Η Amazon ανέφερε κέρδη και έσοδα για το τρίτο τριμήνο την Πέμπτη, τα οποία ξεπέρασαν τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή αρχικά ανέβηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών μετά το κλείσιμο της αγοράς, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε τα περισσότερα από τα κέρδη της.

Η Amazon είπε ότι οι πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βασική περίοδο των διακοπών, θα κυμαίνονται μεταξύ 160 και 167 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 166,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την LSEG.

Στο μέσο του εύρους καθοδήγησής της, τα έσοδα 163,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αντιπροσώπευαν αύξηση 9,6% από 149,2 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 13% το τρίτο τρίμηνο, σημάδι ότι η επιχείρηση σημειώνει κάποια επιτάχυνση μετά από ένα δύσκολο 2022 που αμαυρώθηκε από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.

Η Amazon βρίσκεται σε κατάσταση μείωσης κόστους τον περασμένο χρόνο καθώς κατέστη σαφές ότι επεκτάθηκε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η εταιρεία έχει απολύσει 27.000 υπαλλήλους από το περασμένο φθινόπωρο και έχει καταργήσει ορισμένα από τα πιο ασύμφορα στοιχήματά της.

Ο CEO Andy Jassy, ο οποίος διαδέχθηκε τον ιδρυτή Jeff Bezos στο τιμόνι στα μέσα του 2021, είπε ότι αυτές οι προσπάθειες για “σύσφιξη της ζώνης” συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

«Είχαμε ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο καθώς το κόστος εξυπηρέτησης και η ταχύτητα παράδοσης στα Καταστήματα μας έκαναν άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός, η ανάπτυξή μας στο AWS συνέχισε να σταθεροποιείται, τα έσοδα από τις διαφημίσεις αυξήθηκαν δυναμικά και τα συνολικά λειτουργικά έσοδα και οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σημαντικά», είπε ο Τζάσυ σε δήλωσή του.

Οι πωλήσεις στην επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon συνέχισαν να ανακάμπτουν, αυξάνοντας κατά 7% από έτος σε έτος, μετά από αύξηση 4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της φετινής προσφοράς Prime Day, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Η Amazon την περιέγραψε ως τη «μεγαλύτερη» έκπτωσή της.

Τα καθαρά κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν στα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 94 σεντς ανά μετοχή, από 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 28 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο περιλαμβάνουν κέρδη αποτίμησης 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων από την επένδυση της εταιρείας στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian.

Τα αποτελέσματα της Amazon ακολουθούν καλύτερα από τα αναμενόμενα νούμερα από την Alphabet και Meta νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, οι μετοχές και των δύο αυτών εταιρειών υποχώρησαν μετά τις αναφορές κερδών τους.

Διαβάστε ακόμη: