Ένα μεγάλο παράδοξο βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά των ΑΠΕ στη χώρα μας: η Ρυθμιστική Αρχή κόβει σωρηδόν έργα σε Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας που δεν πλήρωσαν το τέλος βεβαίωσης παραγωγού για να αποφορτίσει την κορεσμένη αγορά, αλλά στο νέο κύκλο αιτήσεων είχαμε «νέα καταιγίδα» επενδυτικού  προς τη ΡΑΕ!

Σχηματικά να αναφέρουμε πως η ΡΑΕ απέρριψε αιτήσεις για έργα ΑΠΕ δυναμικότητας 1500 Μεγαβάτ και αμέσως μετά ήρθαν νέες αιτήσεις ύψους 17.000 Μεγαβάτ!

Ανάμεσα στους απορριφθέντες είναι και μεγάλα ονόματα της αγοράς όπως ΕΛΠΕ, ΑΒΟ Wind, Siemens και  Gamesa.

Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι φωτοβολταϊκό της Άναξ (250 Μεγαβατ), της Cantreva (100 Μεγαβάτ) και των ΕΛΠΕ (100 Μεγαβάτ). Στην πράξη, οι υποψήφιοι επενδυτές δεν πλήρωσαν τελικά το «ειδικό τέλος βεβαίωσης παραγωγού»  διαβλέποντας τα αδειοδοτικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον, αφήνοντας στην άκρη τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

«Αλλά στο …καπάκι που λένε, ήρθαν περίπου 750  αιτήσεις σε Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας δυναμικότητας 17.000 Μεγαβάτ ως τις 10 Ιουνίου που ήταν ο πρόσφατος κύκλος αιτήσεων» μας λέει στέλεχος της ΡΑΕ προσθέτοντας πως «πρέπει να μπούν προκαταρκτικοί κόφτες επειγόντως, ο κλάδος φορτσάρει αναιτιολόγητα ενώ στον κύκλο Φεβρουαρίου είχαμε σχεδόν 500 αιτήσεις για περίπου 9000 Μεγαβάτ, απορρίψαμε περίπου 100 αιτήσεις 1500 Μεγαβάτ και αυτοί επανέρχονται δριμύτεροι. Χρειάζεται επειγόντως θεσμική παρέμβαση από το ΥΠΕΝ!».

Απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΝ και άνθρωποι που γνωρίζουν τις προθέσεις του υπουργού κ.Κ. Σκρέκα μας διαβεβαίωσαν πως «προωθείται ταχύτατα νομοθετική παρέμβαση, ώστε από εδώ και στο εξής οι αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού να συνοδεύονται με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, αλλιώς να μην γίνονται δεκτές».

Συνεχίζοντας μας είπαν πως «αυτό θα καθιερωθεί   από τον επόμενο κύκλο ώστε να υπάρχει πιστοποίηση  της οικονομικής επιφάνειας  του υποψήφιου επενδυτή. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν είναι σύννομο να υπάρχει στην απόφαση  αναδρομικότητα, δηλαδή αν θα ισχύει για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού από τους κύκλους που προηγήθηκαν, αυτό θα το γνωμοδοτήσουν οι νομικοί».

Ποιοι κόπηκαν από τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας αλλά θα …επανέλθουν

Είναι η πρώτη φορά που κόβονται μεγάλα ονόματα όπως η Εγνατία Group, τα ΕΛΠΕ, η ABO Wind, η Siemens Gamesa, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για ένα έργο μόνο η τελευταία.

«Αυτό οφείλεται και στο ότι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, κάνουν συχνά επανασχεδιασμό επενδύσεων και χαρτοφυλακίου για να αποφύγουν επικαλύψεις και γραφειοκρατικές εμπλοκές αλλά και για να ανακατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε πιο κερδοφόρες περιοχές» μας λένε από το ΥΠΕΝ.

Στέλεχος της ΡΑΕ πάντως προδιαγράφοντας το μέλλον μας λέει πως «το ..χόμπι των χιλιάδων Μεγαβάτ θα σταματήσει και όλοι πρέπει να συνηθίσουν στις μαζικές απορρίψεις πλέον από τη Ρυθμιστική Αρχή».

Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας πως  «για τα έργα που περνούν την πρώτη φάση και δεν  κόβονται μαζικά εκδίδεται προέγκριση και οι εταιρείες πρέπει σε 20 ημερολογιακές μέρες  να πληρώσουν το τέλος έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ που είναι 2.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος του έργου. Αν δεν το πράξουν ορίζεται αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών και αν και αυτή παρέλθει άπρακτη η αίτηση απορρίπτεται. Χαρακτηριστικό το μέγεθος των απορριφθέντων  αιτήσεων, που είναι  από 1 MW ως 100MW».

Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος  της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας, η Αρχή από τη σύστασή της έχει εκδώσει βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ για έργα συνολικής ισχύος 77,5 GW, εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη παλαιότερες αιτήσεις για 10GW. Όπως επισήμανε, μαζί με τις αιτήσεις του κύκλου του περασμένου Φεβρουαρίου, το σύνολο των αδειοδοτημένων έργων φτάνει τα 100GW, ωστόσο κατά την εκτίμησή του από αυτά θα υλοποιηθεί περί το 10%-20%.

Στη ΡΑΕ λένε επίσης πως «η αγορά στις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στη χώρα μας έχει ωριμάσει σε ένα βαθμό και οι νέες συνθήκες κάνουν  τις εταιρείες να προτιμούν πιό αποδοτικές επενδύσεις, με τις λιγότερο συμφέρουσες να μην προχωρούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι απορρίψεις με αποτέλεσμα να ελαφρύνεται κάπως το έργο της ΡΑΕ».

Προσθέτουν επίσης  ότι «η Ελλάδα χρειάζεται για το νέο στόχο του 2030 επενδύσεις τουλάχιστον 1 γιγαβάτ ετησίως, τη στιγμή που σήμερα διαθέτει 7500 Μεγαβάτ έργων ΑΠΕ στο δίκτυο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3000 Μεγαβάτ νέων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη και κατασκευή που θα συνδεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για αιτήσεις από τον κύκλο Σεπτεμβρίου 2018 και έπειτα και αφορούν τόσο σε φωτοβολταϊκά όσο και σε αιολικά. Ο αριθμός και το μέγεθος ισχύος που απορρίφθηκε  είναι βεβαίως λογικός σε σχέση με τον τεράστιο όγκο αρχικών αιτήσεων και τελικά εγκεκριμένων έργων».

Τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ λένε πως έχουν αδειοδοτηθεί την τελευταία περίοδο συνολικά 47.000 Μεγαβάτ, ενώ μόνο στον κύκλο Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν 1900 αιτήσεις που αντιστοιχούσαν σε 45.000 Μεγαβάτ. Από αυτές προεγκρίθηκαν οι 1550 (συνολικής ισχύος 35.000 Μεγαβάτ), ενώ πλήρωσαν το ειδικό τέλος λαμβάνοντας και οριστικές βεβαιώσεις παραγωγού, 1250 αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν 27.000 Μεγαβάτ.

«Αλλά υπάρχουν και  αιτήσεις περί τα 10.000 Μεγαβάτ  που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επικαλύψεων ή  αφορούν σε ειδικά έργα. Επομένως, οι απώλειες δείχνουν ότι η αγορά πλέον υπερωριμάζει, εμφανίζοντας σε ορισμένες ζώνες και χαρακτηριστικά κορεσμού. Θα πρέπει επίσης να υπολογιστεί και  το κόστος του ειδικού τέλους, το οποίο είναι  χονδρικά 2.000 ευρώ ανά MW και  αυξάνει  το κόστος για κάθε εταιρεία, πόσo μάλλον όταν όλο το τελευταίο διάστημα βλέπουμε  καθημερινά βροχή μεγάλων  φωτοβολταϊκών έργων της τάξης ισχύος από 100 έως και άνω των 500 MW» προσθέτουν στη ΡΑΕ.

Συνεπώς κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές  δεν θα προχωρήσουν τα  έργα διαπιστώνοντας τον κορεσμό της αγοράς, ενώ άλλοι διαβλέπουν τον κίνδυνο επικαλύψεων και λόγω ρίσκου αποχωρούν.

 

ΡΑΕ: Στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες οι 8 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – Άδειες σε Κοπελούζο, Τέρνα