Ένας τρόπος για να μετρηθεί η επιτυχία ενός λαού είναι η μέτρηση του δείκτη νοημοσύνης (IQ) των κατοίκων του.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η μέτρηση του μέσου όρου του IQ ανά χώρα μπορεί να μας διδάξει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μπορεί αρχικά πιστεύαμε για την υγεία ενός συγκεκριμένου μέρους του κόσμου.
Στη λίστα του Mappr με τα έθνη με το υψηλότερο IQ σε όλο τον κόσμο, η Ασία κυριαρχεί στις έξι πρώτες θέσεις, με την Ιαπωνία να λαμβάνει το πρώτο βραβείο.
Ο σημαντικότερος δείκτης της επιτυχίας της, είναι η υγιής σχέση του πολιτισμού με τη διατροφή και την άσκηση. Αυτό το θεμέλιο λειτουργεί ως μονοπάτι για υψηλή νοημοσύνη.
Όταν πρόκειται για τα κράτη με τον χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, ο κατάλογος αυτός κατατάσσει σχεδόν όλα τα κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στις τελευταίες θέσεις.
Αυτό το μοτίβο εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά την “πιο χαζή” χώρα στον κόσμο μεταξύ ορισμένων επιστημόνων, αμφισβητώντας τη μεροληπτική φύση αυτής της ερευνητικής συλλογής.
Ο μέσος όρος του δείκτη IQ σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται σε 82,03.
Οι δέκα χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ IQ είναι το Νεπάλ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία, η Γουατεμάλα, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Γκάμπια, η Νικαράγουα, η Γουινέα, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, με αυτήν τη σειρά.
Όλα εκτός από τρία από αυτά τα έθνη βρίσκονται στην Αφρική.
Οι κοινωνικοί επιστήμονες επισημαίνουν πολλούς πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις χαμηλές βαθμολογίες IQ σε αυτά τα κράτη.
Εάν δεν υπάρχει επαρκής τροφή και νερό, η εκπαίδευση παύει να είναι προτεραιότητα.
Πολλές από αυτές τις χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, διανύουν επίσης σταθερά περιόδους πολέμου, ασθενειών ή άλλων τραυμάτων.
Αυτού του είδους το περιβάλλον για παρατεταμένη χρονική περίοδο μειώνει την ικανότητα ενός έθνους να καινοτομήσει και να ευδοκιμήσει.