Ακόμη και οι πιο φανατικοί πλέον (οι λεγόμενοι maximalists) παραδέχονται πως το Bitcoin δεν προορίζεται για νόμισμα, αλλά για μέσο αποθήκευσης αξίας (Store Of Value), όπως ο χρυσός. Λες και ξέρουν για τι το προόριζε ή όχι ο Σατόσι (αν ήταν ένας και όχι ομάδα)… Η νέα ρητορική θέλει πλέον το Bitcoin να αντικαθιστά τον χρυσό ως SoV (διότι μόνο ένας μπορεί να είναι βασιλιάς – μόνο ένα μέσο αποθήκευσης της αγοραστικής δύναμης του χρήματος θα έχει τη μερίδα του λέοντος από αυτήν την αγορά, εξ’ ου και η αναμέτρηση Bitcoin εναντίον χρυσού), και ο χρυσός να παραγκωνίζεται ως λείψανο του παρελθόντος, μιας αναλογικής εποχής σε ένα ψηφιακό μέλλον. Ή ίσως έτσι σας θέλουν να νομίζετε, προκειμένου να σας «απαλλάξουν» σαν άλλοι Ριχάρδοι από τα χρυσαφικά και ασημικά σας.

Το κρίσιμο τεστ του χρόνου για την αναμέτρηση Bitcoin εναντίον χρυσού

Όμως ούτε το αφήγημα του SoV στέκει. Μπορεί το Bitcoin να διαθέτει scarcity (πεπερασμένη ποσότητα) αφού μόνο 21 εκατ. από αυτά υπάρχουν, και η αποπληθωριστική φύση του σε σχέση με την εύκολη ψηφιακή αποθήκευσή του να το καθιστά ιδανική εναλλακτική του χρυσού, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Δεν θα μιλήσουμε για το πώς σαν πέσουν τα «φώτα» και το Ίντερνετ γίνεται ακόμη πιο δύσχρηστο (φυσικά δεν εξαφανίζεται όπως νομίζουν κάποιοι – δοκιμάστε όμως χωρίς Η/Υ να το χρησιμοποιήσετε). Ο χρυσός, πέρα από τη χρηστική του αξία (ηλεκτρονικά τσιπάκια κ.λ.π.), διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που το 12 χρονών «βρέφος» Bitcoin στερείται, και από ό,τι φαίνεται δεν θα προλάβει να αποκτήσει, εφόσον κάποιο άλλο ανώτερο τεχνολογικά κρυπτονόμισμα υπερτερήσει σε βάθος χρόνου. Και αυτό είναι το κρίσιμο τεστ του χρόνου.

Ο χρυσός έχει αποδείξει την αξία του στον χρόνο, έχει επιβιώσει χιλιετίες και ενδεχομένως χιλιετίες που θα έρθουν, ακόμη κι αν έχουν γίνει τα πάντα ψηφιακά και μετοικήσουμε στο διάστημα. Υπάρχει λόγος που η κούρσα του διαστήματος αυτή τη στιγμή (Tesla, Κίνα, ΗΠΑ – Space Force) γίνεται για την κατάκτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών κομητών και πλανητών, για την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, μια αγορά τετράκις εκατομμυρίων. Η αξία του στο χρόνο είναι κάτι που ξεπερνά κώδικες και τεχνολογίες. Είναι μια άυλη ιδιότητα που έχει κυριολεκτικά αποτυπωθεί στο DNA του ανθρώπου, στο υποσυνείδητό μας. Από τη στιγμή που ως βρέφη αντικρίσουμε για πρώτη φορά κάτι χρυσαφένιο, μας «γυαλίζει», λάμπουν τα μάτια μας. Αυτό δεν είναι μια τυχαία κατάσταση, αλλά μια γενετικά αποτυπωμένη πλέον πληροφορία, πως το πολύτιμο μέταλλο έχει αξία, και την οποία δε μπορεί ούτε για πλάκα να συναγωνιστεί η 12 χρονών ιστορία του Bitcoin.

Τα bull run του Bitcoin

Ο λόγος, λοιπόν, σήμερα της «αποδόμησης» του εκπληκτικού κατά τα άλλα επιτεύγματος του Bitcoin στα $35.000 δεν είναι για να σας πούμε «σορτάρετε». Άλλωστε, κανείς δεν γνωρίζει πού θα πάει αυτή η βαλίτσα. Και ειδικά τα κρυπτονομίσματα είναι η πιο ιδιαίτερη (και αγαπητή για πολλούς traders) αγορά στον κόσμο ακριβώς για τον λόγο πως όταν ξεκινούν, είναι ασταμάτητα. Ένα bull run (ισχυρή άνοδος) στα κρύπτο δύσκολα φρενάρει. Κι όταν το κάνει είναι απότομο και «καίει» κόσμο. Ακριβώς γιαυτό ο γράφων δεν αγγίζει πλέον Bitcoin. Διότι αν δεν πιστεύεις στην τεχνολογία ενός τέτοιου asset, τότε μένει μόνο ο κερδοσκοπικός του χαρακτήρας (speculative asset). Και για κάτι τόσο αλλοπρόσαλλο δεν αξίζει να χάνει κανείς τον ύπνο του…

Οι νόμοι της προσφοράς και ζήτησης

Ενδεχομένως να διορθώσει από τώρα, ή να φτάσει πρώτα 50 ή και 100 χιλιάρικα προτού γκρεμιστεί και πάλι. Η ουσία αυτού του άρθρου και το νόημα για τη διαμάχη του Bitcoin εναντίον χρυσού, είναι πως στη συγκεκριμένη αγορά οι νόμοι της προσφοράς και ζήτησης έχουν πάει πλέον περίπατο, και ο λόγος που το Bitcoin καταπίνει τα χιλιάρικα σα στραγάλια δεν είναι «οργανική ανάπτυξη» όπως θέλουν μερικοί να κοροϊδευόμαστε. Αλλά απάτη. Το Bitcoin έχει καταντήσει εργαλείο των λεγόμενων whales (τα «χοντρά» πορτοφόλια) – των Κινέζων miners που κατέχουν το πλειοψηφικό μερίδιο της αγοράς, της Wall Street, των μεγάλων κεφαλαίων. Των ίδιων μεγάλων κεφαλαίων από τους οποίους υποτίθεται θα μας προστάτευε το «λαϊκό» Bitcoin, και στα άπληστα χέρια των οποίων τα χειραγωγούμενα ράλι (και κραχ) του λειτουργούν σε βάρος των μικροεπενδυτών που ανυποψίαστοι γίνονται τροφή για φάλαινες.

Οκ, μόλις περιέγραψες τα χρηματιστήρια, θα πει κανείς. Ναι, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πιο επικίνδυνη και χειραγωγημένη αγορά στον κόσμο από αυτήν, που να προσφέρει μάλιστα τόσο εύκολη πρόσβαση στον οικονομικά (πόσο μάλλον επενδυτικά) αναλφάβητο μέσο καταναλωτή. Αρκεί ένα smartphone και σε λίγες ώρες αγόρασες κρυπτονομίσματα. Κι αυτό έχει σημασία, διότι εφόσον αποδεχόμαστε πως το Bitcoin αποτελεί επίσημα το νέο αγαπημένο παιχνίδι των γραβατωμένων της Wall Street, το οποίο θα «αρμέγουν» σε βάρος μας μέχρι να το πετάξουν σαν στυμμένη λεμονόκουπα, τότε το Bitcoin σαν νόμισμα για τον λαό, αυτό που θα έκανε «bank τους unbanked», ηττήθηκε.