Όσο συσσωρεύετε και δεν αποχωρίζεστε (σαν τον Σκρουτζ) το «θησαυρό» σας, τόσο παγιδεύεστε σε ένα παράδοξο που σκοτώνει την οργανική ανάπτυξη και κατά συνέπεια το όνειρο του mass adoption, αλλά και την ουσία των κρύπτο. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει και το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμου κέρδους από την όλη ιστορία, εκτός κι αν είστε καιροσκόποι traders…
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης (το κείμενο περιέχει μπόλικη «αργκό» κρυπτονομισμάτων – οι μη εξοικειωμένοι μπορείτε να συμβουλευτείτε αυτόν το μπούσουλα)

Ένα πασίγνωστο μότο στα κρύπτο είναι το HOLD (ή HODL για τους μυημένους). Ουσιαστικά σημαίνει «βαστάτε», με την έννοια «μην πουλάτε με τίποτα, κρατήστε να γίνουμε πλούσιοι». Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε…

Στην πραγματικότητα, η αγορά και ειδικότερα το Bitcoin έχει καταντήσει… παιδική χαρά των λεγόμενων whales. Τα «χοντρά» πορτοφόλια δηλαδή, που μέσω διαρκούς χειραγώγησης καταφέρνουν να αποσπούν τα πολύτιμα crypto από τα αδύναμα χέρια (weak hands) όσων πουλάνε ή αγοράζουν πανικόβλητοι τη λάθος στιγμή, λόγω FOMO (Fear Of Missing Out). Σε κάθε μεγάλη πτώση τα ισχυρά wallets φορτώνουν ολοένα και περισσότερα κρύπτο, ενώ τα μικρά χάνουν.

Πως ο μέσος επενδυτής γίνεται τροφή για τα μεγάλα ψάρια

Στο ίδιο έργο θεατές: Οι μεγάλοι πυροδοτούν την πτώση (ή την άνοδο αντίστοιχα), τα ψαράκια πουλάνε στα χειρότερα δυνατά σημεία, «ταϊζοντας» τις φάλαινες, οι οποίες συσσωρεύουν (accumulation) στα χαμηλά κ.ο.κ. Επομένως λίγοι είναι αυτοί που στο φινάλε θα βγάλουν λεφτά. Γι’ αυτό και γενικά δε συνίσταται το trading. Αν δεν έχεις πολυετή εμπειρία στις επενδύσεις (όπως η συντριπτική πλειοψηφία όσων ποντάρουν στα κρύπτο), καλύτερα να παραμένεις μακροπρόθεσμος παίχτης. Ακριβώς αυτή η διαρκής «σφαγή» είναι που γέννησε τους σκληροπυρηνικούς long-term holders.

Πως η 0,01% “κρυπτο-ελίτ” συσσωρεύει πλούτο. Καθώς η τιμή υποχωρεί, τα ισχυρά πορτοφόλια (όσοι κρατάνε πάνω από 1000BTC) “φορτώνουν” ακόμη περισσότερo με τα Bitcoin που τους πουλάνε φθηνά οι weak hands.

Ωστόσο το «σκέτο» hold από μόνο του δημιουργεί το εξής παράδοξο. Αν όλοι παίρνουν αγκαλιά τα κρύπτο τους και δεν πουλάνε, δηλαδή δεν τα ξοδεύουν ποτέ (σαν τον Σκρουτζ που απλά κάνει μακροβούτια στα νομίσματά του), τότε δημιουργείται ένα άρρωστο οικοσύστημα που δεν ενθαρρύνει τις συναλλαγές, την κυκλοφορία του χρήματος.

Γιατί το τυφλό HOLD μετατρέπει το Bitcoin σε πυραμίδα

Το Bitcoin (και το κάθε crypto) γεννήθηκε για να είναι χρήμα – πιο συγκεκριμένα για να μας απελευθερώσει από το «κακό», πληθωριστικό χρήμα που τυπώνεται (fiat money) και να μας δώσει ένα παγκόσμιο, εύκολα ανταλλάξιμο, ηλεκτρονικό νόμισμα.

Όμως για να καθιερωθεί ως χρήμα, θα πρέπει να του συμπεριφερθούμε ως τέτοιο. Το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί, να ξοδεύεται. Μόνο έτσι αναπτύσσεται οργανικά ένα οικονομικό οικοσύστημα. Όχι από άπληστους υποκριτές που δήθεν πρεσβεύουν την ανατρεπτική τεχνολογία του Bitcoin, ενώ στην ουσία το μόνο που κάνουν είναι να μπαίνουν σε κάτι, καλώντας και τους υπολοίπους να μπουν, με σκοπό να μη «βγουν» (πουλήσουν) παρά μόνο όταν φτάσει στο… φεγγάρι (to the moon που λένε οι ίδιοι) και γίνουμε όλοι πλούσιοι.

Μα τι πανέξυπνη ιδέα;! Εγώ λέω να βγάλουμε έκτακτη ανακοίνωση σε όλο τον κόσμο να αγοράσουμε αύριο πρωί όλοι μαζί Bitcoin να βγάλουμε φράγκα! Τώρα, το από που θα έρθουν όλα αυτά τα φράγκα, μη με ρωτάτε, δεν είμαι μαθηματικός. Ξέρετε όμως σε ποιο γνώριμο σύστημα μπαίνουν όλοι αλλά δε βγαίνουν, καλώντας και άλλο κόσμο να μπει, με σκοπό να τραβηχτούν μόνο όταν φτάσει η τιμή στο θεό, και όταν αρχίσουν ένας ένας να το κάνουν καταρρέει το οικοδόμημα; Σωστά μαντέψατε, στο σύστημα Πόνζι-πυραμίδα.

Αν και δε συμπαθώ καθόλου Ρουμπινί, εδώ θα του δώσω ένα δίκιο…

Το Bitcoin ΔΕΝ είναι χρυσός – αλλά ούτε χρήμα, στην πράξη. Τι είναι, τελικά;

Δε λέω ότι το Bitcoin είναι από μόνο του (σαν ιδέα) πυραμίδα. Όσοι όμως περιμένουν να αναπτυχθεί κάνοντας ξερό holding με σκοπό να «πουλήσουν» σε ευρώ/δολάρια και λοιπά κ@λόχαρτα, πυραμίδα χτίζουν. Όχι υγιές οικοσύστημα. Κι αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο πως αν το χρήμα δεν κυκλοφορεί, τότε δε μιλάμε για χρήμα. Αν δε μιλάμε για χρήμα, τότε δεν υπάρχει λόγος αλλά ούτε κίνητρο για εμπόρους και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται σε Bitcoin.

Αυτός είναι ο λόγος που τελευταία οι maximalists, έχοντας προφανώς συνειδητοποιήσει ότι σα νόμισμα έχει αποτύχει, έχουν αλλάξει το αφήγημα.  Πλέον προσδιορίζουν το Bitcoin κυρίως ως Store of Value, δηλαδή μέσο αποθήκευσης αξίας, όπως ο χρυσός. Όμως ούτε αυτό ισχύει, προς το παρόν τουλάχιστον. Για μένα, το 12 χρονών «βρέφος» Bitcoin δεν έχει περάσει το κρίσιμο τεστ του χρόνου για να φτάσει να αποκαλείται SoV, όπως ο χρυσός που έχει αντέξει χιλιετίες (κι ενδεχομένως θα αντέξει άλλες τόσες). Παράλληλα στερείται μερικών ακόμη βασικών χαρακτηριστικών που θα το καθιστούσαν βιώσιμο αντικαταστάτη των πολύτιμων μετάλλων ως ασφαλές καταφύγιο. (περισσότερα εδώ)

Επίσης μη ξεχνάμε ότι ακόμη κι ο χρυσός, προτού αποσυρθεί από την «ενεργό δράση» ως χρήμα προκειμένου να περιοριστεί σε καθήκοντα SoV, είχε πρώτα αποδείξει την αξία του ως μέσο συναλλαγών για πολλούς αιώνες. Το Bitcoin χωρίς να έχει κολλήσει… μισό ένσημο επιδιώκει να πάρει σύνταξη! Μερικές φανταχτερές Lambo δεν αρκούν…

Το Bitcoin συγκεκριμένα είναι ΒΑΡΥ κρυπτονόμισμα (αργές και ακριβές συναλλαγές – τόσο σε χρήμα όσο και σε ενέργεια).

Το Bitcoin καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα!

Επομένως αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που σα χρήμα, ρεαλιστικά, ελάχιστα χρησιμοποιείται. (Περισσότερα σε μελλοντικό άρθρο, όπου θα αναλυθεί και η «χάρτινη» φούσκα του Tether). Όμως η κύρια ιδιότητα ενός κρυπτονομίσματος γενικότερα είναι αυτή του μέσου συναλλαγής, ως χρήμα. Και η οργανική ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain περνάει μέσα από το mass adoption, την ευρεία δηλαδή υιοθέτηση από τις μάζες. Εφόσον οι έμποροι, η πραγματική οικονομία δεν το υιοθετούν, δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Με άλλα λόγια, το τυφλό hold βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό του, δημιουργεί παράδοξο. Όσοι holders κράζουν τους καιροσκόπους traders θα πρέπει να σταθούν για ένα λεπτό να σκεφτούν ποιος είναι ο πραγματικός κερδοσκόπος. Ποιος κάνει την πραγματική ζημιά στον αναπτυσσόμενο και ακόμη εύθραστο αυτό χώρο.

Θέλετε να ανέβουν τα crypto; ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΤΕ ΤΑ

Αν αρχίσουμε να ξοδεύουμε crypto, να πληρώνουμε και να πληρωνόμαστε σε αυτά, να κάνουμε συναλλαγές κι ας μη χρειάζεται πραγματικά, ας μη μας συμφέρει καν, θα συνεισφέρουμε επιτέλους ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός υγιούς και βιώσιμου οικοσύστηματος.

Διαφορετικά το Bitcoin -και το κάθε υποσχόμενο altcoin- καταντά ένα κερδοσκοπικό χαρτί και τίποτα παραπάνω (speculative asset). Ισώς εγώ και οι επίδοξοι «άπληστοι» traders να μην έχουμε θέμα που το αναρχικό όραμα του Σατόσι γίνεται εργαλείο στα αδηφάγα χέρια χαρτογιακάδων της Wall Street, ληστεύοντας πλούτο από τον ίδιο φτωχό λαό που υποτίθεται γεννήθηκε για να προστατεύσει. Αλλά να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Αν πραγματικά θέλουμε να δούμε περισσότερες καφετέριες, μαγαζιά και μεγάλους κλάδους να υιοθετούν τα crypto ως μέσο συναλλαγής, θα πρέπει οι έμποροι, η οικονομία να δουν ότι ο κόσμος πράγματι επιθυμεί να τα χρησιμοποιεί.

«Αν αγαπάς κάτι, άστο να φύγει», λένε. Στην περίπτωση των κρύπτο, η υπερβολική «αγάπη» πνίγει την όποια ανάπτυξη πριν καλά καλά ξεκινήσει. Κρατήστε μια επένδυση, αλλά κυκλοφορήστε κι ένα μέρος της, συμμετάσχετε πραγματικά στην fintech επανάσταση, και όχι μόνο στα λόγια. Αν όχι εμείς, οι υποτίθεται early adopters, τότε ποιος; Δική μας υπόθεση είναι να καθιερώσουμε τα κρύπτο, ώστε να διαδοθούν στις μάζες. Το 99% των κρυπτο-επενδυτών αγοράζει με τον παράδοξο σκοπό να «εξαργυρώσει» σε ευρώ στο μέλλον. Για έναν πραγματικό οραματιστή (αλλά και ρεαλιστή) κάτι τέτοιο φαντάζει οξύμωρο και παράδοξο.

Αν είναι να πετύχουν στ’ αλήθεια τα crypto, δε θα χρειάζεται να τα αλλάξεις σε ψωρο-ευρώ! Διότι θα είναι ΗΔΗ ΧΡΗΜΑ που ανταλλάσσεται στον πραγματικό κόσμο.

Γι’ αυτό λοιπόν αν αγαπάτε και πιστεύετε το Bitcoin και το κάθε κρύπτο, μαζέψτε το αλλά ξοδέψτε κι ένα μέρος του, κάντε το δώρο, πληρώστε με αυτό, ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΤΕ ΤΟ! Σε εσάς πίσω θα γυρίσει…

Σχετικά:

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Κρυπτονομίσματα: Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης (μέρος 1ο)