Πρεμιέρα των play offs με Ολυμπιακό (0-3 στον Βόλο, με νέο σόου Φορτούνη) και ΠΑΟΚ (1-2 στο «Βικελίδης», η πρώτη του ανατροπή στο πρωτάθλημα) να επιβεβαιώνουν πως βρίσκονται στην καλύτερη κατάστασή τους από την αρχή της σεζόν. Βελτιωμένοι κι αγωνιστικά κι από πλευράς αυτοπεποίθησης, τρέχουν πολύ μεγάλα αήττητα σερί και δείχνουν ικανοί μόλις την (προσεχή) δεύτερη αγωνιστική αυτού του μίνι πρωταθλήματος να ανεβούν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, έχοντας επιστρέψει από διψήφιες βαθμολογικές διαφορές!

Αντιθέτως η ΑΕΚ βρίσκεται στην χειρότερή της κατάσταση μετά τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας με την σειρά της πως στα ντέρμπι έχει μεγάλο πρόβλημα, κυρίως… πνευματικό. Κι αυτό αφού πλέον δεν τα κερδίζει ούτε στην «Opap Arena – Αγιά Σοφιά». Ήττα από τους «ερυθρόλευκους», ισοπαλία στα «καπάκια» με τους «πράσινους», με την (ξένη) διαιτησία και στα δύο ντέρμπι να παίζει… φουλ έδρα!

Για πρώτη φορά κόλλησε στο μηδέν στη Νέα Φιλαδέλφεια και για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα δεν αντέδρασε με νίκη μετά από γκέλα της. Είναι πλέον χαλασμένη και ψυχολογικά κι ενώ την περιμένει ο Λουτσέσκου στην Τούμπα (2η αγωνιστική) για να την ξανακερδίσει και να την βάλει από κάτω του /αφήνοντάς την 4η! Κακά τα ψέματα από τους 4 διεκδικητές του τίτλου, η μοναδική Bigφοράτη που βρίσκεται σε κρίση και στο χειρότερο τάιμινγκ, είναι η ΑΕΚ! Αν και δεύτερη σήμερα, είναι στην χειρότερη θέση από τους τέσσερις και το χειρότερο είναι πως αυτή έβαλε τον εαυτό της εκεί.

Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό έχει ξεπεράσει την μεγάλη αγωνιστική κοιλιά του Ιανουαρίου, εκεί που απώλεσε 10 βαθμούς και έχει επιστρέψει στα στάνταρ του όλης της σεζόν. Μία σταθερή ομάδα, που κοντρολάρει τον ρυθμό στα παιχνίδια της, κάνει σχετικά λίγες φάσεις κι αν της βγουν κερδίζει. Την έχει βοηθήσει πάντως πολύ και η μεταγραφική προσθήκη του Μαντσίνι…


Δεύτερη αγωνιστική των play offs, αλλά μετά από δύο εβδομάδες αφού υπάρχει η διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων, με Ολυμπιακός – Άρης, Παναθηναϊκός – Βόλος και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ!

Οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι» είναι τα ξεκάθαρα φαβορί ενώ στο ντέρμπι των «δικεφάλων», οι «κιτρινόμαυροι» θα πάνε στην Θεσσαλονίκη ξεκάθαρα με την πλάτη στον τοίχο. Δεν έχουν φέτος εκτός έδρας νίκη σε ντέρμπι, στην κανονική διάρκεια έχασαν με 2-0, ο Λουτσέσκου όταν παίζει με την ΑΕΚ… πορώνεται και μαζί όλο το γκρουπ του, γενικά ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τον αέρα της «Ένωσης». Συν το ότι η ΑΕΚ είναι σε ψυχολογικό σοκ και χρειάζονται άμεσα διαχείριση!

Για την ομάδα του Αλμέιδα παρότι το ντέρμπι αυτό είναι μόλις την 2η αγωνιστική των play offs, η Τούμπα αποτελεί τον τελικό των τελικών. Γιατί ξέρουν πολύ καλά στα Σπάτα και τη Νέα Φιλαδέλφεια πως αν θέλουν να μιλάνε για πρωτάθλημα, θα πρέπει να κερδίσουν στο «κάστρο» του Λουτσέσκου.

Κακά τα ψέματα με το να νικάς τον Βόλο του Μπέου και τον Άρη, πρωτάθλημα δεν παίρνεις, όταν οι ανταγωνισμός (όλοι όμως), έχουν κάνει μεγάλα διπλά σε έδρα ανταγωνιστή (ο Ολυμπιακός στην «Αγιά Σοφιά», ο ΠΑΟΚ σε «Καραϊσκάκης» & Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα).

Τουτέστιν είναι υποχρεωμένη να κάνει «διπλό» η ΑΕΚ στην Τούμπα αφού αν δεν κερδίσει, θα απομακρυνθεί ο Παναθηναϊκός και θα την προσπεράσει ο Ολυμπιακός ενώ αν χάσει, την φτάνει και την βάζει από κάτω και ο ΠΑΟΚ αφού θα υπερτερεί στην ισοβαθμία. Με ήττα στην Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ θα αποκτήσει ακόμη ένα ντισαβαντάζ αφού θα υστερεί στις ισοβαθμίες και με τους τρεις ανταγωνιστές της. Μία λεπτομέρεια που στο τέλος και σε ένα πρωτάθλημα με τόσους διεκδικητές αλλά και με τόσο μικρές βαθμολογικές διαφορές, μπορεί να κάνει και την διαφορά!

Το χειρότερο για την ΑΕΚ; Από εκεί που μόνη της έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, κάνοντας λόγω για νταμπλ μετά το 3-0 επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο, το να βρεθεί μέσα σε 4 αγωνιστικές από πρώτη – τέταρτη, μπορεί η αναπόφευκτη εσωστρέφεια να αποδειχθεί καταστροφική…


Αναμφισβήτητα τόσο (και κυρίως) για τον Ολυμπιακό, όσο και για τον ΠΑΟΚ το «Χ» στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο αθηναϊκό ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκού, ήταν κανονική… παραγγελιά!

Ο Ολυμπιακός που έχει πλέον τον καλύτερο «πασαδόρο» και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος (Φορτούνης και Μπακαμπού είναι σε φουλ φόρμα, με τον δεύτερο να κάνει και ρεκόρ καριέρας σε παραγωγικότητα) έχει τρία σερί ματς που αν τα πάρει θα πατήσει κορυφή πριν από το τέλος του πρώτου γύρου των play offs. Με ΠΑΟΚ εντός, τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και την ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκης». Ίσως μάλιστα αυτά τα τρία ντέρμπι να κρίνουν τελικά και το πρωτάθλημα και τις θέσεις «1» και «2»…


Για την ΑΕΚ είναι πλέον πασιφανές πως η απουσία του Λιβάι Γκαρσία είναι τεράστια και δεν μπορεί να καλυφθεί. Και επηρεάζει τρομερά το παιχνίδι της και όχι μόνο στο ζήτημα του γκολ.

Συγκεκριμένα, δεν λείπουν μόνο τα μοναδικά και εντυπωσιακά στοιχεία του Λιβάι από το παιχνίδι έντασης, πίεσης ψηλά κι άμεσων επιθέσεων που μας είχε συνηθίσει το συγκρότημα του Αλμέιδα. Είναι και ότι δεν υπάρχει plan b στην ομάδα, όσον αφορά στον σέντερ φορ, όταν απουσιάζει ο Γκαρσία!

Plan b στην θέση του σέντερ φορ δεν μπορεί να είναι ο Σέρχιο Αραούχο. Το είδαμε και με τον Ολυμπιακό αλλά και με τον Παναθηναϊκό οτι δεν μπορεί πλέον ο Αργεντινός ως φουνταριστός. Έπαιρνε την μπάλα ως αριστερός εξτρέμ και δεν υπήρχε φορ στην περιοχή.

Ο κόουτς Αλμέιδα δεν ήταν τυχαίο πως το κατάλαβε νωρίς, για αυτό και έκανε τον Λιβάι Γκαρσία σέντερ φορ, αλλάζοντας ρόλο και θέση στον Αραούχο. Το ήξερε…


Το πρόβλημα με τους επιθετικούς που τώρα βγαίνει στην ΑΕΚ είναι πως δεν αποκτήθηκε σέντερ φορ τον Γενάρη. Γιατί στην συγκεκριμένη θέση plan b δεν είναι ούτε ο Αραούχο, ούτε όμως, ο Τσούμπερ! Διαφορετικά ο Ελβετός θα ξεκινούσε σαν «9» κόντρα στον Παναθηναϊκό αφού πλέον δεν υπήρχε η δικαιολογία των τριών 90άλεπτων σε μία εβδομάδα (που δεν ξεκίνησε ως φορ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό).

Το λάθος του Αλμέιδα, λοιπόν, ήταν τον Γενάρη πως δεν επέμενε για την απόκτηση σέντερ φορ. Προφανώς και το έκανε για να υποστηρίξει τα… αποδυτήρια, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ρόστερ του. Μόνο που η ΑΕΚ κάνει μπαμ, τώρα που λείπει ο Λιβάι Γκαρσία πόσο ανάγκη είχε μία μεταγραφή επιθετικού.

Υπάρχει βέβαια και ο Φαν Βέερτ στο ρόστερ των «κιτρινόμαυρων». Μεταγραφή Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος, ο Αλμέιδα, όμως, τον έχει ακυρώσει και είναι πασιφανές πως δεν τον υπολογίζει για λύση στα μεγάλα ματς. Με τον Ολυμπιακό τον άφησε εκτός 20άδας, προτιμώντας τον Λιβάι Γκαρσία κι ας ήταν στο 60%. Με τον Παναθηναϊκό τον άφησε στον πάγκο…

Διαβάστε ακόμη: