Σε διαβούλευση τώρα και κατόπιν ολοταχώς προς ψήφιση πηγαίνει το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.
«Η μείωση του χρόνου αδειοδοτικής διαδικασίας από 5 χρόνια που είναι τώρα σε 14 μήνες υποχρεωτικά (διαφορετικά η επένδυση θα θεωρείται εγκεκριμένη και θα προχωρά από τον ιδιώτη), η πλήρης ψηφιοποίηση σε όλα τα στάδια για την απόκτηση άδειας και η δραστική μείωση των δικαιολογητικών από 91 σε περίπου 50, είναι τα βασικά σημεία της ριζικής τομής» μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ που συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και συνεχίζει: «όταν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα διασφαλιστεί και η λειτουργία μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ο καθορισμός του πλαισίου ενίσχυσης που θα διέπει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, γίνεται σε ταχύτατο χρόνο ενοποίηση τριών αδειοδοτικών βημάτων, ώστε να ολοκληρώνονται παράλληλα και να μην είναι το ένα προαπαιτούμενο του άλλου.
Δηλαδή θα «τρέχουν» την ίδια περίοδο η σύμβαση σύνδεσης με τον Διαχειριστή, η χορήγηση Άδειας Εγκατάστασης και η σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Συνεπώς τα τρία βήματα θα υλοποιούνται στον ίδιο χρόνο, αντί να υπάρχει «σκυταλοδρομία» όπως μέχρι σήμερα και έτσι γίνεται επιτάχυνση της αδειοδότησης των υποψήφιων έργων.
Σημαντική τομή επίσης στο νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των Διαχειριστών.
Επίσης θα υπάρχουν σκληρές προθεσμίες για την διεκπεραίωση των αιτήσεων κάθε σταδίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (αλλά και για τη σύνδεση των έργων από τους Διαχειριστές). Επίσης και αντίστροφα θα τεθούν συγκεκριμένες διορίες για την αδειοδοτική ωρίμανση των έργων από τους επενδυτές.
«Οι άνθρωποι της αγοράς ΑΠΕ και το ΤΕΕ θα εισηγηθούν καθοριστικά στο ΥΠΕΝ αν χρειάζεται να ενισχυθούν κι άλλο οι εγγυήσεις οικονομικής φερεγγυότητας των επενδυτών, επισπεύδοντας την υποβολή της τραπεζικής επιστολής για τη σύνδεση στο δίκτυο» μας λέει επίσης το στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει λέγοντας πως «αν τελικά θα εφαρμοστεί ή όχι αυτό το μέτρο θα εξαρτηθεί από τις απόψεις που θα εκφράσουν τα στελέχη του κλάδου, με τα σχόλια που θα καταθέσουν στη διαβούλευση».
Η εισήγηση αυτή περιλαμβανόταν στην πρόταση της Επιτροπής Αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της ωρίμανσης νέων «πράσινων» επενδύσεων, η οποία είχε παρουσιαστεί την περασμένη άνοιξη στους φορείς της αγοράς και αποτελεί βασικό άξονα των ριζικών τομών που περνάνε με το νομοσχέδιο.
«Στο βασικό θέμα με την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης θα δημιουργηθούν Κύκλοι υποβολής αιτημάτων στους δύο διαχειριστές, με βάση τυποποιημένα έντυπα για να απλοποιηθεί η έγκριση και προώθηση. Παράλληλα, θα θεσπισθούν ποινές στους Διαχειριστές για μη δικαιολογημένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συνδέσεων των νέων έργων» μας λένε οι συμμετέχοντες στη σύνταξη του νομοσχεδίου από την πλευρά του ΤΕΕ.
Αποθήκευση ενέργειας
Σε ότι αφορά στην αποθήκευση ενέργειας θα καθοριστεί με ακρίβεια η λειτουργία μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ενώ με μεταβατικές διατάξεις θα γίνει εναρμόνιση με το νέο πλαίσιο των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και προβλέψεις για τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας:
-Νοικοκυριά με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης.
Τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα περάσματος και κυκλοφορίας στο δίκτυο. Για την περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης.
-Έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης) από επιχειρήσεις είτε ενεργειακές είτε βιομηχανικές και
-Έργα για Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης. Γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.
Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν δύναται να λαμβάνει ενίσχυση.
Αργότερα τα θαλάσσια αιολικά πάρκα
Το τρίτο σκέλος του νομοσχεδίου που είχε παρουσιαστεί ως ενιαίο στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νοέμβριο, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή και λειτουργία θαλάσσιων (υπεράκτιων) αιολικών σταθμών, δεν είναι ακόμα έτοιμο και θα βγει σε διαβούλευση τον Απρίλιο στην καλύτερη περίπτωση.