Ραγδαία είναι η αύξηση στο κόστος θέρμανσης για το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο αλλά ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς που φεύγει, λέει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Παράλληλα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ενεργειακή πανδημία με τις πολύ υψηλές τιμές «ήρθε για να μείνει».
Τα πορίσματα αυτά προκύπτουν από επικαιροποιημένη μελέτη του ΕΜΠ με σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.
Η μελέτη αφορά όλες τις εξεταζόμενες θερμικές τεχνολογίες και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή κρίση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές του 2021, ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο την εκτίμηση για το αν και πότε θα αρχίσει να φθίνει η μεγάλη αυξητική τάση των τιμών. Ακριβής πρόβλεψη είναι δύσκολο να γίνει, ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Βασικός στόχος της μελέτης είναι η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων που παρατηρείται σήμερα πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, αντίστοιχα.
Στο βασικό πίνακα της μελέτης , το μοναδιαίο κόστος θερμικής ενέργειας(€/kWhth) που υπολογίστηκε για τα διάφορα συστήματα θέρμανσης συγκρίνεται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που είχαν εξαχθεί το Δεκέμβριο του 2017 για τις ανάγκες της τότε μελέτης. Και στις 2 περιπτώσεις, οι θερμικές ανάγκες τετραμήνου φτάνουν τα 3.000 kWhth/4μηνο (4.500 kWhth/σεζόν)
Τη μελέτη εκπόνησαν το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (www.lsbtp.mech.ntua.gr), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (www.cperi.certh.gr).
Η πρώτη ανάλογη έκθεση-μελέτη του ΕΜΠ δημοσιεύτηκε αρχικά το Δεκέμβριο του 2017 και έκτοτε επικαιροποιείται.