Τα 12 ντέρμπι της Big 4 που θα γίνουν στα play off της Super League ίσως τελικά να αναδείξουν τόσο τον Πρωταθλητή όσο και τον δεύτερο που θα πάρει το εισιτήριο το οποίοι εξασφαλίζει συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Ιδιαίτερος παράγοντας βέβαια το πρόγραμμα…

Άρα έχει ενδιαφέρον να αναλύσουμε τη συμπεριφορά των Παναθηναϊκού (61), ΑΕΚ (59), Ολυμπιακού (56), ΠΑΟΚ (54) στα μεταξύ τους ντέρμπι, κατά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αλλά και ποιοι θα έχουν πιο επιβαρυμένο πρόγραμμα με συνεχόμενα ντέρμπι στο μίνι πρωτάθλημα που έρχεται.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, ήταν η ομάδα με τις λιγότερες ήττες (μόλις μία, από τον ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκης», που σαν εικόνα τον αδικούσε) αλλά και τις περισσότερες ισοπαλίες (συνολικά 4 αν και στα δύο ντέρμπι αιωνίων ήταν καταφανώς ανώτερος και έπρεπε να τα είχε κερδίσει, ενδεικτικά με 32-14 τελικές).

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα με τις περισσότερες νίκες (3) και η μοναδική που έχει κερδίσει και τις τρεις υπόλοιπες (μάλιστα Παναθηναϊκό & Ολυμπιακό εκτός έδρας)! Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό είχε τα πιο ισορροπημένα αποτελέσματα (φουλ του 2 σε νίκες / ισοπαλίες / ήττες)

Τέλος, η ΑΕΚ ήταν η Μπιγκοφοράτη με τις περισσότερες ήττες στα ντέρμπι (έχασε από όλους), την χειρότερη άμυνα –μαζί με τον Παναθηναϊκό– στα ντέρμπι αλλά και η μοναδική που δεν έχει εκτός έδρας νίκη σε ντέρμπι!


Η άτυπη βαθμολογία των ντέρμπι της Big 4 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα έβγαζε … πρωταθλήτρια τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και 4η (τελευταία) την ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Βέβαια στα play off θα πάρουν μέρος και οι Άρης, Βόλος με τους οποίους στην κανονική διάρκεια το απόλυτο είχε μόνο ο Παναθηναϊκός ενώ γκέλαραν ο Ολυμπιακός (άφησε 5 βαθμούς), η ΑΕΚ (άφησε 3) και ο ΠΑΟΚ (με 2)!

Στο διά ταύτα, η βαθμολογία των ντέρμπι στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΟΚ 10 βαθμοί ( 3 – 1 – 2 με 8 – 5 γκολ), Παναθηναϊκός 8 βαθμοί ( 2 – 2 – 2 με 5 – 7 γκολ), Ολυμπιακός 7 βαθμοί ( 1 – 4 – 1 με 5 – 4 γκολ) και ΑΕΚ 7 βαθμοί ( 2 – 1 – 3 με 5 – 7 γκολ)!


Όσον αφορά στα play off του πρωταθλήματος θα ολοκληρωθούν σε 10 αγωνιστικές, με την πρώτη να ξεκινάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακό (18 – 19 Μαρτίου) και την τελευταία να γίνεται 13 – 14 Μάϊου.

Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος έχει να κάνει πως είναι διαφορετικό στον πρώτο γύρο από τον δεύτερο. Για παράδειγμα, η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου (22 – 23 Απριλίου) έχει τα ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ και ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός αλλά στην τελευταία αγωνιστική του δεύτερου γύρου (και του πρωταθλήματος) θα παίξουν ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ενώ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός εντός έδρας και με λογικά αδιάφορους αντιπάλους, Βόλο κι Άρη αντίστοιχα!

Θεωρητικά ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλό πρόγραμμα στο α’ γύρο των play off (ξεκινάει στον Βόλο, υποδέχεται μετά τον Άρη και στα καπάκια πάλι εντός τον ΠΑΟΚ, πριν πάει στην Λεωφόρο). Στον β’ γύρο όμως, το πρόγραμμα γίνεται πολύ ζόρικο για τον Ολυμπιακό αφού θα έχει Άρη – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ έξω, μάλιστα με τρία κολλητά ντέρμπι στο φινάλε (κατά σειρά σε «Αγιά Σοφιά», εντός με ΠΑΟ και Τούμπα)!


Για την ΑΕΚ όλα τα λεφτά είναι οι δύο πρώτες αγωνιστικές των play off, με δύο μεγάλα ντέρμπι να την περιμένουν. Υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και μετά πάει στην Τούμπα κόντρα στον κακό της δαίμονα Ραζβάν Λουτσέσκου…

Καθοριστική η εκκίνηση δηλαδή αφού με 2 στα 2 (6 βαθμούς) και με δεδομένο πως ακολουθούν Βόλος και Άρης, θα έχει επιστρέψει για τα καλά. Αν όμως, έχει απώλειες στα δύο πρώτα ντέρμπι, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη ήττα της από τον Ολυμπιακό, κάλλιστα μπορεί να βρεθεί νωρίς ακόμη και τρίτη! Το χειρότερο; Την περιμένουν 4 σερί ντέρμπι από την 5η μέχρι την 8η αγωνιστική (Ολυμπιακό εκτός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός εκτός, Ολυμπιακό), σε διάστημα 12 ημερών!

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός από την άλλη έχει το πιο ισορροπημένο πρόγραμμα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των play off. Στο δικό του πρόγραμμα το πιο δύσκολο είναι στον δεύτερο γύρο, μεταξύ 7ης και 9ης αγωνιστικής με 3 σερί ντέρμπι: Τα δύο πρώτα εντός, κόντρα σε ΑΕΚ / ΠΑΟΚ ενώ την προτελευταία αγωνιστική πάει στο «Καραϊσκάκης».


Επειδή όμως, για πρώτη φορά στην Super League θα γίνουν play off με ουσιαστικά και ρεαλιστικά 4 διεκδικητές του τίτλου, παίζει ρόλο και η… συμπεριφορά τους, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, που για πολλούς παίζει το πιο σύγχρονο ελκυστικό ποδόσφαιρο, είναι και η μεγάλη ομάδα που έκλεισε τις 26 αγωνιστικές με τις περισσότερες ήττες και που προφανώς δεν μαθαίνει από αυτές. Συνολικά έκανε πέντε (5)! Βέβαια οι 2 από τις 5 ήρθαν στις πρώτες αγωνιστικές, όταν ακόμη ο Αλμέιδα ψαχνόταν με το σύστημα αλλά και το σχήμα. Τότε υπήρχε δικαιολογία…

Στις τρεις τελευταίες ήττες όμως (από ΠΑΣ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό), μέτρησε 7 γκολ παθητικό ενώ έβαλε μόλις 2 παρότι κατέγραψε συνολικά 50 τελικές! Και στις τρεις δέχτηκε πρώτη γκολ και στις τρεις οι αντίπαλοί της προηγήθηκαν με καθαρά σκορ (2-0 ΠΑΣ και ΠΑΟΚ, 0-3 ο Ολυμπιακός)!


Υπάρχει εξήγηση για το παραπάνω «κιτρινόμαυρο» φαινόμενο και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τον δημιουργό της φετινής ΑΕΚ, τον συνήθως… πολύ συναισθηματικό (και λιγότερο κυνικό) στη διαχείριση / κοουτσάρισμα του, Ματίας Αλμέιδα.

Ο Αργεντινός κόουτς που είναι ξεκάθαρα κατά του δόγματος: «Αν δεν μπορώ να κερδίσω, τουλάχιστον να μη χάσω», κάτι που περνάει και στην ομάδα του, παίζει μόνο το… «νίκη ή θάνατος». Μπορεί κάποιος να διαπιστώσει παρακολουθώντας την πορεία και των προηγούμενων ομάδων του, που είχαν (όπως και η ΑΕΚ) πολύ λίγες ισοπαλίες!

Έτσι μπορεί να ερμηνευτεί και η… τρέλα που πιάνει την ΑΕΚ με το που δέχεται γκολ. Βγάζει μία ανυπομονησία για να «απαντήσει», σε βαθμό που χαλάει το πλάνο, γεμίζει νευρικότητα, βγάζει βιασύνη / τσαπατσουλιά και χάνει το (καθαρό) μυαλό της! Κι αυτό έχει να κάνει και με τους παίκτες αλλά και με τον πάγκο της.

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν έχει νοοτροπία και γνώση πρωταθλητισμού, προσπαθεί να την αποκτήσει μέσα στην σεζόν ούσα πλήρως ανταγωνιστική και ισότιμο φαβορί για τον τίτλο. Δεν φτάνει όμως, μόνο η έκρηξη, η ένταση αλλά χρειάζονται υπομονή, ψυχραιμία και… μεθόδευση. Λεπτομέρεια: Στο Μεξικό με την Τσίβας, ό,τι τίτλους πήρε ο Αλμέιδα, τους πήρε στα πλέι οφ! Ας το έχουμε στα υπ’ όψιν…


Ο Ολυμπιακός κέρδισε ντέρμπι έστω και την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, αλλά το πιο κρίσιμο και σε μία έδρα (Opap Arena – Αγιά Σοφιά) που ήταν «κάστρο» ( η ΑΕΚ εκεί μετρούσε 14 νίκες σε 14 ματς). Το έκανε μάλιστα με το πιο εμφατικό τρόπο (3-1), κόντρα σε έναν αντίπαλο που δεν του ταιριάζει έτσι όπως παίζει και ο οποίος στα δύο προηγούμενα παιχνίδια τους, τον είχε ζορίσει πολύ…

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό το «διπλό» του Ολυμπιακού αλλά και η «άλωση της Νέας Φιλαδέλφειας»; Πως ο Ολυμπιακός καταφέρνει και μπαίνει στα play off αντί για -9 (εφόσον έχανε από την ΑΕΚ) στο -5 από τον Παναθηναϊκό, έχοντας μάλιστα ρεαλιστικές πιθανότητες κατάκτησης και του 4ου σερί τίτλου. Πολύ δύσκολο αλλά τουλάχιστον εξαρτάται αποκλειστικά από τα… πόδια του εφόσον κερδίσει και τα 10 παιχνίδια.

Μόνο και μόνο αυτό συνιστά ένας είδος επιτυχίας αν σκεφθεί κανείς πως ξεκίνησε και πήγε η σεζόν του αλλά και την γκίνια που τον συνόδευε στα προηγούμενα ντέρμπι.

Άλλωστε ο Ολυμπιακός γενικότερα ως οργανισμός έχει στο DNA του τον πρωταθλητισμό κάτι που φέτος μαθαίνουν Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Κι αυτό το αντιλαμβάνονται οι ανταγωνιστές του και τους αγχώνει ακόμη περισσότερο τώρα που τους πλησίασε βαθμολογικά…

Διαβάστε ακόμη: