Xονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ζυρίχη είναι σήμερα οι πιο ακριβές πόλεις για τους εργαζόμενους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εργασία. Οι τρεις αυτές πόλεις διατήρησαν τις ίδιες θέσεις που είχαν και πέρυσι σύμφωνα με την κατάταξη της Mercer.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι πόλεις που κατέλαβαν τη χαμηλότερη θέση όσον αφορά το κόστος διαβίωσης είναι το Ισλαμαμπάντ, το Λάγος και η Αμπούτζα. Η Αθήνα καταλαμβάνει την 107η θέση, έχοντας υποχωρήσει κατά επτά θέσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Η λίστα με τις 10 πιο ακριβές πόλεις:

  1. Χονγκ Κονγκ
  2. Σιγκαπούρη
  3. Ζυρίχη, Ελβετία
  4. Γενεύη, Ελβετία
  5. Βασιλεία, Ελβετία
  6. Βέρνη, Ελβετία
  7. Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
  8. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  9. Νασάου, Μπαχάμες
  10. Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες

Οι βασικοί παράγοντες

Το 2024, οι παράγοντες αυτοί συνεχίζουν να επηρεάζουν το κόστος ζωής στις μεγάλες πόλεις:

  1. Ο πληθωρισμός και οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών επηρεάζουν άμεσα τις αμοιβές και τις αποταμιεύσεις των διεθνώς μετακινούμενων εργαζομένων.
  2. Η αυξημένη οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και οι τοπικές συγκρούσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έχουν οδηγήσει σε πρόσθετα έξοδα σε τομείς όπως η στέγαση, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι τοπικοί φόροι και η εκπαίδευση.
  3. Στην περίπτωση των πόλεων με την υψηλότερη κατάταξη (Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ζυρίχη), παράγοντες όπως οι ακριβές αγορές κατοικιών, το υψηλό κόστος μεταφοράς και το υψηλότερο κόστος αγαθών και υπηρεσιών συνέβαλαν σε υψηλό κόστος διαβίωσης.
  4. Αντίθετα, στο Ισλαμαμπάντ, το Λάγος και την Αμπούτζα, το αποδεδειγμένα χαμηλότερο κόστος διαβίωσης όσων μεταναστεύουν οφείλεται, εν μέρει, στην υποτίμηση του νομίσματος.

Η κατάταξη της Mercer απαριθμεί 226 πόλεις στον κόσμο κατά σειρά, από τις πιο ακριβές έως τις λιγότερο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς.

Ανά περιοχή

Οι ευρωπαϊκές πόλεις εμφανίζονται συχνά στις 10 πιο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς. Εκτός από τις τέσσερις ελβετικές πόλεις, το Λονδίνο προστέθηκε στην πρώτη 10άδα, καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Άλλες ακριβές πόλεις στην περιοχή περιλαμβάνουν την Κοπεγχάγη (11), τη Βιέννη (24), το Παρίσι (29) και το Άμστερνταμ (30).

Το Ντουμπάι έκανε άλμα στην κατάταξη και έγινε η ακριβότερη πόλη στη Μέση Ανατολή για τους μετανάστες. Κατατάσσεται στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις από το 2023. Η επόμενη πιο ακριβή πόλη στην περιοχή αυτή είναι το Τελ Αβίβ, το οποίο υποχώρησε κατά οκτώ θέσεις και βρίσκεται στην 16η θέση. Ακολουθούν το Άμπου Ντάμπι (43), το Ριάντ (90) και η Τζέντα (97).

Στη Νότια Αμερική, το Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη κατατάσσεται ως η πιο ακριβή τοποθεσία για τους μετανάστες στην 42η θέση. Ακολουθεί το Μπουένος Άιρες (77, 32 θέσεις χαμηλότερα) και το Σάο Πάολο (124). Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Μπουένος Άιρες που έγινε λιγότερο ακριβό μέρος για να ζήσει κανείς, το Σαντιάγο στη Χιλή υποχώρησε επίσης κατά 73 θέσεις στην 160η θέση του καταλόγου.

Στη Βόρεια Αμερική, η Νέα Υόρκη (νούμερο 7 στην παγκόσμια κατάταξη) παραμένει η πιο ακριβή πόλη. Ακολουθούν το Νασάου στις Μπαχάμες (9), το Λος Άντζελες (10), η Χονολουλού (12) και το Σαν Φρανσίσκο (13). Οι μεγαλύτερες διαφορές που διαπιστώνονται στην κατάταξη της Βόρειας Αμερικής σε ετήσια βάση είναι και οι δύο στο Μεξικό. Η πρωτεύουσα, η Πόλη του Μεξικού, ανέβηκε 46 θέσεις στην 33η και το Μοντερέι ανέβηκε 40 θέσεις στην 115η.

Οι αφρικανικές πόλεις που κατέλαβαν τις υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του κόστους ζωής είναι το Μπανγκουί (14, 12 θέσεις πάνω), το Τζιμπουτί (18) και η Ντζαμένα (21). Οι λιγότερο ακριβές πόλεις της περιοχής περιλαμβάνουν το Μπλαντάιρ (221), το Λάγος (225, 178 θέσεις κάτω) και την Αμπούτζα (226).

Εκτός από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, οι άλλες ακριβότερες πόλεις στην Ασία περιλαμβάνουν τη Σαγκάη (23), το Πεκίνο (25) και τη Σεούλ (32). Ορισμένες από τις φθηνότερες πόλεις στην περιοχή είναι το Καράτσι (222), το Μπισκέκ (223) και το Ισλαμαμπάντ (224).

Για την περιοχή του Ειρηνικού, το Σίδνεϊ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου στην 58η θέση, ακολουθούμενο από τη Νουμέα της Νέας Καληδονίας (60), τη Μελβούρνη (73) και το Μπρισμπέιν (89). Το Όκλαντ και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν οι λιγότερο ακριβές τοποθεσίες του Ειρηνικού, καταλαμβάνοντας την 111η και 145η θέση αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη