτικών δασμών» για χώρες που δεν έχουν συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ προανήγγειλε και νέο δασμό 10% για χώρες που υποστηρίζουν – όπως είπε – «αντιαμερικανικές» πολιτικές των BRICS.

Το νέο αυτό μήνυμα εστάλη την ώρα που οι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η αναφορά του Τραμπ σε “τιμωρητικούς” δασμούς για όσους ευθυγραμμίζονται με το μπλοκ ενισχύει τις εντάσεις, σε μια περίοδο που η παγκόσμια εμπορική ισορροπία είναι ήδη εύθραυστη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,53%, ενώ ο ευρύτερος Topix έκλεισε με απώλειες 0,57%. Η Κίνα επίσης κινήθηκε αρνητικά, με τον CSI 300 να καταγράφει πτώση 0,12% και το Χονγκ Κονγκ να βλέπει τον Hang Seng να υποχωρεί κατά 0,61%. Αντίστοιχα, ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακή πτώση 0,11%, εν αναμονή και των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, η οποία ξεκινά διήμερη συνεδρίαση και αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,60%.

Η Νότια Κορέα ήταν η μόνη μεγάλη αγορά στην περιοχή που κινήθηκε θετικά, με τον Kospi να σημειώνει μικρή άνοδο 0,19% και τον Kosdaq να κερδίζει 0,16%. Οι επενδυτές στη Σεούλ φαίνεται να αποτιμούν πιο ψύχραιμα τις εξελίξεις, εν μέρει λόγω της μικρότερης άμεσης έκθεσης της χώρας σε πολιτικές Τραμπ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα futures των βασικών δεικτών σημείωσαν απώλειες έπειτα από τις δηλώσεις. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 146 μονάδες στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ απώλειες 0,39% και 0,42% κατέγραψαν τα futures του S&P 500 και του Nasdaq 100 αντίστοιχα. Η Wall Street είχε κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλά επίπεδα, χάρη στις θετικές επιδόσεις τραπεζικών μετοχών και αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα, όμως η ανασφάλεια που προκαλούν οι νέες εξαγγελίες επανέφερε το αρνητικό κλίμα.

Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, διευκρίνισε ότι η 1η Αυγούστου δεν είναι οριστική «προθεσμία», αλλά ένα ενδεικτικό χρονικό ορόσημο που μπορεί να δώσει χρόνο για τελικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη για αλλαγή της πολιτικής γραμμής ή για εξαίρεση συγκεκριμένων χωρών.

Το βασικό ζήτημα για τις αγορές είναι πλέον η ασάφεια: δεν είναι ξεκάθαρο ποιες χώρες θα επηρεαστούν, τι είδους προϊόντα θα εμπλακούν στους νέους δασμούς και πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές. Η έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών αυξάνει τη μεταβλητότητα και δυσκολεύει τις επενδυτικές αποφάσεις.

Παρά το θετικό ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου για τα χρηματιστήρια, η επανεμφάνιση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών βάζει «φρένο» στην αισιοδοξία. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Ουάσινγκτον, γνωρίζοντας ότι κάθε νέα απόφαση ή δήλωση μπορεί να φέρει ανατροπές στις παγκόσμιες ισορροπίες.

Διαβάστε ακόμη: