«Είμαστε πρώτοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε απορρόφηση, όσο και σε ταχύτητα έγκρισης, στο νέο ΕΣΠΑ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά την έναρξη των εργασιών της 1ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «οι ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν με τον πόλεμο και την εισβολή στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιούργησαν, έχουν επιτείνει το ζήτημα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και άρα, οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι απολύτως απαραίτητοι για εμάς.

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι η κορωνίδα του σχεδιασμού μας, έχει προϋπολογισμό 3.9 δισεκατομμύρια ευρώ, προοριζόμενα να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να εξελιχθούν ως προς τις ψηφιακές τους δυνατότητες και δεξιότητες, αλλά και την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά, το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

«Ήδη, έχουμε ανακοινώσει το πρόγραμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού σε πιο ψηφιακή και “πράσινη” τεχνολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ιδιοκατανάλωση, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το τελευταίο προέκυψε ασφαλώς με αυτήν την πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα στην ενεργειακή κρίση, όπου ξαφνικά η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί τεράστιο βάρος για την επιχείρηση και κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωσή της.

Πέραν των στόχων μας για την “πράσινη” και βιώσιμη ανάπτυξη, έρχεται και η οικονομική ανάγκη, που είναι πλέον εξαιρετικά επείγουσα και δε μάς επιτρέπει να χάσουμε καθόλου χρόνο».

Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως «ένα κομμάτι της συλλογικής εθνικής μας επιτυχίας του +8.4% ανάπτυξης πέρυσι και του +7.8% για το πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η ταχύτητα με την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα, αποτελεί μία πολύ σημαντική, έμπρακτη απόδειξη της καλής συνεργασίας, μεταξύ μας».

Διαβάστε ακόμη: