Μια ισραηλινή εταιρεία δηλώνει περήφανα πως εκτύπωσε τρισδιάστατα το πρώτο έτοιμο για μαγείρεμα φιλέτο ψαριού, χρησιμοποιώντας ζωικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο.

Μοσχαρίσια μπριζόλα και κοτόπουλο έχουν ήδη εκτυπωθεί σε εργαστήριο, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή ως ένας τρόπος για να παρακαμφθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με τη γεωργία. Ελάχιστες όμως εταιρείες έχουν εξερευνήσει τα θαλασσινά.

Η ισραηλινή εταιρεία Steakholder Foods συνεργάστηκε με την εταιρεία Umami Meats με έδρα τη Σιγκαπούρη για την παρασκευή φιλέτων ψαριού.

Πώς παράγεται το τρισδιάστατα εκτυπωμένο φιλέτο ψαριού

Η Umami Meats παίρνει κύτταρα από ψάρι σφυρίδα και τα αναπτύσσει σε μυς και λίπος. Στη συνέχεια, η Steakholder Foods τα προσθέτει σε μια «βιο-μελάνη» που λειτουργεί με ειδικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές. Το αποτέλεσμα; Ένα λεπτό φιλέτο που αντιγράφει τις ιδιότητες των ψαριών που αλιεύονται στη θάλασσα.

Η Umami ελπίζει να φέρει τα πρώτα της προϊόντα στην αγορά το επόμενο έτος. Πρώτη θα είναι η Σιγκαπούρη και στη συνέχεια χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, μετά από επίσημη έγκριση.

Το ψάρι που καλλιεργείται στο εργαστήριο αναπτύσσεται με μια διαδικασία γνωστή ως καλλιέργεια κυττάρων. Η καλλιέργεια κυττάρων από μόνη της εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρή για να φτάσει το κόστος των παραδοσιακών θαλασσινών. Έτσι, προς το παρόν, τα κύτταρα των ψαριών αναμειγνύονται με ουσίες φυτικής προέλευσης στη βιο-μελάνη.

Με υφή σαν αυτή του ψαριού και γεύση που δύσκολα θα καταλάβεις τη διαφορά

Στη συνέχεια, ένα γυάλινο πιάτο κινείται στον τρισδιάστατο εκτυπωτή, με το φιλέτο του ψαριού να «χτίζεται» σταδιακά με κάθε πέρασμα. Εάν το κόψετε, η υφή του θυμίζει εκείνη των ψαριών, ενώ όταν τηγανίζεται και καρυκεύεται είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη διαφορά.

Η διαδικασία είναι απλούστερη απ’ ό,τι με το βόειο κρέας, αλλά υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Τα βλαστικά κύτταρα των αγελάδων έχουν μελετηθεί πολύ. Αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τα ψάρια, δήλωσε ο επικεφαλής της Umami, Mihir Pershad.

Διαβάστε περισσότερα