Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου αποτυπώνεται στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια η κτηματαγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και αποτελεί σταθερά μια από τις πιο κερδοφόρες επενδυτικές επιλογές για Έλληνες και ξένους,
Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων αναζητούν ακίνητα με θέα τη θάλασσα στα Νότια Προάστια και στον Πειραιά. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των ακινήτων από τη Γλυφάδα έως Βάρκιζα.
Εκτός από την πλεονεκτική θέση σε σχέση με τη θάλασσα, τα πλεονεκτήματα στις περιοχές αυτές είναι η καλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση (γραμμή μετρό και γραμμή τραμ), ενώ σημαντικός αριθμός κατοικιών προς διάθεση, κυρίως νεόδμητων, πολύ καλής ή πολυτελούς κατασκευής μεγάλου σχετικού μεγέθους. Για παράδειγμα στη Γλυφάδα, ένα στα τρία ακίνητα που διατίθενται σήμερα προς πώληση αφορά νεόδμητη κατασκευή.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του δικτύου REMAX, σύμφωνα με τα οποία υψηλές τιμές καταγράφονται και στα Νότια προάστια με τη μέση τιμή πώλησης για νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών να ανέρχεται σε 3.676 ευρώ ανά τ.μ. και για μεγαλύτερης ηλικίας σε 2.350 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα Δυτικά προάστια οι τιμές κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα σε επίπεδα 2.212 ευρώ ανά τ.μ. και 1.300 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.
Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές του η μέση τιμή πώλησης για νεόδμητα ηλικίας έως 5 ετών διαμορφώθηκε σε 3.007 και για τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας σε 2.265 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Στις νέες κατασκευές και ιδιαίτερα στην Γλυφάδα γύρω από την περιοχή του Γκολφ, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων διαθέτουν ιδιωτική πισινά στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, κοινόχρηστη αίθουσα γυμναστικής καθώς και αίθουσα αναμονής επισκεπτών.
Γιατί εκτινάχθηκαν
Το έργο του Ελληνικού και η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού στα νότια προάστια αποτελεί τους βασικούς λόγους ανόδου των τιμών.
Αμέσως μετά την αποχώρηση του εθνικού αερολιμένα από την περιοχή του Ελληνικού η ζήτηση κατοικίας άρχισε να αυξάνεται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αργότερα με την έλευση του μετρό, τα έργα ανάπλασης του φαληρικού όρμου και τον θετικό αντίκτυπο από τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαχύθηκε σε μεγαλύτερη έκταση.
Ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος από εύπορους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, για πολυτελείς κατοικίες στην αθηναϊκή Ριβιέρα είναι το γεγονός ότι οι κατοικίες της Lamda στον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη «Marina Tower» βγήκαν στην αγορά με τιμές Νέας Υόρκης.
Έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια για το 75% του συνόλου των διαμερισμάτων.
Πηγές θέλουν οι τιμές τους να κυμαίνονται σε ένα εύρος από 7.500 έως 26.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα ακριβότερα φυσικά είναι από τον 30ο όροφο και πάνω, ενώ το pick της αξίας καταγράφεται στα περιορισμένα σε αριθμό διαμερίσματα και ρετιρέ 4 και 5 υπνοδωματίων που διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα. Οι υπόλοιπες κατοικίες έχουν από ένα έως 4 υπνοδωμάτια.
Καταλυτικό ρόλο όμως, ειδικά την τελευταία 4ετία, είχε και το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Είτε για ίδια χρήση είτε με στόχο την εκμετάλλευση, ξένοι κεφαλαιούχοι κατέπλευσαν στα νότια προάστια θέλοντας να αποκομίσουν οφέλη από την ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, μέσω της δημοφιλίας και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» και ασφαλώς την επένδυση στο Ελληνικό.