search

MAIN STREET

Αισιοδοξία για κάμψη του ρυθμού πληθωρισμού στις ΗΠΑ οδηγεί σε άλμα τα futures του Dow

Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ανακοινώθηκε ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ, ενδείξεις για συγκρατημένη υποχώρηση της τάσης.

220420192457_sxolio-agores-dow-Jones-wall-street-omologa

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ο αμείλικτος πληθωρισμός που έχει κυριεύσει την οικονομία αρχίζει να χαλαρώνει.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά ένα ευρύ καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε 7,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα από τον Dow Jones ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,3% και 12μηνο επιτόκιο 7,3%.

Η αύξηση από ένα χρόνο πριν, αν και πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για ένα υγιές επίπεδο πληθωρισμού, ήταν συνδεδεμένη με το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις 0,3% και 6,1%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones κέρδισαν 761 μονάδες, ή 2,2%, σε μια ξαφνική κίνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 και Nasdaq-100 σημείωσαν αύξηση 2,8% και 3,9%, αντίστοιχα.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας βοήθησε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης ενέργειας υποχώρησε 1,6% για τον μήνα, εν μέρει λόγω της μείωσης της βενζίνης κατά 2%. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5% και αυξήθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ακόμη και με τη μηνιαία πτώση του, ο δείκτης ενέργειας ήταν υψηλότερος κατά 13,1% από τον Νοέμβριο του 2021.

Το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, συνέχισε να κλιμακώνεται, αυξάνοντας κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και τώρα αυξήθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση.

Η έκθεση ΔΤΚ έρχεται την ίδια ημέρα που ξεκινά η διήμερη συνεδρίασή της της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Οι αγορές αναμένουν ευρέως το FOMC την Τετάρτη να ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ανεξάρτητα από την ανάγνωση του ΔΤΚ της Τρίτης.

Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε την άνοιξη του 2021, αποτέλεσμα συγκλίνουσας παραγόντων που οδήγησαν τις αυξήσεις των τιμών στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις ημέρες του στασιμοπληθωρισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Διαβάστε ακόμη: