Στο ύψος των 2,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τη διαµονή σε καταλύµατα βραχυχρόνιας µίσθωσης στην ελληνική αγορά κατά το 2022, από 1,4 δισ. ευρώ το 2019. Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιων µισθώσεων AIRDNA (www.airdna.co), η οποία δηµοσιεύθηκε χθες, η µέση τιµή ανά διανυκτέρευση στην ελληνική αγορά αυξήθηκε πέρυσι σε 193 ευρώ, σηµατοδοτώντας αύξηση 35% σε σχέση µε το 2019 και 15% συγκριτικά µε το 2021.
Πρόκειται για ένα σαφές δείγµα της αυξηµένης ζήτησης συγκριτικά µε τα προηγούµενα χρόνια, αλλά και της σταθεροποίησης της προσφοράς, η οποία δεν αυξήθηκε µε τον ίδιο ρυθµό. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε µεγάλη προτίµηση για καταλύµατα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών σε δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς, όπως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η Μύκονος και η Σαντορίνη, µε αποτέλεσµα να αυξηθούν αντίστοιχα και τα έσοδα των ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων.
Στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, το 2022 σηµατοδότησε την πλήρη ανάκαµψη των βραχυχρόνιων µισθώσεων, µετά µια διετία πτώσης. Συγκεκριµένα, οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 355 εκατ., αριθµός που ήταν 39% υψηλότερος έναντι του 2021 και κατά 3% µεγαλύτερος από εκείνον του 2019. Η εξέλιξη αυτή µεταφράστηκε σε συνολικά έσοδα 50,6 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την προσφορά διαθέσιµων καταλυµάτων, το σχετικό µέγεθος διαµορφώθηκε σε 2,5 εκατ. ακίνητα κατά µέσο όρο πέρυσι, όντας 11,2% υψηλότερο από το 2021. Ωστόσο, σε σχέση µε το 2019, το νούµερο αυτό συνιστά υποχώρηση κατά 7,4%, δείγµα ότι κάποια ακίνητα εξακολουθούν να παραµένουν εκτός αγοράς. Αντίστοιχα, η µέση πληρότητα αυξήθηκε κατά 6,9%. Μόνο κατά τον µήνα ∆εκέµβριο η ζήτηση ήταν ισχυρή, καθώς οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 10,2% (µε βάση τον αριθµό των διανυκτερεύσεων) σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2019, ενώ συγκριτικά µε το 2021, η αύξηση άγγιξε το 47,4%.
Πάντως, µία από τις τάσεις που φάνηκε να κερδίζει σηµαντικό έδαφος το 2022, ήταν η αυξανόµενη στροφή των επισκεπτών σε πιο οικονοµικές επιλογές καταλυµάτων. Οπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία από την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς, παρατηρήθηκε µεγαλύτερη αύξηση της πληρότητας σε πιο µικρά και οικονοµικά διαµερίσµατα στα κέντρα των πόλεων, χωρίς πολλές παροχές πολυτελείας, όπως π.χ. πισίνες ή τζακούζι.
Διαβάστε ακόμη: