Χρόνια πολλά Bitcoin! Ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες 12 χρόνια ζωής. Τον Ιανουάριο του 2009, στην αυγή της οικονομικής κρίσης –η οποία και ενέπνευσε τον απογοητευμένο από το αναμφίβολα ελαττωματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον μυστηριώδη δημιουργό του Σατόσι Νακαμότο– πραγματοποιήθηκε η «εξόρυξη» του πρώτου Bitcoin, από τα συνολικά 21 εκατ. που θα υπάρξουν ποτέ.
Το διάσημο πλέον κρυπτονόμισμα γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τα γενέθλιά του, γκρεμίζοντας το ψυχολογικό φράγμα – ορόσημο των 35.000 δολαρίων. Δώδεκα «μόλις» χρόνια ιστορίας ταραχώδους από κάθε άποψη, μέσα στα οποία ο προπάτορας του ψηφιακού χρήματος βίωσε όλα τα στάδια της γνωστής ρήσης του Γκάντι «πρώτα σε αγνοούν, μετά σε χλευάζουν, μετά σε πολεμούν, μετά νικάς».
Νίκησε τελικά το Bitcoin;
Επενδυτικά μιλώντας, αδιαμφισβήτητα. Όποιος κορόιδευε το Bitcoin, είτε έχει κλείσει πλέον το στόμα του, είτε τα «γύρισε», είτε εξακολουθεί σαν κολλημένο μαγνητόφωνο να μιλά για φούσκα που θα σκάσει. Δεν υπάρχει πιο ανόητη έννοια για έναν επενδυτή. Το «σπάσιμο» μιας φούσκας δεν ισούται με το τέλος ενός asset. Τα αναρίθμητα χρηματιστηριακά κραχ, αλλά και η ίδια η επιστροφή του Bitcoin από τους «νεκρούς» (καθώς έτσι το ονόμαζαν) αποτελούν επαρκείς αποδείξεις αυτού. Και τι δεν είναι φούσκα άλλωστε; Οι ζωές μας, οι έρωτες, το σύμπαν το ίδιο είναι φούσκα που διαστέλλεται και σκάει κυκλικά εις το διηνεκές. Κατά πάσα πιθανότητα, αν όχι τώρα, στα 50 ή και στα 100 χιλιάρικα, η φούσκα του Bitcoin θα σκάσει. Και ένα χαλασμένο ρολόι βέβαια λέει σωστά την ώρα για μια στιγμή της ημέρας.
Τα νούμερα ζαλίζουν
Ό,τι κι αν γίνει από εδώ κι έπειτα όμως, τα νούμερα δεν λένε ψέματα. Και ζαλίζουν. Αν κάποιος επένδυε μόλις 100 ευρώ 10 χρόνια πριν στο Bitcoin, σήμερα θα είχε 10 εκατομμύρια.
«Αν», που έλεγαν οι Σπαρτιάτες… Διότι ρεαλιστικά μιλώντας, αυτός ο κάποιος πιθανότατα να πούλαγε πολύ νωρίτερα, όταν η επένδυσή του θα είχε αποδώσει ίσως 1.000% και όχι στο 10.000.000% (!!!) που βρίσκεται σήμερα. Η ουσία είναι ωστόσο, πως το Bitcoin σαν επένδυση, απέδωσε τα μέγιστα, κερδίζοντας κατά κράτος συγκριτικά οποιοδήποτε άλλο χρηματοοικονομικό asset στην αντίστοιχη περίοδο. Κυρίως, όμως, «νίκησε» σαν ιδέα, αφού γέννησε την ανατρεπτική τεχνολογία blockchain (που πλέον έχει δεκάδες άλλες ρεαλιστικές εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο), αλλά και σαν «αντισυστημική» ιδέα, αφού για πρώτη φορά μετά τον χρυσό (τον παλιό «καλό» χρυσό προ δολαρίου και gold standard ή των σημερινών συμβολαίων/ETF) έδωσε στον πολίτη τη δυνατότητα να είναι κύριος των χρημάτων του, τράπεζα του εαυτού του, ένα «χετζάρισμα» ενάντια στον πληθωρισμό που απαξιώνει την αγοραστική δύναμη της εργατοώρας, ένα νόμισμα από τον λαό για τον λαό…
Ή μάλλον, την ελπίδα αυτού (ίσως κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα το καταφέρει καλύτερα;). Διότι 12 χρόνια μετά, δεν είμαστε τόσο σίγουροι πως το Bitcoin νίκησε όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να επικρατήσει ως ένα παγκόσμιο νόμισμα.
Μια συναλλαγή κοστίζει ενεργειακά
Ίσως, όσοι διαβάσατε μέχρι εδώ και όσοι παρακολουθείτε αυτή τη στήλη γενικότερα, να νομίσατε πως τούτο το άρθρο έχει χαρακτήρα «σας τα λέγαμε». Τουναντίον, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο δυσάρεστο αλλά και ανούσιο (τα γεγονότα άλλωστε μιλούν από μόνα τους!), αλλά κυρίως διότι η αντιδραστική φύση του γράφοντος (η ίδια κόντρα –στο– ρεύμα φύση που τον ώθησε εξ αρχής στα κρυπτονομίσματα) δεν του επιτρέπει να πανηγυρίσει μαζί με τους υπολοίπους τώρα που το Bitcoin ανεβαίνει. Τώρα που γυρνά η παλίρροια και η επικρατούσα ρητορική με τα mainstream μίντια τύπου «Financial Times» να αφιερώνουν πρωτοσέλιδα στο Bitcoin και τσιμπάει ο λαουτζίκος, τώρα που τα κρύπτο είναι «καλά»… τώρα δεν θέλουμε εμείς!
Στις επενδύσεις υπάρχουν πολλές στρατηγικές. Μακράν η πιο ανόητη, όμως, είναι να πηγαίνεις εκεί που πάνε όλοι (Χρηματιστήριο ’99 κανείς;). Αν ακολουθήσεις το κοπάδι και τις οδηγίες από τα μεγάφωνα προς την κεντρική πύλη, τη μεγάλη έξοδο, ενδέχεται να τσαλαπατηθείς. Αν εντοπίσεις τη μικρή πορτούλα όμως, εκεί που δεν σπεύδει κανείς, ίσως βρεις μια πιο αποδοτική διαδρομή, όπου θα «αναπνέεις». Αυτή τη στιγμή το Bitcoin είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα στη διεθνή αγορά. Συζητιέται καθημερινά στο Bloomberg, σε ρωτά ο γείτονας που πριν μερικά χρόνια σε κορόιδευε γι’ αυτό (σημαντικότατος δείκτης αλλαγής τάσης), ενώ JP Morgan, Goldman Sachs κ.λ.π. «βλέπουν» το Bitcoin στα 150 ή και 300 χιλιάρικα! Οι ίδιοι «ειδικοί» αναλυτές το αποκαλούσαν απάτη και σου έλεγαν «μην αγοράσεις» όσα χρόνια ήταν φθηνό.
Δε λέμε ότι το Bitcoin είναι υπεραγορασμένο ακόμη. Το Bitcoin κατά την άποψη του γράφοντος (που κατά τα άλλα αγαπά τα κρυπτονομίσματα) σαν τεχνολογία –και κατά συνέπεια σαν επένδυση– δεν έχει τις προοπτικές που έχουν άλλα πολύ υποσχόμενα altcoins. Είναι –με μια λέξη– ΒΑΡΥ, πώς να το κάνουμε. Έχει απαγορευτικά υψηλό χρόνο και κόστος συναλλαγής (τόσο σε χρήμα όσο και σε ενέργεια). Η ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται (από τους miners που επικυρώνουν τη συναλλαγή) για να πραγματοποιηθεί μόλις μία συναλλαγή με Bitcoin, ισούται με την ενέργεια που καταναλώνει ένα νοικοκυριό σε έναν μήνα! Το νούμερο είναι ασύλληπτο και αρκετό από μόνο του για να γκρεμίσει κάθε επιχείρημα περί καθιέρωσης του Bitcoin ως παγκόσμιου συναλλακτικού μέσου.
Επομένως η κουβέντα θα έπρεπε να σταματά εκεί. Στην ουσία, κοροϊδευόμαστε. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, μεταξύ αναλυτών, Wall Street, μίντια και υποστηρικτών του Bitcoin. Τα ρούχα του αυτοκράτορα κοστίζουν 35 χιλιάρικα αυτή τη στιγμή, όμως ο αυτοκράτορας είναι γυμνός!
Πιο πολύ μάρκετινγκ
Πέραν του brand name του, δεν λέει πολλά δυστυχώς. Η τεχνολογία, όσο πρωτοποριακή κι αν ήταν πριν 12 χρόνια, θεωρείται πλέον πεπαλαιωμένη, πάει και τελείωσε. Διότι κάποιοι σε αυτό τον χώρο, δεν εθελοτυφλούμε. Είναι η ατμομηχανή που έθεσε τα θεμέλια για τα τρένα υψηλής ταχύτητας. Το Bitcoin το αγαπάμε σαν ιδέα (και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν), ωστόσο σαν νόμισμα απέτυχε. Κι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που παρά την υπερπροβολή πλέον και την ασύλληπτη τιμή του, οι έμποροι ανά τον κόσμου εξακολουθούν να μην το τιμούν. Η ταμπέλα «Bitcoin accepted here» που φιγουράρει στους λίγους καινοτόμους επιχειρηματίες που προσφέρουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι πιο πολύ μάρκετινγκ, μόστρα. Στην πραγματικότητα για τις όποιες κρυπτο – συναλλαγές επιλέγουν άλλα, ταχύτερα και αποδοτικότερα alts, όπως XRP, Litecoin ή DASH.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Μάθετε περισσότερα για την κόντρα χρυσού εναντίον bitcoin
https://radar.gr/article/57695/bitcoin-enantion-xrysoy