Επενδυτές έκαναν μήνυση στην Adidas, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία γνώριζε για την προβληματική συμπεριφορά του Κάνιε Γουέστ χρόνια πριν τερματίσει τη συνεργασία τους.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι η Adidas απέτυχε να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες και να λάβει προληπτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσει την έκθεσή τους.

Η εταιρία αθλητικών ειδών τερμάτισε τη συνεργασία με τον σχεδιαστή και ράπερ, ο οποίος είναι γνωστός ως Ye, πέρυσι μετά από αντισημιτικά σχόλια.

Σε απάντηση, η Adidas δήλωσε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Επίσης πρόσθεσε ότι «θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας εναντίον τους».

Ο Κάνιε Γουέστ δεν εμπλέκεται στην αγωγή. Ο διάσημος ράπερ σχεδίασε μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων αθλητικών παπουτσιών με την επωνυμία Yeezy για την Adidas.

Η Adidas παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να χάσει έως και 700 εκατ. ευρώ, μένοντας με απούλητα προϊόντα Yeezy αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τερμάτισε τη συνεργασία, δήλωσε: «Η Adidas δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό και οποιοδήποτε άλλο είδος ρητορικής μίσους. Τα πρόσφατα σχόλια και οι ενέργειες του Ye ήταν απαράδεκτα, γεμάτα μίσος και επικίνδυνα και παραβιάζουν τις αξίες της εταιρείας για ποικιλομορφία και συμπερίληψη, αμοιβαίο σεβασμό και δικαιοσύνη».

Ωστόσο, οι επενδυτές που κατέθεσαν τη μήνυση στις ΗΠΑ κατά της εταιρείας ισχυρίζονται ότι η Adidas γνώριζε για άλλες υπό αμφισβήτηση συμπεριφορές του Κάνιε Γουέστ, υποστηρίζοντας ότι είχαν συζητηθεί από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Kasper Rorsted καθώς και άλλα στελέχη της διοίκησης.

Η Wall Street Journal δημοσίευσε λεπτομέρειες μιας φερόμενης συνάντησης το 2018, οπότε η Adidas συζήτησε για τον Γουέστ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτερα στελέχη κουβέντιασαν για το πώς να μετριάσουν τον κίνδυνο από την αλληλεπίδραση του προσωπικού μαζί του, καθώς και πιθανή διακοπή των σχέσεων της εταιρείας με τον ράπερ.

Από τότε που η Adidas χώρισε τους δρόμους της με τον Κάνιε Γουέστ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έχει ξεκινήσει έρευνα μετά από αναφορές ότι δημιούργησε «τοξικό περιβάλλον» στην εταιρεία.

Το περιοδικό Rolling Stone δημοσίευσε αποσπάσματα μιας ανοιχτής επιστολής μελών του προσωπικού της Adidas που ισχυρίζονται ότι τα αφεντικά γνώριζαν την «προβληματική συμπεριφορά» του ράπερ.

Σε απάντηση, η Adidas δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές αν οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν στην ανώνυμη επιστολή ήταν αληθινές.

«Ωστόσο, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας αυτούς τους ισχυρισμούς και έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε αμέσως ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα», ανέφερε.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Κάνιε Γουέστ έκανε μια επίδειξη στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, όπου τα μοντέλα φορούσαν ρούχα με το σύνθημα «White Lives Matter».

Η Anti-Defamation League δήλωσε ότι πρόκειται για «μια φράση λευκών ρατσιστών που προέκυψε στις αρχές του 2015 ως ρατσιστική απάντηση στο κίνημα Black Lives Matter».

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Γουέστ διέγραψε τους λογαριασμούς του σε Instagram και Twitter, μετά τα αντισημιτικά σχόλια.

Διαβάστε περισσότερα