Η Amazon την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει ένα ανεξάρτητο cloud για την Ευρώπη που θα απευθύνεται σε εταιρείες σε βιομηχανίες υψηλής ρύθμισης και στον δημόσιο τομέα.

Το Amazon Web Services European Sovereign Cloud θα βρίσκεται εντός της Ευρώπης και θα είναι ξεχωριστό από τις άλλες λειτουργίες cloud του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας.

Οι πελάτες του νέου συστήματος θα μπορούν να διατηρούν ορισμένα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο οι υπάλληλοι της AWS που κατοικούν στην ΕΕ που βρίσκονται στο μπλοκ των 27 εθνών θα έχουν τον έλεγχο των λειτουργιών και την υποστήριξη για το Sovereign cloud.

«Οι πελάτες θα έχουν τον έλεγχο και τη διαβεβαίωση ότι η AWS δεν θα έχει πρόσβαση ή δεν θα χρησιμοποιεί δεδομένα πελατών για κανένα σκοπό χωρίς τη συγκατάθεσή τους, καθώς και πρόσβαση στους ισχυρότερους ελέγχους κυριαρχίας μεταξύ των κορυφαίων παρόχων cloud», ανέφερε η Amazon σε δήλωση.

Η κυκλοφορία του νέου συστήματος cloud υπογραμμίζει την ανάγκη για τις επιχειρήσεις να τηρούν τους αυστηρούς κανόνες απορρήτου δεδομένων της Ευρώπης καθώς και την ώθηση της περιοχής για τη λεγόμενη «ψηφιακή κυριαρχία», την ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τον έλεγχο των δεδομένων και της τεχνολογίας της.

Η ιδέα της ψηφιακής κυριαρχίας, αν και δεν είναι καλά καθορισμένη, σχετίζεται σε γενικές γραμμές με μια προσπάθεια της ΕΕ να ενισχύσει την κρίσιμη τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη και να έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με την αποθήκευση και τη μεταφορά δεδομένων.

Καθώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις μεταφέρουν όλο και περισσότερο τις δραστηριότητές τους σε δημόσιους φορείς εκμετάλλευσης cloud, όπως η Amazon ή η Microsoft, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται σε διακομιστές μη ευρωπαϊκών εταιρειών.

Ορισμένες λειτουργίες cloud ενδέχεται να απαιτούν τη μεταφορά δεδομένων από και προς την ΕΕ. Και υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των επιχειρήσεων και των νομοθετών ότι αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε οντότητες εκτός της ΕΕ.

Το Sovereign Cloud της Amazon είναι πιθανώς μια προσπάθεια να κατευνάσει ορισμένους από αυτούς τους φόβους.

Διαβάστε ακόμη: