Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του deal μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit αρχικά στη Ρουμανία, αλλά με το κύριο μέρος του μενού στην Ελλάδα και την πρόθεση-συμφωνία των δύο πλευρών για την απόκτηση του 9% της ελληνικής τράπεζας από την ιταλική, ποσοστό που διακρατεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει ανοίξει το παιχνίδι στον τραπεζικό χώρο, δημιουργώντας παράλληλα και τα πρώτα ηχηρά ερωτήματα, ως προς τη στάση άλλων ενδιαφερομένων και την τελική μετοχική ομάδα, που θα οδηγήσει την τράπεζα στην επόμενη ημέρα.

Πέραν των ωφελειών στη Ρουμανία, με τα 300 εκατ. ευρώ “ζεστά” στα ταμεία της, όπου διατηρεί ποσοστό 9,9% στην ενιαία τράπεζα που σχηματίζεται, η ελληνική τράπεζα έχει και άλλα σημαντικά οφέλη.

Κατ’ αρχήν, μειώνει τα κόστη της εκεί, καθώς απαλλάσσεται από τη μισθοδοσία του προσωπικού της Alpha Bank Ρουμανίας.

Επιπλέον, αποκτά πρόσθετη διείσδυση στις ασφαλίσεις και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, καθώς η δημιουργία της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της UniCredit και του κλάδου ασφαλίσεων ζωής της Alpha Bank, την Alpha Life, αποτελεί νέο ενισχυμένο πεδίο δράσης, που θα αποφέρει τα δικά του οφέλη για την ελληνική τράπεζα.

Αλλά, η Alpha Bank μπορεί να επωφεληθεί από την παγκόσμια παρουσία της UniCredit, ιδίως στους επιχειρηματικούς κλάδους παραγωγής αμοιβών, καθώς και από άλλες πιθανές συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Το μείζον θέμα, όμως, που απασχολεί την αγορά, την ίδια τη διοίκηση της τράπεζας, το ΤΧΣ και την Τράπεζα Ελλάδος, είναι το μετοχικό στάτους της επόμενης ημέρας της τράπεζας.

Η ιταλική τράπεζα θα καταθέσει προσφορά στο ΤΧΣ για την απόκτηση του 9% του μεριδίου που κατέχει στην Alpha Bank και αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αποκτήσει ένα ποσοστό στην αγορά, με ανώτατο όριο το 5%.

Ποια αγορά, όμως, τη χρηματιστηριακή, με την έννοια των αγορών μετοχών κατά τις συνεδριάσεις ή μήπως με την απόκτηση κάποιου πακέτου από ιδιώτη επενδυτή, για παράδειγμα του Πόλσον, που κατέχει κάτι περισσότερο από το 5%;

Και ο Ολλανδός Χόλτερμαν, που όλοι στην αγορά θεωρούσαν ως φαβορί για να υποβάλλει προσφορά για το 9% του ΤΧΣ, τι θα πράξει;

Θα “χτυπηθεί” ευθέως με τους Ιταλούς, υποβάλλοντας υψηλή προσφορά κατά τη διαγωνιστική διαδικασία του Ταμείου, ώστε να προσθέσει στο ήδη υπάρχον ποσοστό του – που εκτιμάται ότι έχει υπερβεί ήδη το 8% – και το 9%, ώστε να καταστεί ο αδιαφιλονίκητος ρυθμιστής και μεγαλομέτοχος της Alpha Bank, χωρίς να υπολογίσει τα αυξημένα κόστη;

Και αν αυτό το ποσοστό πάει τελικά στην UniCredit, θα παραμείνει μέτοχος με το σημερινό του ποσοστό, ή, όπως ήδη άρχισε να συζητείται και πάλι στην αγορά, θα αποκτήσει και το 5% του Πόλσον, ώστε πάλι να είναι ο κυριότερος μέτοχος; Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει βέβαια ότι θα υπάρξει συμφωνία κυρίων, – μετόχων, εν προκειμένω – με τους Ιταλούς, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στους σχεδιασμούς του Ολλανδού, που έχει αποδείξει ότι κινείται μεθοδικά, αθόρυβα και κυρίως αποτελεσματικά.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, αλλά και πηγές του ΤΧΣ, δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, ούτε και αυτό της έλευσης και τρίτου ισχυρού ξένου παίκτη, καθώς η διαδικασία είναι ανοιχτή από το Ταμείο.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι μπορεί να μην είναι καθόλου αμελητέα και η παρουσία και άλλων μετόχων, με μικρότερα ποσοστά, φωτογραφίζοντας ελληνικά συμφέροντα, που έχουν ήδη ώσμωση συνεργασιών με τον Χόλτερμαν.

Με απλά λόγια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στέλεχος της Alpha Bank, “τώρα που το παιχνίδι άνοιξε, θα ενδιαφερθούν κι άλλοι γαμπροί, γιατί η νύφη είναι περιζήτητη και όχι τελευταία”, εννοώντας, όπως την κατέτασσαν οι περισσότεροι μέχρι προχθές στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: