Η αγορά ακινήτων είτε πρόκειται για τα μεγάλα κατά βάση εμπορικά ακίνητα είτε για τα ενοικιαζόμενα σε πολίτες και μικρές επιχειρήσεις, βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, παρά την κρίση που διαπερνά όλες της οικονομίες, από τις ισχυρότερες (ΗΠΑ, Κίνα, Ε.Ε.).

Μέχρι σήμερα, πολλοί αναλυτές και (λίγοι μόνο) εκτιμητές προειδοποιούσαν ότι υπάρχει υπερθέρμανση (sic) στη συγκεκριμένη αγορά, που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα και την εν γένει οικονομική κατάσταση σε πάρα πολλές χώρες.

Τώρα, ακόμα και το οικονομικό επιτελείο της Γερμανίας προειδοποιεί ότι η αγορά ακινήτων έχει όλα τα στοιχεία μίας φούσκας και ότι ειδικά τα εμπορικά ακίνητα, έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, που δεν θα αργήσει να φανεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι μεγάλοι παίκτες της εν λόγω αγοράς (funds, θεσμικά χαρτοφυλάκια και ιδιώτες επενδυτές), έχουν δανειστεί τεράστια ποσά, αλλά με χαμηλά επιτόκια, η αλματώδης αύξηση των οποίων τώρα έχει εκτινάξει το κόστος εξυπηρέτησης σε μεγάλα ύψη, που δύσκολα ικανοποιούνται.

Μέχρι και η ΕΚΤ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ζήτησε εξηγήσεις και στοιχεία από τους μεγάλους εκτιμητές (που φυσικά ανεβάζουν τις τιμές, ακόμα και τώρα!) για να δει προφανώς την ανάλυση που κάνουν και με βάση ποια στοιχεία “τιμολογούν” τις αξίες μεγάλων και μικρότερων ακινήτων.

Το θέμα, φυσικά, έχει και μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ακόμα και τραπεζίτες μιλούν για “μεγάλη φούσκα” στα ακίνητα, που τροφοδοτείται από τις ανεξέλεγκτες αγορών ξένων είτε κατόχων “χρυσής βίζας” είτε επενδύσεων από ξένα funds και ιδιώτες επενδυτές.

Το όλο θέμα, έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις και είναι διπλό, κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ενοικιαζόμενων κατοικιών λόγω μετατροπής τους σε Airbnb και δεύτερον, τα όποια διαθέσιμα ακίνητα είναι απλησίαστα για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, πολύ περισσότερο για φοιτητές και σπουδαστές.

Σε σχέση τώρα με τα μεγάλα ακίνητα, ο προβληματισμός αφορά στην ύπαρξη ή όχι της δυνατότητας των επενδυτών μεγάλων ακινήτων και δη εμπορικών, να εξυπηρετήσουν σήμερα τα δάνειά τους, καθώς η αύξηση των επιτοκίων απογείωσε και το κόστος των δόσεων.

Τα φθηνά, δηλαδή, δάνεια που πήραν οι εταιρείες ακινήτων από τις τράπεζες για αγορές κτιρίων, γραφείων ή και οικοπέδων, πλέον έχουν καταστεί πολύ μεγάλο βάρος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περαιτέρω αντοχή τους.

Και μόνη λύση, όπως αναφέρει παράγων της αγοράς, έστω και προσωρινή, είναι η μεταπώληση κάποιων ακινήτων, προκειμένου να εξευρεθεί η απαραίτητη ρευστότητα εξυπηρέτησης παλαιότερων δανείων, οι δόσεις των οποίων αποτελούν τη μεγαλύτερη πληγή τους.

Διαβάστε ακόμη: