Ισχυρή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το Σάββατο στη χώρα μας, με τις υψηλές θερμοκρασίες να μας εγκαταλείπουν και πάλι.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τσουχτερό κρύο αναμένεται να επικρατήσει το Σάββατο στα βόρεια της χώρας, με τις κεντρικές και νότιες περιοχές ωστόσο, να διατηρούν τον ανοιξιάτικο καιρό. Το σκηνικό θα αλλάξει σε ολόκληρη την χώρα από την Κυριακή, με χιόνια και ισχυρούς ανέμους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν μέχρι και την Παρασκευή με το θερμόμετρο να δείχνει έως 22 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το σκηνικό του καιρού αλλάζει απότομα μέσα σε ένα 24ώρο.

Καιρός: Γιατί δεν έρχονται πολλά χιόνια

Ειδικότερα, με δύο αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρθηκε στο τσουχτερό κρύο που έρχεται και το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες.

Στην πρώτη του ανάρτηση τόνισε πως το Σάββατο θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί υψηλή και την Κυριακή θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο, τονίζοντας επίσης, ότι οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, καθώς τοπικά στο Αιγαίο θα αγγίξουν και τα 9 μποφόρ.

Στη δεύτερη του δημοσίευση, ο Θοδωρής Κολυδάς υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει μια περιοχή να δεχτεί μεγάλα ύψη χιονιού δεν αρκεί μόνο η παρουσία χαμηλών θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα (850 hPa), αλλά χρειάζεται και η υποστήριξη από τις μέσες στάθμές της ατμόσφαιρας (500hPa). Τo Jet Stream (αεροχείμαρρος) τις επόμενες ημέρες δεν δείχνει να έχει τη δυναμική να κατέβει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και επικρατεί ζωνική κυκλοφορία με Δ-ΝΔ ρεύμα».

«Διπολικός» ο καιρός, λέει ο Τσατραφύλλιας

Την ίδια στιγμή, με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για διπολικό καιρό τις επόμενες ημέρες! «Από τα 22άρια στα χιόνια..» γράφει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι αναμένονται χιόνια την Κυριακή το πρωί και στα βουνά της Αττικής.

Καιρός: Χιόνια στη Θεσσαλονίκη «βλέπει» ο Μαρουσάκης

«Ο ανοιξιάτικος καιρός θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες με θερμοκρασίες τοπικά ακόμα και πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν θα απουσιάζουν και οι λίγες τοπικές βροχές. Μέσα στο Σάββατο αναμένουμε ραγδαία μεταβολή του καιρού και από τα βόρεια με τα χιόνια να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα» τόνισε από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Και πρόσθεσε: «Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιόνια ακόμη και μέσα σε μεγάλες πόλεις προς τα βόρεια τμήματα της χώρας μας (π.χ Θεσσαλονίκη), όπως επίσης και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».

Διαβάστε ακόμη: