Περισσότερο ρεαλισμό από όσο μεταφέρουν οι πληροφορίες για την πορεία των ερευνών στον τομέα των υδρογονανθράκων έδειξε χθες η διοίκηση της Helleniq Energy.

Παρουσιάζοντας τα ετήσια οικονομικά  αποτελέσματα στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι σήμερα γίνεται μια αξιολόγηση των σεισμικών ερευνών και όλων των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί, με στόχο να έχουν αξιολογηθεί έως τα τέλη του έτους και να αποφασιστεί μέχρι τότε αν θα προχωρήσουν οι εταιρείες στην γεώτρηση.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του ομίλου υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί προετοιμασία 12 έως 20 μηνών από την στιγμή της απόφασης κάτι που σημαίνει ότι ερευνητική γεώτρηση δεν θα δούμε πριν από τα τέλη του 2026 και ενώ στην Κρήτη συνεχίζεται ο εμπλουτισμός των δεδομένων και με  τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές.

Αλλαγή κλίματος

Ο κ. Σιάμισιης εμφανίστηκε αισιόδοξος, για την αλλαγή κλίματος σε ότι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων και διαπίστωσε ότι σε σχέση με πέρσι υπάρχει μια καλύτερη κατανόηση ως προς την διάρκεια ζωής των ορυκτών καυσίμων. Όπως δήλωσε στους αναλυτές έχει  γίνει αντιληπτό ότι είναι μέρος της λύσης για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ότι αν δε στηρίξουμε τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο, τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα.

Τόνισε μάλιστα ότι είναι σημαντικό ότι πλέον έχει γίνει κατανοητό ότι οι υδρογονάνθρακες είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή μετάβαση για αρκετά χρόνια ακόμη κάτι που μας δίνει ορατότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι ο  κλάδος απαιτεί μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις και αν δεν είναι ξεκάθαρη η στήριξη στους υδρογονάνθρακες τότε οι επενδύσεις δεν θα είναι βιώσιμες.

«Χρειάζονται 2 έως 5 χρόνια για να υπάρχουν αποτελέσματα στην αγορά, ωριμάζουμε τα επενδυτικά μας σχέδια όμως θα τα προχωρήσουμε μόνο αν υπάρχει ισχυρή στήριξη και αν δούμε ότι μπορούν να είναι πραγματικά  βιώσιμα».

Μέρισμα

Η Helleinq Energy ανακοίνωσε χθες συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (ΕBITDA) 1.237 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 606 εκατ. Στην επίδοση αυτή συνέβαλλαν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των διυλιστηρίων, η αύξηση των εξαγωγών και η ανάπτυξη στις ΑΠΕ. Ωστόσο η εταιρεία παρουσίασε μείωση στα καθαρά κέρδη στα 478 εκ. λόγω πτώσης της τιμής του αργού που είχε αρνητικό αποτέλεσμα στην αποτίμηση των αποθεμάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος 0,60 ανά μετοχή. Το συνολικό μέρισμα διαμορφώνεται στα 0,90 ανά μετοχή, υπολογίζοντας και το προσωρινό μέρισμα 0,30 ανά μετοχή, που έχει ήδη διανεμηθεί.

Η εταιρεία ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 100 έως 200 ατόμων με σκοπό την πρόσληψη νέου προσωπικού από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα φέρει  μια σύγχρονη κουλτούρα στον όμιλο.

Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Πέρσι ο όμιλος είχε 42 εκατ. EBITDA από 29  εκ. το 2022 από τον τομέα των ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ στα  356 MW, κάτι που οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8% το τελευταίο τρίμηνο 2023 και κατά 39% για το σύνολο του έτους.

Σήμερα στο στάδιο της κατασκευής είναι 260 MW, με τα μισά από αυτά να προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024. Χθες, η διοίκηση ανέφερε ότι ο στόχος του 1 GW από ΑΠΕ το 2025, είναι εφικτός και  θα πιαστεί χωρίς να αποκλείεται  και να ξεπεραστεί, καθώς ήδη 700 MW από το χαρτοφυλάκιο ωριμάζουν και θα είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Για το 2030 στόχος του ομίλου είναι να φτάσει τα 2 GW από ΑΠΕ, κάτι που θα πετύχει κυρίως με οργανική ανάπτυξη ωριμάζοντας και υλοποιώντας έργα από το χαρτοφυλάκιό του.

Σήμερα, το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW, ενώ πρόθεση είναι η δραστηριοποίηση και σε άλλες αγορές.

Διαβάστε ακόμη: