H Αταλάντα είναι και… επισήμως ενδιαφερόμενη για τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη! Τι εννοώ; Όπως έμαθα, ο 19χρονος στόπερ του ΠΑΟΚ πέρασε στο επόμενο επίπεδο σκάουτινγκ της ιταλικής ομάδας, με τον αθλητικό διευθυντή της, Τόνι Ντ’ Αμίκο να ενημερώνει σχετικά τον Ζοσέ Μπότο και να ζητάει πληροφορίες και… λεπτομέρειες για προσεχές ταξίδι του ίδιου στην Ελλάδα (& όχι κάποιου σκάουτ ή του τσιφ σκαουτ των «μπεργκαμάσκι»), προκειμένου να το δει αγωνιζόμενο σε ντέρμπι των ελληνικών πλέι οφ!

Το τελευταίο ματς πρωταθλήματος που «κατάσκοπος» της Αταλάντα παρακολούθησε τον Κουλιεράκη ήταν αυτό στα Γιάννινα. Ποιο θα είναι το επόμενο δεν έχει ακόμη φιξαριστεί αλλά η ομάδα του Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι είναι πολύ ζεστή με τον Κρητικό στόπερ εν όψει καλοκαιριού! Στα υπέρ του, πως είναι αριστεροπόδαρος! Με την Αταλάντα να έχει βγει ήδη στην αγορά για τέτοιον, κατά προτίμηση… U21 και μεταπωλητική δυναμική.


Η Αταλάντα του Γκασπερίνι παίζει εδώ και χρόνια με 3 στόπερ. Και στο ρόστερ της πρέπει πάντα να υπάρχουν 6! Στο υπάρχον βρίσκεις στόπερ όπως ο νεαρός Ιταλός Σκαλβίνι (συνομήλικος του Κουλιεράκη) με χρηματιστηριακή αξία 20.000.000 ευρώ, όπως ο Τούρκος Ντεμιρέλ των 25 εκατ. ευρώ, όπως ο κάπτεν Τολόι των 8 εκατ. ευρώ, τον Οκόλι των 10 εκατ. και τον Ελβετό Τζιμσίτι (πρόσφατα ανανέωσε) των 13.000.000. Κανένας τους όμως, δεν είναι αριστεροπόδαρος εκτός από τον 33χρονο Αργεντινό Παλομίνο, που λογικά θα αποχωρήσει το καλοκαίρι…

Η Αταλάντα έχει δημιουργήσει… παράδοση την τελευταία 5ετία να πουλάει ακριβά στόπερ: Έδωσε 5, με συνολικά transfer fee 130.500.000 και με ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι τα 50 εκατομμύρια που πληρώθηκε από την Τότεναμ για τον Ρομέρο! Και το ερχόμενο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό πάλι να παραχωρήσει κάποιον από τους… δημοφιλείς στόπερ της.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο σοβαρό και στοχευμένο είναι το «σκανάρισμα» που κάνουν οι «μπεργκαμάσκι» στον Κουλιεράκη. Έχουν φροντίσει μάλιστα από την Αταλάντα να πάρουν και πιο εξιδεικευμένες πληροφορίες(κι… αριθμούς) για τον νεαρό αμυντικό –όπως και για τον Κωνσταντέλια– από το… ιταλικό περιβάλλον που υπάρχει στον Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Κι άκουσαν τα… καλύτερα!


Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το πώς ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς άφησε το καλοκαίρι να… φύγει / χαθεί για τον Παναθηναϊκό ο Μιγιάντ Γκατσίνοβιτς και έτσι τον «τσίμπησε» η ΑΕΚ, με μόλις 1.000.000 αγορά από τη Χόφενχαϊμ, με την οποία στην τρέχουσα σεζόν κάνει πραγματικά… παπάδες, όντως στους 3 πιο καταλυτικούς στο παιχνίδι της!

Πρώτον, ο Γκατσίνοβιτς στον Παναθηναϊκό από τον κόουτς Ιβάν, έπαιζε στα χαφ, είτε «8άρι» (κυρίως), είτε «10άρι». Ποτέ όμως, στα πλάγια αφού εκεί υπήρχαν Αϊτόρ και Παλάσιος. Με συνολικό απολογσιμό για τον Σέρβο στην θητεία του στους «πράσινους»: 17 ματς – 0 γκολ – 4 ασίστ…

Στην ΑΕΚ, ο Αλμέιδα πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε πως τα προσόντα του «Γκάτσι» είναι για να παίζει στα άκρα της επίθεσης. Και έτσι παρότι το καλοκαίρι αποκτήθηκε περισσότερο για τον άξονα, ο Σέρβος κάνει την διαφορά για την Ένωση ως γουίνγκερ. Με απολογισμό μέχρι σήμερα: 18 ματς – 7 γκολ – 4 ασίστ!


Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το περασμένο καλοκαίρι έκρινε πως για τον μέσο Γκατσίνοβιτς ο Παναθηναϊκός δεν έπρεπε να δαπανήσει… 7ψηφιο ποσό για την αγορά του. Τον θεωρούσε βέβαια καλό παίκτη / εργαλείο αλλά σε συνδυασμό και με τις υψηλές αποδοχές του (εκατομμύριο ετησίως) τον έκρινε ως… πολυτέλεια για το «τριφύλλι». Επαναλαμβάνω: Δεν σκεφτόταν τον Γκατσίνοβιτς σαν ακραίο, όπως δηλαδή παίζει φέτος στην ΑΕΚ αλλά στην θέση που έκανε και τις καλύτερες σεζόν του στην Μπουντεσλίγκα.

Το παράδοξο είναι πως ο Γιοβάνοβιτς έδωσε 1.100.000 για την αγορά του Αλβανού μέσου Τσοκάι (που σπάνια χρησιμοποιεί στην ενδεκάδα) ή το συμβόλαιο που ήθελε ο Γκατσίνοβιτς το πρόσφερε στον… προβληματικό Βέρμπιτς (υποψήφιος για τα κορυφαία μεταγραφικά… βατόμουρα της χρονιάς)!


Η υπόθεση Γκατσίνοβιτς βεβαίως, που δεν έκανε την διαφορά για τον Γιοβάνοβιτς και κάνει στην ΑΕΚ του Αλμέιδα, ουσιαστικά καταδεικνύει δύο μεγάλες αλήθειες. Άλλο το στυλ ποδοσφαίρου που παίζει ο Παναθηναϊκός και τελείως διαφορετικό αυτό της ΑΕΚ του Αλμέιδα. Και προφανώς τα χαρακτηριστικά του Γκατσίνοβιτς –αντικειμενικά καλός παίκτης– δεν αποδίδουν τα μέγιστα και στις δύο ομάδες.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Ο κόουτς Αλμέιδα δεν είχε πρόβλημα με το να μαζευτούν πολλές προσωπικότητες στο ρόστερ της ΑΕΚ. Δεν έχει πρόβλημα με τους καλούς παίκτες, ίσια ίσα που ζητούσε όλο και περισσότερους τέτοιους ώστε να έχει σχεδόν δύο ισάξιες ενδεκάδες.

Ο κόουτς Γιοβάνοβιτς είναι διαφορετικής φιλοσοφίας στην διαχείριση των προσωπικοτήτων και του υλικού της ομάδας του. Ο Σέρβος δεν νιώθει τόσο άνετα με την συσσώρευση πολλών καλών παικτών, χωρίζει το γκρουπ του σε βασικούς κι αναπληρωματικούς, είναι δυσκοίλιος στο ροτέισον και στηρίζεται σε ένα γκρουπ 14 – 15 βασικών…


Στην Κολομβία έγραψαν πριν από λίγες ημέρες –και μάλιστα ρεπόρτερ από τους πλέον αξιόπιστους και δημοφιλείς στην χώρα, ο Πίπε Σιέρα– πως η Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε απέρριψε προσφορά 2.200.000 δολαρίων της ΑΕΚ για τον Κέβιν Μαντίγια (τον Γενάρη).

Υποσημείωση: Πριν από περίπου 40 ημέρες, όταν διέρρευσε στην Κολομβία πως μεγάλη ελληνική ομάδα ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Μαντίγια, τα εγχώρια ΜΜΕ τον είχαν «συνδέσει» με τον Ολυμπιακό, προφανώς λόγω και του συμπατριώτη του… Χάμες Ροντρίγκες στους «ερυθρόλευκους».

Ο Μαντίγια είναι ένας γρήγορος, δυνατός, agressive, μπαλάτος στόπερ, με χρηματιστηριακή αξία 1.000.000 ευρώ, ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμη τα 20 του χρόνια αλλά ήδη χτίζει καλό όνομα στην διεθνή αγορά. Πήγε καλά με την U20 της Κολομβίας κόντρα σε Βραζιλία κι Αργεντινή, ενώ τον σκάναραν και ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Νιουκάστλ, η Πόρτο, η Τορίνο…


Η στήλη έψαξε την υποθεσή του Μαντίγια και έχει το ρεπορτάζ – follow up της ιστορίας με την ΑΕΚ. Με τη σύμφωνη γνώμη του Ματίας Αλμέιδα, η ΑΕΚ έκανε επίσημη πρόταση στην Ιντεπεντιέντε του Σάντα Φε. Πρόσφερε ως transfer fee 2.000.000 δολάρια (καί όχι 2.2 όπως γράφτηκε). Το πρόβλημα δεν ήταν ούτε στην διαφορά των 300 χιλιάδων δολαρίων, όπως εμφανίστηκε, ούτε αν θα έπαιρνε το 70% ή το 80% των δικαιωμάτων του.

Η ΑΕΚ ήθελε να εξοφλήσει την Ιντεπεντιέντε σε 4 δόσεις με τελευταία το καλοκαίρι του 2024. Οι Κολομβιανοί όμως, ήταν ανένδοτοι και ζητούσαν μετρητοίς το εν λόγω ποσό. Εκεί χάλασε η δουλειά για τον Μαντίγια. Πρόταση στην Ιντεπεντιέντε εκτός από την ΑΕΚ έκανε και η Βάσκο ντα Γκάμα από την Βραζιλία, η οποία μάλιστα πρόσφερε λιγότερα από τους «κιτρινόμαυρους», αλλά κι αυτή απορρίφθηκε.

Και μία διόρθωση, σε σχέση με κάτι που γράφτηκε στα ελληνικά ΜΜΕ για τον παίκτη. Δεν είναι αριστεροπόδαρος, αλλά δεξιοπόδαρος. Και μόνο κατά ανάγκη παίζει ως αριστερός στόπερ.

Διαβάστε ακόμη: