Κυκλοφόρησαν την Τρίτη τα νεότερα παπούτσια τρεξίματος της Adidas, τα οποία φόρεσε την Κυριακή η Αιθιοπιανή Τίγκιστ Ασέφα για να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου γυναικών στο Βερολίνο. Η τιμή τους είναι αρκετά «αλμυρή» και κυμαίνεται στα 500 ευρώ, σημειώνει το Reuters.

Η Adidas -η μεγαλύτερη αντίπαλός της Nike- και άλλες αθλητικές μάρκες, έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο «σούπερ παπουτσιών» εδώ και χρόνια, από τότε που κυκλοφόρησαν τα πρώτα παπούτσια για τρέξιμο που περιείχαν ένα παχύ, αντικραδασμικό αφρό και πλάκα από ανθρακονήματα που βοηθούσαν τους αθλητές να τρέξουν πιο αποτελεσματικά.

Τιμή που «ζαλίζει»

Με 500 δολάρια το ζευγάρι, τα Adizero Adios Pro Evo 1 κοστίζουν 225 δολάρια περισσότερα από τα αντίστοιχα Alphafly 2 της Nike, εγείροντας το ερώτημα πόσοι ερασιτέχνες δρομείς θα επωμιστούν το επιπλέον κόστος.

«Η τιμή είναι απλά τρελή», δήλωσε ο Harry Swinhoe, ιδρυτής του Grove Lane Runners, ενός ερασιτεχνικού συλλόγου τρεξίματος στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. «Αναρωτιέμαι αν ο μέσος δρομέας θα νιώσει πραγματικά το όφελος του υπερ-υπερ-υπερ-παπουτσιού, σε σχέση με το υπερ-υπερ-παπούτσι ή το κανονικό παπούτσι», πρόσθεσε.

Για μόνο ένα μαραθώνιο

Με βάρος μόλις 138 γραμμάρια, τα παπούτσια είναι πολύ ελαφριά, αλλά όχι ανθεκτικά. Έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται για έναν μόνο αγώνα μαραθώνιας απόστασης (42 χιλιόμετρα ή 26 μίλια) και για προθέρμανση πριν από τον αγώνα, με αποτέλεσμα το κόστος ανά μίλι να ανέρχεται σε περίπου 19 δολάρια, αν, όπως λέει η Adidas, οι δρομείς πρέπει να αγοράζουν ένα νέο ζευγάρι για κάθε μαραθώνιο.

«Αυτό είναι ένα παπούτσι βελτιστοποιημένο για ταχύτητα, έναντι της ανθεκτικότητας», δήλωσε η Adidas. Ο λιανοπωλητής κυκλοφόρησε μόλις 521 ζευγάρια των παπουτσιών την Τρίτη, με μια δεύτερη παράδοση να έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.

Η Adidas τα εμπορεύεται ως παπούτσια παγκόσμιων ρεκόρ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Bjorn Gulden να δημοσιεύει την Τρίτη στο Instagram μια φωτογραφία με τον ίδιο και την Assefa να κρατούν το παπούτσι, με τη λεζάντα «Tigist Assefa… είμαστε τόσο περήφανοι για σένα».

Η Assefa έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 2 λεπτά για να τερματίσει σε 2 ώρες, 11 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε ακόμη: