«Σαν κούνησαν την αχλαδιά, όσοι λάχαν τόσοι φάγαν» έλεγε προ ετών ο μακαρίτης ο παππούς μου, θέλοντας να καταδείξει πως όταν οι ευκαιρίες είναι λίγες και οι υποψήφιοι πολλοί, όποιος τρέξει πρώτος θα ωφεληθεί.

Έτσι γίνεται σήμερα με τους υποψήφιους επενδυτές ΑΠΕ.

Η μικρή ισχύς που θα δημοπρατηθεί και το υψηλό επίπεδο των Τιμών Αναφοράς, θα αφήσει έξω όλους τους μικρομεσαίους παίκτες και θα ευνοήσει τους μεγάλους και μόνον.

Βεβαίως οι υποψήφιοι είναι χιλιάδες και πρέπει να γίνει ξασκαρτάρισμα αλλά πάλι οι ίδιοι θα την πληρώσουν.

Μέχρι το 2024 το σύστημα θέλει 3.500 Μεγαβάτ, και οι περίπου 4000 αιτήσεις αντιπροσωπεύουν ισχύ περίπου 8000 Μεγαβάτ.

Ποιος να πρωτοπρολάβει;

«Τι θα γίνει με όσους μικρούς έχουν κάνει σοβαρή δουλειά με έργα ΑΠΕ και έχουν δαπανήσει χρήματα, αλλά τώρα θα μείνουν εκτός;

Δεν αναφέρομαι σε αεριτζήδες και νταλαβεριτζήδες που είναι εκατοντάδες αλλά σε πραγματικούς επενδυτές που μετριούνται σε δεκάδες» ρώτησα χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Η απάντηση αυτολεξί: «δυστυχώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και οι σοβαροί αυτοί επενδυτές θα μείνουν με τα …σχέδια στο χέρι, χωρίς να υπάρχει σεξουαλικό υπονοούμενο στην κουβέντα μου».

Ομολογώ πως από την –κάποτε συντηρητική- παράταξη δεν περίμενα τέτοια πιπεράτη απάντηση αλλά φαίνεται πως όλοι (και όλες!) τελικά εκσυγχρονίζονται…

Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας: Ποια μεγάλα ονόματα κόπηκαν από τη ΡΑΕ