Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η διαγωνιστική διαδικασία του ενός μηνός για την πώληση του 9% των μετοχών της Alpha bank που κατέχει το ΤΧΣ, έρχεται εκτός των άλλων, με αφορμή την πρόταση της ιταλικής UniCredit, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και πιθανών άλλων ενδιαφερομένων, όπως για παράδειγμα του Ολλανδού Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα και της Reggebοrgh!

Η πρόταση των Ιταλών, της μεγαλύτερης ιταλικής συστημικής τράπεζας, στην ουσία ήρθε να αιφνιδιάσει όλο το σύστημα, με εξαίρεση προφανώς ολίγους εμπλεκόμενους και εκ των προτέρων ενημερωμένους.

Και η κίνηση των Ιταλών έλαβε χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο Ολλανδός Χέντρι Χόλτερμαν κατέχει ήδη περίπου ανεπίσημα το 9% των μετοχών της Alpha (φημολογείται ότι ελέγχει το 8,6% των μετοχών) την ίδια ώρα που ο Αμερικανός κερδοσκόπος Πόλσον έχει μειώσει την θέση του στην μεγάλη ελληνική τράπεζα σε ποσοστό κάτω του 5%, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις!

Η αίσθηση που επικρατούσε στην αγορά ήταν ότι ο Ολλανδός πράγματι ενδιαφέρεται σοβαρά για την εμπλοκή του στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα!

Και τούτο καταδεικνύεται και από την προσπάθεια που κατεβλήθη για να μην υπάρξει επιβολή ποινών από την Επ. Κεφαλαιαγοράς, που θα προκαλούσε ζήτημα όσον αφορά το Fit & Proper από την ΤτΕ και τον SSM.

Άλλωστε είναι γνωστό στους παροικούντες την τραπεζική και πολιτική Ιερουσαλήμ, πως είχαν γίνει συζητήσεις με τον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs που αποτελούσε και προνομιακό σύμβουλο της κυβέρνησης τόσο για την συμμετοχή του Χόλτερμαν στην αύξηση κεφαλαίου μαμούθ της Τρ. Πειραιώς που δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ο αμερικανικός οίκος προτίμησε τότε να βάλει στην αύξηση άλλους πελάτες του και όχι τον Ολλανδό, όσο και για την τότε προγραμματισμένη μερική ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, που επίσης δεν προχώρησε τότε λόγω άρνησης του Μαξίμου όσον αφορά την επιλογή των προσώπων που θα αποκτούσαν το 10% της κρατικής τράπεζας!

Στο μεταξύ βεβαίως ο Χόλτερμαν έχοντας συνάψει στρατηγική συμφωνία με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη μετείχε στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima και την εισαγωγή της στο ΧΑ με το ποσόν των 21 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 3% των μετοχών!

Και υπενθυμίζεται ότι προ μηνών το ΤΧΣ είχε λάβει 2 επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 9% της Alpha από ναυτιλιακές εταιρίες του εξωτερικού, στην πραγματικότητα συμφερόντων μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών οικογενειών!!!

Στο διάστημα επομένως μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα ξεκαθαρίσουν μοιραία οι προθέσεις του Ολλανδού Χόλτερμαν και των στρατηγικών του εταίρων όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα και την τυχόν περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού τους στην Alpha ή όχι!

Με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται και πιθανόν να προκαλέσει με τις κινήσεις που θα επακολουθήσουν!

Διαβάστε ακόμη: