Η συλλογή Burrell στη Γλασκώβη ονομάστηκε μουσείο της χρονιάς για το 2023, με την κριτική επιτροπή να το περιγράφει ως θησαυροφυλάκιο αντικειμένων παγκόσμιας κλάσης.

Το μουσείο μπήκε στη βραχεία λίστα πέντε μουσείων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να εξασφαλίσει το βραβείο των 120.000 λιρών, το μεγαλύτερο βραβείο μουσείων στον κόσμο.

Ο καλλιτέχνης Sir Grayson Perry απένειμε το βραβείο στον Duncan Dornan, επικεφαλής μουσείων και συλλογών της Glasgow Life, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που διαχειρίζεται τη συλλογή, σε τελετή στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Η Jenny Waldman, διευθύντρια του Art Fund, που διευθύνει το μουσείο της χρονιάς, και πρόεδρος των κριτών, δήλωσε: «Η συλλογή Burrell είναι εξαιρετική, μια συλλογή παγκόσμιας κλάσης που εκτίθεται σε ένα εμπνευσμένο κτίριο, σε αρμονία με το γύρω τοπίο του εξοχικού πάρκου Pollok.

Η Συλλογή Burrell φιλοξενεί τη συλλογή 9.000 αντικειμένων του Sir William Burrell, ενός εφοπλιστή, και της συζύγου του, Constance Burrell, που ήταν μανιώδεις συλλέκτες έργων τέχνης.
Το μουσείο που είχε κλείσει για ανακαίνιση άνοιξε ξανά το 2022 με την επανεμφάνιση της συλλογής και την προσθήκη ψηφιακών μέσων που προσφέρουν νέους τρόπους κατανόησης της τέχνης και των αντικειμένων στους φωτεινούς, φιλόξενους χώρους του μουσείου. Στην ανακαίνιση συμμετείχαν ομάδες της τοπικής κοινότητας στη Γλασκώβη που θεωρούν το μουσείο υπόθεση όλων των πολιτών.

«Έχουν συνειδητοποιήσει, με πραγματική αυστηρότητα και φαντασία, το πραγματικό βάθος του τι σημαίνει να είναι προσβάσιμο ένα μουσείο» είπε η ιστορικός Mary Beard, που ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής. Η σημασία του ανοίγματος του μουσείου το 1983 πυροδότησε την αναγέννηση της Γλασκώβης ως σημαντικής πολιτιστικής πόλης, μετά από δεκαετίες μεταβιομηχανικής παρακμής. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το μουσείο προσέλκυσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Η ανακαίνιση διήρκεσε έξι χρόνια, κόστισε 68 εκατομμύρια λίρες και χρηματοδοτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Γλασκώβης, το Εθνικό Ταμείο Κληρονομιάς Λοταρίας και τις κυβερνήσεις της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα από τα σημαντικότερα αποθέματα κινεζικής τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεσαιωνικούς θησαυρούς όπως βιτρό, όπλα και πανοπλίες, περισσότερες από 200 από τις καλύτερες ταπετσαρίες του κόσμου και πίνακες φημισμένων Γάλλων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Μανέ, Ντεγκά και Σεζάν.

Το Burrell της Γλασκώβης, μουσείο της χρονιάς για το 2023

Ο Μπάρελ, ο οποίος ανακηρύχθηκε ιππότης το 1927 για τις υπηρεσίες του στην τέχνη, πίστευε στη δωρεάν εκπαίδευση για όλους και ήθελε οι άνθρωποι της πόλης να έχουν πρόσβαση στη συλλογή έργων τέχνης του. Το 1944, η οικογένειά του δώρισε τη συλλογή του στην πόλη της Γλασκώβης, διευκρινίζοντας την επιθυμία της να στεγαστεί σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτιμήσουν την τέχνη σε ένα περιβάλλον μέσα στη φύση.

Τα άλλα μουσεία που επιλέχθηκαν ήταν το Leighton House στο Λονδίνο, το MAC στο Μπέλφαστ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και το Μουσείο Scapa Flow στο Orkney. Ο καθένας από τους φιναλίστ θα λάβει 15.000 λίρες .

Διαβάστε περισσότερα