Δύο φορές το τελευταίο διάστημα το radar.gr  και η «Αξία» έχουν προειδοποιήσει ότι οι «τρελές» αυξήσεις ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές θα φέρουν μεγάλες κόντρες σε υψηλό επίπεδο.

Την πρώτη στις 18 Ιουνίου («Συναγερμός στο ΥΠΕΝ για τις αυξήσεις ρεύματος και τις καταγγελίες καταναλωτών») και τη δεύτερη στις 22 του ίδιου μήνα («Πόλεμος τιμών στο ρεύμα-τσακώνονται οι ιπποπόταμοι και  την πληρώνουν τα βατράχια δηλαδή τα νοικοκυριά»).

Ο σφοδρός πόλεμος που ξέσπασε και δημόσια με την επίθεση  που εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ Μ. Μανουσάκης, κατά της Ρυθμιστικής Ανεξάρτητης Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)  συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μεταφέρεται πλέον στο ΥΠΕΝ αλλά και στη κορυφή της κυβέρνησης γενικότερα ώστε να δοθεί λύση.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι  εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με κύριο μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το 24% ανήκει στην κινεζική State Grid. Η ΡΑΕ συστάθηκε με το ν. 2773/1999 και με το νόμο 3851/2010 έχει τον απόλυτο έλεγχο στην αγορά ενέργειας.

«Υπάρχει πλέον τεράστια ανοιχτή πληγή και θα πρέπει να δώσουμε λύση που να στηρίζει τους οικιακούς καταναλωτές, τα νοικοκυριά πρωτίστως αλλά και τη μέση τάση» μας εμπιστεύθηκε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή όπως είναι φυσικό και με την κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας για το θέμα.

Το τεράστιο πρόβλημα είναι πως οι συνεχείς αυξήσεις  στις τιμές του ρεύματος από τον Ιανουάριο (έχουν πετάξει στο 20% πάνω από τις 31.12.2020!) δημιούργησαν πολεμικό κλίμα μεταξύ  ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, αφού η αντιπαράθεση κρατάει  εδώ και μήνες.

Η  τιμή της ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά (όπως γράψαμε αναλυτικά στις 18 Ιουνίου)  απογειώθηκε  μέχρι τα 116 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Ηδη η τιμή είναι εδώ κι ένα μήνα πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν στα 50 ευρώ και τον Απρίλιο του 2020 στα 28 ευρώ!

Ο ΑΔΜΗΕ κατηγορεί ευθέως τη  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει μείωση 10% στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των λογαριασμών ρεύματος, αλλά δεν το κάνει και συνεπώς αποδίδει στη Ρυθμιστική Αρχή τη μεγάλη ευθύνη για τον «Γολγοθά» των νοικοκυριών.

Όμως η άνοδος των τιμών φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και να συνεχίσει έως το τέλος του 2021. Υπήρξαν μάλιστα διαρροές  που μιλούσαν για αυξήσεις έως 15% στα τέλη συστήματος που εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ μέσω των λογαριασμών.

Ο  πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας σε εκδήλωση του ΤΕΕ είπε ότι «η Αρχή θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την προστασία των καταναλωτών», αφήνοντας  αιχμές για τον ΑΔΜΗΕ που «δεν έχει στείλει την επίσημη πρόταση για την επιβολή των τελών συστήματος βάσει των επενδύσεων που πραγματοποιεί».

Άλλο κορυφαίο στέλεχος  της ΡΑΕ απαντούσε  πως  «οι αυξήσεις που ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ ήταν 30% για τις επιχειρήσεις και χάρη στη Ρυθμιστική Αρχή περιορίστηκαν στο 15,5% προστατεύοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις».

Ο κ.Μανουσάκης  χαρακτήρισε την ΡΑΕ ως «κρατικό φορέα παλαιάς κοπής» και προανήγγειλε ότι «η ΡΑΕ θα απολέσει μέρος από τις σημερινές αρμοδιότητες που έχει» χωρίς να διευκρινίσει πώς το γνωρίζει, απλώς αρνήθηκε ότι έχει καταθέσει αίτημα για αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Έρωτες …. υψηλών τάσεων στον ΑΔΜΗΕ

Η αφορμή για την κόντρα

Ο «πόλεμος» μεταξύ  ΑΔΜΗΕ – ΡΑΕ ξέσπασε  με την καθυστερημένη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής να δώσει έγκριση στην αναπροσαρμογή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων μεταφοράς ενέργειας, δηλαδή τις τρέχουσες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που ανακοινώθηκαν χθες και θα τεθούν σε ισχύ από την 1 Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος  του ΑΔΜΗΕ …«πυροβόλησε» τον πρόεδρο της ΡΑΕ αναφέροντας ότι άργησε να δώσει έγκριση καθώς το αρχικό αίτημα για αυξήσεις ήταν του 2020 και υλοποιούνται μετά 19 μήνες με ευθύνη της ΡΑΕ και πρόσθεσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι «δεν έχει προχωρήσει σε μείωση του τιμολογίων ΥΚΩ για τις περιοχές που εντάσσονται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο για να ακυρώσει το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ για μη έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την προσωρινή ματαίωση υλοποίησης του έργου του δυτικού διαδρόμου της Πελοποννήσου εξαιτίας προσφυγής που κατέθεσαν πέντε καλόγριες γειτονικού μοναστηρίου.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υπολογίζει ότι στην οικονομική χρήση του 2021 θα εμφανιστεί ένα επιπλέον κόστος 10 εκατ. ευρώ για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει στους μετόχους της εταιρείας , εννοώντας τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ως εισηγμένη εταιρεία.

ΑΔΜΗΕ: Με πολλαπλά bypass αποφορτίζει τη μεταφορά ρεύματος

Βαριές κατηγορίες για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Όπως είπε ο κ. Μανουσάκης «η επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή από τα τέλη υπέρ του ΑΔΜΗΕ  αντιστοιχεί σε ελάχιστο ποσοστό επί του συνολικού λογαριασμού. Ενδεικτικά σε οικιακό λογαριασμό 4μηνης κατανάλωσης, συνολικού ύψους 448 ευρώ, η αύξηση του τέλους ΑΔΜΗΕ θα ανέρχεται σε μόλις 36 λεπτά του ευρώ.

Με τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, η επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας θα πρέπει να μειώνεται.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΥΚΩ χρεώνονται στο σύνολο των καταναλωτών προκειμένου να επιμερίζεται το κόστος των ρυπογόνων τοπικών μονάδων παραγωγής, οι οποίες όμως παύουν να λειτουργούν μόλις τα νησιά διασυνδέονται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με τις διασυνδέσεις Σύρου, Πάρου και Μυκόνου (2018) και Νάξου (2020), οι ΥΚΩ πρέπει να μειωθούν κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με τη διασύνδεση Κρήτης, αντίστοιχα, οι ΥΚΩ θα πρέπει να μειωθούν κατά 380 εκατ. ευρώ το 2022 (πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας Κρήτης-Πελοποννήσου). Μετά την ολοκλήρωση και της Κρήτης-Αττικής το 2023, η μείωση εκτιμάται σε 550 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2030.

«Συνεπώς  προκύπτει ότι δεν υφίσταται καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές ενέργειας από τα έργα του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα, οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειώνονται όσο τα νησιά διασυνδέονται, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ΡΑΕ θα εισηγηθεί με απόφασή της τη μείωση των ΥΚΩ» είπε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

ΔΕΠΑ: Κέρδη για την Εμπορίας, ζημιές για την Υποδομών

Στο φυσικό αέριο όμως έχουμε μειώσεις

Αντίθετα, ελάφρυνση θα έχουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου καθώς ο ΔΕΣΦΑ θα επιστρέψει στην κατανάλωση ποσό 40 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του 2020.

Το ποσό αντιστοιχεί σε υπερανάκτηση έναντι του εγκεκριμένου από τη ΡΑΕ εσόδου για το 2020 λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φυσικού αερίου, η οποία σημείωσε ρεκόρ.

Στη βάση των όσων προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί η ΡΑΕ ενέκρινε το συνολικό ποσό που ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να επιστρέψει μέσω της μείωσης χρεώσεων δικτύου στην κατανάλωση.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, επιμερίζεται σε βάθος τετραετίας (10 εκατ. ανά έτος) προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξομειώσεις που θα υπήρχαν εάν επιμεριζόταν στη διετία.

Το συνολικό ποσό της υπερανάκτησης για το 2020 ήταν 47 εκατ. ευρώ. Τα 7 εκατ. συμψηφίστηκαν με αντίστοιχο ποσό που θα έπρεπε να εισπράξει ο ΔΕΣΦΑ από τον επιμερισμό υποανάκτησης εσόδων της περιόδου 2011-2013.

Πανδαιμόνιο με τις τιμές ρεύματος

Πόσα πληγώνουμε για το ρεύμα και ποσό για τις χρεώσεις τρίτων

Λογαριασμός 1:

Οικιακός λογαριασμός (χαμηλής τάσης)

Συνολικό ποσό λογαριασμού: 448

Χρεώσεις προμηθευτή: 257,23

Χρεώσεις ρυθμιζόμενων: 129,84

Χρέωση ΑΔΜΗΕ: 11,68

Νέα χρέωση ΑΔΜΗΕ: 12,07 (αύξηση 0,36 ευρώ ή 0,08% επί συνολικού λογαριασμού)

Λογαριασμός 2:

Λογαριασμός ρεύματος 345 ευρώ στην Αθήνα σε σπίτι 60 τ.μ.:

– 173 ευρώ είναι η χρέωση του παρόχου ρεύματος (π.χ. της ΔΕΗ). Αυτό το ποσό θα επηρεαστεί από την αύξηση στη χονδρική τιμή που απειλεί να φτάσει το 50% ώς το τέλος του έτους σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

-48 ευρώ είναι δημοτικά τέλη, ΕΡΤ και ΦΠΑ.

-124 ευρώ αφορούν σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις που μοιράζονται στον ΑΔΜΗΕ (8,5 ευρώ), τον ΔΕΔΔΗΕ (33 ευρώ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (56,5 ευρώ) και το τέλος ρύπων ΕΤΜΕΑΡ (26 ευρώ). Μια μείωση 10% στη χρέωση ΥΚΩ θα ελάφρυνε τον λογαριασμό κατά 5,65 ευρώ, ενώ η αύξηση που ενέκρινε η ΡΑΕ για τον ΑΔΜΗΕ ανεβάζει τα 8,5 στα 8,78 ευρώ.

Λογαριασμός  3:

Επιχειρηματικός  λογαριασμός (μέσης τάσης)

Συνολικό ποσό λογαριασμού: 11.488

Χρεώσεις προμηθευτή: 7.522,62

Χρεώσεις ρυθμιζόμενων: 2.855,25

Χρέωση ΑΔΜΗΕ: 241,91

Νέα χρέωση ΑΔΜΗΕ: 279,7 (αύξηση 37,79 ευρώ ή 0,33% επί συνολικού λογαριασμού)