Η ανακάλυψη περισσότερων από 250 απολιθωμένων αυγών αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες για τη ζωή των τιτανοσαύρων στην ινδική υποήπειρο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2022 στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από τον Harsha Dhiman του Πανεπιστημίου του Δελχί, Νέο Δελχί και Συναδέλφους του.

Ο σχηματισμός Lameta, που βρίσκεται στην κοιλάδα Narmada της κεντρικής Ινδίας, είναι γνωστός για τα απολιθώματα των σκελετών και των αυγών δεινοσαύρων της Ύστερης Κρητιδικής Περιόδου.

92 θέσεις φωλεοποίησης που περιείχαν συνολικά 256 απολιθωμένα αυγά τιτανόσαυρων

Πρόσφατες εργασίες στην περιοχή αποκάλυψαν 92 θέσεις φωλεοποίησης που περιείχαν συνολικά 256 απολιθωμένα αυγά που ανήκαν σε τιτάνοσαυρους, οι οποίοι ήταν από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έζησαν ποτέ.

Η λεπτομερής εξέταση αυτών των φωλιών επέτρεψε στον Dhiman και τους συνεργάτες του να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τις συνήθειες ζωής αυτών των δεινοσαύρων.

Οι συγγραφείς εντόπισαν έξι διαφορετικά είδη αυγών (oospecies), υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ποικιλία τιτανοσαύρων από ό,τι αντιπροσωπεύεται από σκελετικά υπολείμματα από αυτήν την περιοχή.

Με βάση τη διάταξη των φωλιών, η ομάδα συμπέρανε ότι αυτοί οι δεινόσαυροι έθαψαν τα αυγά τους σε ρηχά λάκκους όπως οι σύγχρονοι κροκόδειλοι.

dinosaurs2

Ορισμένες παθολογίες που βρέθηκαν στα αυγά, όπως μια σπάνια περίπτωση «αυγού σε αυγό», υποδεικνύουν ότι οι σαυρόποδες των τιτανόσαυρων είχαν αναπαραγωγική φυσιολογία που είναι παράλληλη με αυτή των πτηνών και πιθανώς γέννησαν τα αυγά τους με διαδοχικό τρόπο, όπως συμβαίνει στα σύγχρονα πουλιά.

Η παρουσία πολλών φωλιών στην ίδια περιοχή υποδηλώνει ότι αυτοί οι δεινόσαυροι παρουσίαζαν αποικιακή συμπεριφορά φωλιάσματος όπως πολλά σύγχρονα πουλιά.

Αλλά η στενή απόσταση των φωλιών άφησε ελάχιστο χώρο για τους ενήλικες δεινόσαυρους, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι οι ενήλικες άφηναν τα νεογέννητα να τραφούν μόνα τους.

Οι λεπτομέρειες των αναπαραγωγικών συνηθειών των δεινοσαύρων μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.

Αυτές οι φωλιές απολιθωμάτων παρέχουν πληθώρα δεδομένων για μερικούς από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους στην ιστορία, και προέρχονται από μια εποχή λίγο πριν τελειώσει η εποχή των δεινοσαύρων.

Οι γνώσεις που προέκυψαν από αυτή τη μελέτη συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση των παλαιοντολόγων για το πώς ζούσαν και εξελίχθηκαν οι δεινόσαυροι.

Διαβάστε ακόμη: