Κλιμακώνεται συνεχώς η πίεση για την απορρόφηση και τη διάθεση στην αγορά των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς απομένουν μόνο δύο χρόνια για το τέλος του προγράμματος, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να ικανοποιηθεί το 77% των λεγόμενων οροσήμων, δηλαδή των προαπαιτουμένων για τις δόσεις, που γίνονται όλο και πιο δύσκολα.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ, τα καλά νέα είναι ότι αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων, στη βάση του 4ου αιτήματος που κατέθεσε η Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου. Το ποσό αυτό θα συμπληρώσει τα 2,3 δισ. ευρώ των δανείων της 4ης δόσης, που ήδη εκταμιεύθηκαν τον Ιούλιο.

Ακολουθεί όμως ένας αγώνας δρόμου για το 5ο αίτημα, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει τόσο δάνεια, 2,3 δισ. ευρώ όσο και επιχορηγήσεις 1,3 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός εδώ προβλέπει υποβολή του αιτήματος τον Οκτώβριο, αλλά ακόμη είναι αβέβαιο αν θα έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Και δεν είναι μόνο τα σχεδόν 30 προαπαιτούμενα –ορόσημα και στόχοι– της συγκεκριμένης δόσης, αλλά και τα δύο που εκκρεμούν από την προηγούμενη δόση: η διπλή ανάπλαση Βοτανικού Ελαιώνα και η υποβολή 9.700 αιτήσεων για το «Εξοικονομώ» των επιχειρήσεων.

Ως προς την ανάπλαση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ικανοποιηθεί το ορόσημο, μετά την κατακύρωση του σχετικού έργου. Ως προς το «Εξοικονομώ» των επιχειρήσεων, ωστόσο, δεν έχει συγκεντρωθεί ακόμη ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων.

Το καλοκαίρι που μεσολάβησε δεν βοήθησε στην ενεργοποίηση των επιχειρήσεων και στο υπουργείο ευελπιστούν ότι από τον Σεπτέμβριο θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον και θα υποβληθούν νέες αιτήσεις.

Αυτό πάντως που πρέπει να θεωρείται μάλλον βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να εισπραχθεί η 5η δόση εντός του έτους. Το πιθανότερο είναι ότι θα πάει στις αρχές του επομένου, αν όλα πάνε καλά και υποβληθεί το αίτημα έως το τέλος του χρόνου.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε δύο δόσεις για φέτος, όπως είχε γίνει και πέρυσι. Αυτό δείχνει την πίεση που συγκεντρώνεται στα επόμενα δύο έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να εισπραχθούν σχεδόν 19 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. που δικαιούται η χώρα.

Μια άλλη πηγή πίεσης, ίσως σημαντικότερη, είναι η διάθεση των πόρων που εισπράττονται από το Ταμείο Ανάκαμψης στους τελικούς δικαιούχους. Ο στόχος για φέτος είναι να διατεθούν 3,6 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Για τον σκοπό αυτό ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης πραγματοποιεί σειρά συσκέψεων με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δώσουν προτεραιότητα στα έργα που έχουν προοπτική απορρόφησης άμεσα και να μη μείνουν όλα για την τελευταία στιγμή, τον ∆εκέμβριο, όπως συνήθως γίνεται.

Διαβάστε ακόμη: