Ένα νέο πρωτοσέλιδο του Guardian για το ναυάγιο της Πύλου επαναφέρει ένα θέμα που κατάπιαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυάγιο που αφορά τον θάνατο τουλάχιστον εξακοσίων ατόμων.

Η χώρα μας δεν κατηγορείται μόνο γιατί δεν διέσωσε έγκαιρα τους επιβάτες του πλοίου, αλλά ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τα γεγονότα καθώς όπως αποκαλύπτει ο Guardian οι δηλώσεις των επιζώντων παραποιήθηκαν.

Oι απόπειρες του ελληνικού Λιμενικού να ρυμουλκήσει το αλιευτικό σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες μπορεί να προκάλεσαν τη βύθισή του, ενώ οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στην παροχή βοήθειας από τη Frontex, όχι δύο φορές, αλλά τρεις.

Η έρευνα δημοσιογραφική έδειξε ότι το αλιευτικό άρχισε να κινείται προς τα δυτικά συναντώντας το μοναδικό σκάφος του Λιμενικού που στάλθηκε στο σημείο. Σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες επιζώντων στον Guardian και στους Έλληνες εισαγγελείς, το Λιμενικό είχε πει στους μετανάστες ότι θα τους οδηγούσε στην Ιταλία – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή ότι το αλιευτικό άρχισε να κινείται δυτικά από μόνο του.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το σκάφος είχε στρίψει νότια και ήταν σχεδόν ακίνητο για τουλάχιστον μία ώρα έως ότου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, έλαβε χώρα μια δεύτερη και μοιραία απόπειρα ρυμούλκησης.

Δύο επιζώντες περιέγραψαν τη ρυμούλκηση, ενώ τρεις άλλοι, που κάθονταν μέσα ή στο κάτω κατάστρωμα του σκάφους, περιέγραψαν ότι προωθήθηκαν προς τα εμπρός «σαν πύραυλος», όμως ο κινητήρας δεν λειτουργούσε.

Ένας άλλος επιζών είπε ότι άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν για ένα σχοινί που προσδέθηκε από τον «ελληνικό στρατό» και περιέγραψε ότι ρυμουλκήθηκε για 10 λεπτά λίγο πριν βυθιστεί. «Αισθάνομαι ότι προσπάθησαν να μας απωθήσουν από τα ελληνικά ύδατα, ώστε να τελειώσει η ευθύνη τους», είπε επίσης επιζών.

Οι αντιφάσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του Λιμενικού αφορούσαν αρχικά το αν ρίχτηκε σχοινί και αν υπήρχε βίντεο από τη στιγμή της βύθισης. Στις επίσημες ανακοινώσεις το Λιμενικό ανέφερε ότι η επιχείρηση δεν καταγράφηκε επειδή το πλήρωμα εστίασε στην επιχείρηση διάσωσης.

Ωστόσο, μια πηγή από το Λιμενικό που επικαλείται ο Guardian, ανέφερε ότι οι κάμερες δεν χρειάζονται συνεχή χειροκίνητη λειτουργία και είναι εκεί ακριβώς για να καταγράφουν τέτοια περιστατικά.

Το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ΑΡD με νέα στοιχεία υποστηρίζει ότι «το Λιμενικό Σώμα προφανώς ήθελε να ξεφορτωθεί» το αλιευτικό. Τα όσα είπαν πολλοί επιζώντες υποδηλώνουν ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή τους ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση, με τη διαβεβαίωση ότι τους περιμένει σκάφος της Ιταλικής Ακτοφυλακής στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Η ελληνική Δικαιοσύνη ερευνά, η κυβέρνηση και τα κόμματα σιωπούν και η δημοσιογραφία δεν υπάρχει. Ωστόσο θα πρέπει να μάθουμε την αλήθεια, αντί να διασύρεται η χώρα από τον διεθνή τύπο, τώρα πια όχι για το ναυάγιο, αλλά γιατί επιχειρεί να κρύψει τις συνθήκες και πιθανές ευθύνες.

“Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό” έχει πει ο εθνικός μας ποιητής και ένας εθνικός ηγέτης είχε συμπληρώσει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει “ατιμίες”.

Διαβάστε περισσότερα