Ένα βιολί του 1708, το οποίο δημιούργησε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εγχόρδων στην ιστορία, ο Αντόνιο Στραντιβάρι, δημοπρατείται αύριο (08 Ιουνίου) στη Νέα Υόρκη από Tarisio Fine Instruments and Bows. Το συγκεκριμένο βιολί ήταν κάποτε στην κατοχή της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας και αναφέρονται σε αυτό ως “Empress Caterina”.

Παρά το γεγονός ότι ο οίκος δεν προχώρησε σε εκτίμηση για το ποσό, στο παρελθόν έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες σε πωλήσεις οργάνων του μυθικού κατασκευαστή. Κατέχει το ρεκόρ για βιολί Στραντιβάριους με τα 15.9 εκατομμύρια δολάρια το 2011 για το “Lady Blunt”.

Το εν λόγω μουσικό όργανο λέγεται ότι είναι το δεύτερο καλύτερα διατηρημένο βιολί Στραντιβάριους, ενώ το καλύτερα διατηρημένο, το “Messiah” βρίσκεται στο Ashmolean Museum του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πέρυσι, ο Tarisio πώλησε το δεύτερο ακριβότερο Στραντιβάριους, το “Da Vinci, ex–Seidel” για 15.3 εκατομμύρια δολάρια.

Το “Empress Caterina” προέρχεται από την αποκαλούμενη «Χρυσή Περίοδο» του Αντόνιο Στραντιβάρι, η οποία διήρκεσε από το 1700 έως το 1720.

Διαβάστε ακόμη: