Άλλαξε χέρια νωρίτερα σήμερα το ακίνητο της οικογένειας Τσαντίλη στην περιοχή του Θησείου. Πρόκειται για το γωνιακό ισόγειο κατάστημα που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, καθώς και για κάποιες αποθήκες του. Το κατάστημα αυτό ανήκε στη Nέο Mετροπόλ Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία Ετοίμων Ενδυμάτων, Νεωτερισμών, Επίπλων και Σίτισης, ένα από τα εταιρικά οχήματα με τα οποία δραστηριοποιήθηκε η οικογένεια Τσαντίλη στην αγορά.

Για το εν λόγω ακίνητο, το οποίο, λόγω θέσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «φιλέτο» έγιναν σήμερα πέντε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτοί αφορούσαν κατ’ αρχάς την πλήρη κυριότητα της οριζόντιας ιδιοκτησίας-καταστήματος του ισογείου, επιφάνειας 75 τ.μ., το οποίο αποτελείται από μια ενιαία αίθουσα που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον άνωθεν αυτού εσωτερικό εξώστη (πατάρι), επιφάνειας 56,23 τ.μ.

Η παραπάνω ιδιοκτησία βρίσκεται στο ισόγειο πολυκατοικίας, κτισμένης σε οικόπεδο εκτάσεως 292,90 τ.μ., επί της οδού Ερμού και της πλατείας Αγίων Ασωμάτων. Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για γωνιακό κτίριο επαγγελματικής χρήσης συνήθους κατασκευής και μέτριας εξωτερικής συντήρησης, που κατά τα διαθέσιμα στοιχεία κατασκευάστηκε το 1958. Μαζί βγήκε η πλήρης κυριότητα και τεσσάρων οριζόντιων ιδιοκτησιών, ήτοι τεσσάρων αποθηκών, που βρίσκονται στο υπόγειο της εν λόγω πολυκατοικίας και οι οποίες, με βάση σχετική έκθεση εκτίμησης, είναι ενοποιημένες.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς είχαν οριστεί:

– για το ισόγειο κατάστημα στις 211.000 ευρώ. Αυτό προσέλκυσε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί με 26.376 ευρώ παραπάνω, στις 237.376,83 ευρώ

-για την αποθήκη 1, εμβαδού 75 τ.μ., στις 30.250 ευρώ και κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω στις 30.251 ευρώ,

-για την αποθήκη 2, εμβαδού 42 τ.μ., στις 17.300 ευρώ και κατακυρώθηκε με 2 ευρώ παραπάνω στις 17.302 ευρώ

-για την αποθήκη 3, εμβαδού 64 τ.μ., στις 25.800 ευρώ και κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω στις 25.801 ευρώ, και

-για την αποθήκη 4, εμβαδού 55 τ.μ., στις 22.200 ευρώ, όπου και εδώ η κατακύρωση έγινε με 1 ευρώ παραπάνω στις 22.201 ευρώ.

Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης είχε διαμορφωθεί στις 306.550 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό κατακύρωσης έφτασε τις 333.292 ευρώ.

Σύμφωνα με τη χαρακτηριστική περιγραφή από την έκθεση εκτίμησης, «σήμερα η περιοχή του Θησείου αποτελεί γνωστό νυχτερινό στέκι κατάμεστο με καφενεία, καφετέριες και μπαρ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Το ακίνητο αποκτήθηκε από την εταιρεία Νέο Μετροπόλ το 2007. Επισπεύδουσα των πλειστηριασμών ήταν η doValue Greece, για λογαριασμό της Cairo No 3 Finance DAC και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ, ενώ στα εμπράγματα βάρη περιλαμβάνονται:

■ Προσημείωση υπέρ της Alpha Bank, για 264.123 ευρώ, εγγραφείσα στις 28.11.2001 και τραπείσα μερικώς σε υποθήκη για ποσό 170.773 ευρώ στις 23.9.2022, κατά των Αλεξίου Τσαντίλη, Δημητρίου Τσαντίλη και Ιωάννη Τσαντίλη.

■ Προσημείωση υπέρ της Ανάπτυξη ΣΜΕ ΙΙ ΑΠΣ Λίμιτεδ, για 300.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 16.6.2010.

■ Υποθήκη υπέρ της Poseidon Financial Investor Activity Company για 170.773 ευρώ, εγγραφείσα στις 23.9.2022, κατά των Αλεξίου Τσαντίλη, Δημητρίου Τσαντίλη και Ιωάννη Τσαντίλη.

■ Η αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον πλειστηριασμό.

Η Νέα Μετροπόλ

Η Νέα Μετροπόλ Α.Ε., σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματά της για τη χρήση του 2015, τα οποία υπέγραφαν ο Ιωάννης Τσαντίλης ως πρόεδρος και ο Αλέξιος Τσαντίλης ως διευθύνων σύμβουλος, είχε μηδενικό κύκλο εργασιών, όπως και τη χρήση του 2014. Η διοίκηση σημείωνε ότι «η οικονομική θέση της εταιρείας δεν θεωρείται ικανοποιητική», ωστόσο δήλωνε «σχετικώς αισιόδοξη για τη μελλοντική πορεία της», αναφέροντας ότι «σκοπός είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της, η επίτευξη νέων στόχων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της»… Η τελευταία χρήση που εμφάνισε έσοδα ήταν του 2013, δηλαδή προ δεκαετίας, όταν κατέγραψε κύκλο εργασιών 160.772 ευρώ, έναντι 348.253 ευρώ της προηγούμενης και τελικό ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Στο τελευταίο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο συγκροτήθηκε το 2016, συμμετείχαν ο Αλέξης Τσαντίλης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η Φανή Τσαντίλη (μητέρα των Αλέξη, Γιάννη και Δημήτρη Τσαντίλη) ως αντιπρόεδρος και ο Ιωάννης Τσαντίλης ως μέλος. Ωστόσο, στις 5 Νοεμβρίου 2019, ο Ιωάννης Τσαντίλης απέστειλε με δικαστικό επιμελητή προς τον Αλέξη Τσαντίλη επιστολή, με την οποία δήλωνε την παραίτησή του από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 24 Φεβρουαρίου 2023, στη Νέο Μετροπόλ Α.Ε. διορίστηκε προσωρινή διοίκηση.

Η πορεία της οικογένειας

Η οικογένεια Τσαντίλη ανήκει σε εκείνες τις λίγες που με τη δράση τους σφράγισαν την αγορά υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων, γράφοντας επί δεκαετίες λαμπρές σελίδες. Με αφετηρία το 1919 ο Ιωάννης Τσαντίλης, με καταγωγή από την Αρκαδία, άνοιξε το πρώτο κατάστημα υφασμάτων στη γωνία Αιόλου 20 και Μητροπόλεως, που έγινε αμέσως γνωστό λόγω της ποιότητας και της ποικιλίας του εμπορεύματος

Στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στο γιό του, τον εμβληματικό Τάκη Τσαντίλη, ο οποίος μαζί με την αδελφή του Μαίρη πιστώνεται την επέκταση και γιγάντωση της επιχείρησης. Δίπλα του οι τρεις γιοί του, Αλέξης, Γιάννης και Δημήτρης, έμαθαν τα μυστικά της αγοράς και έφεραν ευρωπαϊκό «αέρα» όταν το 1970 η οικογένεια θα εισέλθει στο πεδίο του έτοιμου γυναικείου ενδύματος.

Υπό τη στιβαρή εποπτεία του Τάκη Τσαντίλη τα μαγαζιά της εταιρείας άνοιγαν το ένα μετά το άλλο στα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κ.α., φτάνοντας τα 22 καθώς το brand «Τσαντίλης» έγινε συνώνυμο της ποιότητας και της κομψότητας. Το 1993 ο Τάκης Τσαντίλης έφυγε από τη ζωή έχοντας μοιράσει την περιουσία του στους τρεις διαδόχους του.

Τη δεκαετία του 2000 με νέες διεθνείς συνεργασίες, τα καταστήματα τους καθιερώνονται ως στυλιστικό σύμβολο της μοντέρνας θηλυκότητας, με περισσότερους από 100 γνωστούς οίκους να φιλοξενούνται στις βιτρίνες και τα ράφια τους. Ωστόσο, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε και η περιπέτεια της οικογένειας, που έφερε αρχικά το κλείσιμο καταστημάτων και στη συνέχεια την κατάρρευση όλου του «οικοδομήματος».

Σε αυτήν την ολισθηρή πορεία χάθηκε μέχρι και η μεγαλειώδης βίλα του Τάκη Τσαντίλη στη Φιλοθέη, ενώ τις αρνητικές εξελίξεις ενέτεινε η «εμφύλια» διαμάχη μεταξύ των τριών αδελφών.

Παρόλα αυτά η οικογένεια Τσαντίλη εξακολουθεί να δίνει το «παρών» στο χώρο της μόδας και της γυναικείας ένδυσης κυρίως μέσω της νεότερης γενιάς.

Διαβάστε ακόμη: