Στο χρονοδιάγραμμα εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας του λιανικού εμπορίου και της εστίασης έχει επικεντρωθεί το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων. Το δημοσιονομικό κόστος πιέζει για επανεκκίνηση της αγοράς, εντός του Απριλίου και πριν το Πάσχα. Οι απώλειες εσόδων για κάθε εβδομάδα που παραμένουν τα ρολά κατεβασμένα ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή επαναφορά στη κανονικότητα, με άρση περιορισμών και άνοιγμα σε τρεις διαφορετικές φάσεις, μέχρι τη καθολική λειτουργία της αγοράς και του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο οδικός χάρτης θα ακολουθείται προσεκτικά μετρώντας τις επιπτώσεις κάθε βήματος, ώστε μέχρι το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τη πορεία του εμβολιασμού, τόσο η οικονομική, όσο και η κοινωνική ζωή του τόπου να περάσουν οριστικά στην επόμενη μέρα και τη μετά Covid εποχή.

Σε πρώτη φάση, το σχέδιο προβλέπει «κανονικό άνοιγμα» των καταστημάτων λιανικού εμπορίου στις 29 Μαρτίου ή μία εβδομάδα αργότερα στις 5 Απριλίου. Ο σχεδιασμός επίσης προβλέπει την ενεργοποίηση μια φορά την ημέρα του 5ψήφιου αριθμού 13032, ώστε τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας να υπάρχει χρονικός περιορισμός στους καταναλωτές για τις αγορές τους, αλλά να μην υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την περιοχή στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μετακινηθούν. Εάν δεν σημειωθεί μεγάλη μείωση των κρουσμάτων μετά από δύο εβδομάδες, το άνοιγμα θα συνδυαστεί με διατήρηση περιορισμών στις μετακινήσεις, ώστε προληπτικά οι αγορές των καταναλωτών να περιοριστούν, στα όρια της περιοχής κατοικίας τους και να αποφεύγονται μετακινήσεις σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Στη δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της εστίασης, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και πάντα υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Η κυβέρνηση θα επιτρέψει στην εστίαση να λειτουργήσει αρχικά μόνο με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς ή καλά αεριζόμενους ημιυπαίθριους χώρους. Η λειτουργία σε όλες τις δραστηριότητες της εστίασης θα γίνει με μέτρα που προβλέπουν αναλογία πελατών με βάση τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων, χρήση μάσκας και απολυμαντικών μέσων από εργαζομένους και πελάτες, αλλά και συχνά τεστ Covid στους εργαζομένους των επιχειρήσεων εστίασης.

Στη τρίτη και τελευταία φάση στις 14 Μαΐου σχεδιάζεται να ανοίξει ο τουρισμός και να ξεκινήσει η λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με βάση συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και με την ενεργοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η επιχείρηση «Ελευθερία» ως γνωστό έχει ένα χρονοδιάγραμμα μηνών για την πορεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, με βασική προϋπόθεση την επάρκεια των εμβολίων, που επίσης προβλέπει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό 250.000 εργαζόμενων στον τουρισμό μέσα στον Μάιο. Στο συγκεκριμένο σχέδιο έχουν υπολογίσει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση, καθώς και με ένα οριζόντιο εμβολιασμό όλοι οι κάτοικοι των μικρών νησιών, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 800.000 ανθρώπους. Η μάχη με το χρόνο για τον φετινό τουρισμό, πολύ σωστά στοχεύει στη θετική δημοσιότητα για «covid free» ελληνικά νησιά.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν, πως κάθε μια εβδομάδα lockdown προκαλεί απώλειες 725 εκ. ευρώ, με το ποσό να μοιράζεται στο σκέλος των δημοσίων εσόδων και των δημοσίων δαπανών. Στο μεν σκέλος των εσόδων καταγράφονται απώλειες κυρίως από τους κωδικούς του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, λόγω λιγότερων συναλλαγών και μειωμένης κίνησης, η οποία αποτυπώνεται κυρίως στα έσοδα από τους φόρους των καυσίμων και από τους φόρους εισοδήματος οι οποίοι συμπιέζονται λόγω της μειωμένης παρακράτησης. Από την άλλη, στο σκέλος των δαπανών η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των απαραίτητων μέτρων στήριξης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει ο Μάρτιος τον τελευταίο μήνα ύφεσης και από το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου να επιστρέψει η οικονομία σε μια ανοδική τροχιά.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.