Η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία. Η Θεσσαλία έχει σχεδόν «ισοπεδωθεί», με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους  και εγκλωβισμένους, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα και τραγικές συνέπειες στη τοπική και εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μόνο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων έχουν καταρρεύσει 30 κατοικήσιμα σπίτια. Ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά βυθίστηκαν κυριολεκτικά κάτω από το νερό, ενώ μεγάλες ζημιές που κατατάσσουν τα ακίνητα ως μη κατοικήσιμα καταγράφηκαν στη Λάρισα και στους γειτονικούς Δήμους και χωρία.

Την Κυριακή παρουσιάστηκε, στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel. Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε για την αποκατάσταση των ζημιών, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Ένα μέτρο της κρατικής αρωγής είναι η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.500 αυτοψίες.

Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από €300 έως €500 /το μήνα

Για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου  ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στις πληγείσες περιοχές

  • Λάρισα : 3 στις 10 κατοικίες διαθέσιμες προς μίσθωση, κυρίως κατοικίες έως 30τμ

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων, στη Λάρισα μόλις 3 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (επιπλωμένα ή μη)  έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα. Ενώ το 72,4% είναι ακίνητα έως 30τμ, δηλαδή μικρές γκαρσονιέρες κατάλληλες για 1 ή/και το πολύ 2 άτομα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων ανεξαρτήτως μισθώματος σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 80 ακίνητα.

Εφόσον οι πληγέντες βρουν το ακίνητο με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, επί των πλείστων ακίνητα έως 30τμ, μόλις το 33% αυτών είναι επιπλωμένα. Άρα, η διαθεσιμότητα ακινήτων πλήρως εξοπλισμένα που διατίθενται προς μίσθωση είναι σχεδόν το 10% του συνόλου.

  • Βόλος: Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στο Βόλο μόλις το 6,62% των διαθέσιμών προς μίσθωση ακίνητων (επιπλωμένα ή μη)  έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, ακίνητα επί των πλείστων έως 30τμ. Η διαθεσιμότητα ακινήτων σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 20 ακίνητα. Ο Βόλος διαθέτει 880 αυτοτελή ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

  • Τρίκαλα : Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στα Τρίκαλα η διαθεσιμότητα προς μίσθωση ακινήτων (επιπλωμένα ή μη) είναι σχεδόν μηδενική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πόλη των Τρικάλων διαθέτει υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

  • Καρδίτσα: 3 στις 10 κατοικίες διαθέσιμες προς μίσθωση

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στη Καρδίτσα μόλις 3 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα. Ενώ το 27,5% είναι ακίνητα από 31τμ έως 40τμ και το 24,1% άνω των 71τμ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων ανεξαρτήτως μισθώματος σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 30 ακίνητα.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ στις πληγείσες περιοχές

  • Λάρισα : 4 στις 10 κατοικίες με 2 Υ/Δ διαθέσιμες προς μίσθωση

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στη Λάρισα μόλις 4 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη)  έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Ενώ το 30,1% έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€ και το 17,2% άνω των 701€/μήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 90 ακίνητα.

Εφόσον οι πληγέντες βρουν το ακίνητο με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ (40,8%), επί των μόλις το 11,76% αυτών είναι επιπλωμένα. Άρα, η διαθεσιμότητα ακινήτων πλήρως εξοπλισμένα που διατίθενται προς μίσθωση με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ είναι σχεδόν μηδενική.

  • Βόλος : 4 στις 10 κατοικίες με 2 Υ/Δ διαθέσιμες προς μίσθωση

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στον Βόλο μόλις το 36,9% , δηλαδή σχεδόν 4 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη)  έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Ενώ το 38,84% έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€ και το 11,46% άνω των 701€/μήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 150 ακίνητα.

Εφόσον οι πληγέντες βρουν το ακίνητο με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ (36,9% του συνόλου), μόλις το 31,03% αυτών είναι επιπλωμένα. Άρα, η διαθεσιμότητα ακινήτων πλήρως εξοπλισμένα που διατίθενται προς μίσθωση με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ είναι σχεδόν μηδενική.

  • Τρίκαλα : 8 στις 10 κατοικίες με 2 Υ/Δ διαθέσιμες προς μίσθωση, αλλά, πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στα Τρίκαλα το 78,18% , δηλαδή σχεδόν 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη)  έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 55 ακίνητα.

  • Καρδίτσα : 9 στις 10 κατοικίες με 2 Υ/Δ διαθέσιμες προς μίσθωση, αλλά, πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων

Σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελικών ακινήτων, στη Καρδίτσα το 91,6% , δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη)  έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 33 ακίνητα.

Άμεση ανάγκη επιπλέον χρηματικής αποζημίωσης

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους άνωθεν πίνακες και τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση που προκύπτει από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων στις πληγείσες περιοχές, καταγράφεται περιορισμένη έως και μηδενική ιδιαίτερα σε ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα στις περιοχές του Βόλου των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Οι λόγοι της περιορισμένης διαθεσιμότητα διαφέρουν, στον Βόλο και στα Τρίκαλα καταγράφεται έντονη δυναμική των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ακίνητα που σε μεγάλο ποσοστό είναι επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Όσον αφορά τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες με τουλάχιστον 2 Υ/Δ και ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα, η διαθεσιμότητα σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων καταγράφεται περιορισμένη. Συγκεκριμένα στη Λάρισα μόλις 36 ακίνητα, στον Βόλο 60, στα Τρίκαλα 40 και στην Καρδίτσα 27.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα άνωθεν ακίνητα δεν διατίθενται επιπλωμένα ή/και με το σύνολο των οικοσυσκευών, επομένως οι πληγέντες θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εξοπλίσουν (επιπλέον κόστος) τη νέα τους κατοικία με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του «νοικοκυριού».

Θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί στην κρατική αρωγή των 6.600€, την ενίσχυση για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες. Αλλά, το άνωθεν ποσό σε μεγάλο ποσοστό δεν επαρκεί για απλές επισκευαστικές εργασίες και ταυτόχρονα να αποκτήσουν το σύνολο του εξοπλισμού μιας κατοικίας εφόσον επλήγησαν καθολικά.

Παράλληλα, θα πρέπει η πολιτεία, να έρθει άμεσα σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (υπάρχει μητρώο στην ΑΑΔΕ), ώστε μέρος των ακινήτων, που είναι πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών να διατεθούν για την στέγαση των πληγέντων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα λειτουργήσει το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν θα θεωρήσουν μέρος των ιδιοκτητών ότι το επίδομα ενοικίου είναι «δωρεάν» χρήματα, αλλά, μια ελάχιστη αποζημίωση για τη καταστροφή της ιδιοκτησίας των συνανθρώπων μας που επλήγησαν μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στη καθημερινότητα τους

Ανάγκη για ένα ευρύτερο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Επειδή οι φυσικές καταστροφές φαίνεται να «απειλούν» πλέον τη καθημερινότητα μας, είναι άμεση ανάγκη τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στον τομέα της στέγασης, αλλά και η στέγαση των πληγέντων να αποτελούν μέρος των μέτρων ενός ευρύτερου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής.

Οι πληγέντες να γνωρίζουν την επόμενη ημέρα την διαδικασία αποζημιώσεων, τα όρια αποζημιώσεων ανά ζημία, τα μέτρα κρατικής αρωγής καθώς και την προσωρινή στέγασή τους σε περίπτωση ολικής καταστροφής. Υπάρχουν πολλές χώρες της Ε.Ε και πολιτείες της Αμερικής που διαθέτουν συγκεκριμένες διαδικασίες που στοχεύουν στην άμεση «επιστροφή» των πληγέντων στη καθημερινότητα τους χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία.

Διαβάστε ακόμη: