Το Παρίσι είναι μία από τις πιο λαμπερές πόλεις του κόσμου και φέτος ένας επιπλέον λόγος που αναμένεται να προσελκύσει εκατομμύρια επισκέπτες είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (26 Ιουλίου -11 Αυγούστου) και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες (28 Αυγούστου -8 Σεπτεμβρίου) που θα γίνουν εκεί. Εκτός από το τεράστιο αθλητικό ενδιαφέρον, πόλος έλξης για φιλάθλους και μη, είναι ο τόπος διεξαγωγής των αθλημάτων.

Θα υπάρξουν αθλητές που θα τρέξουν στα ίδια βήματα που περπάτησαν οι γυναίκες της Γαλλικής Επανάστασης το 1789 και κολυμβητές που θα αγωνιστούν στα νερά του Σηκουάνα, αναβιώνοντας μία old school αστική συνήθεια, που έχει απαγορευτεί από το 1923. Ακόμη, παγκόσμιας κλάσης ποδηλάτες θα κάνουν πετάλι στους απότομους, λιθόστρωτους δρόμους της Μονμάρτρης, όπου λέγεται ότι ο Louis Renault δοκίμασε το πρώτο του αυτοκίνητο το 1898.

Οι οργανωτές του «Paris 2024» έχουν δεσμευτεί να μειώσουν στo μισό το αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. Ως εκ τούτου, οι αγώνες θα διεξαχθούν κατά 95% σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή σε ένα από τα 7 λυόμενα προσωρινά οικοδομήματα που φτιάχτηκαν για αυτό τον σκοπό. Συνήθως, αυτά θα είναι τοποθετημένα σε μία εμβληματική πλατεία ή στη σκιά ενός παγκοσμίου φήμης αξιοθέατου.

Αν και τα εισιτήρια για τα πιο δημοφιλή event έχουν ήδη εξαντληθεί, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα για το ποδόσφαιρο, το rugby και άλλα αγωνίσματα που διεξάγονται σε μεγάλα γήπεδα. Αυτό ισχύει και για τα περισσότερα παραολυμπιακά event. Επιπλέον, κάποια νέα εισιτήρια -από επιστροφές και άλλες αιτίες- θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα των αγώνων στα μέσα Μαΐου. Αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, αξίζει να κάνετε εγγραφή.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ παρουσιάζονται 9 αξιοθέατα που θα λάμψουν στους αγώνες, καθώς και ορισμένα tip σε περίπτωση που θέλετε να τα επισκεφθείτε τότε.

Πύργος του Άιφελ

Το beach volley και το ανδρικό ποδόσφαιρο τυφλών θα διεξαχθούν σε ένα προσωρινό υπαίθριο στάδιο, το οποίο θα στηθεί στο Parc du Champ, δίπλα στο εμβληματικότερο αξιοθέατο του Παρισιού, τον Πύργο του Άιφελ. Ανάμεσα σε σουτ και σερβίς, οι περίπου 12.000 θεατές του σταδίου θα μπορούν να απολαύσουν την εικόνα του Πύργου. Στέκει στη θέση του από το 1889 και για αρκετές δεκαετίες υπήρξε το ψηλότερο κτήριο του κόσμου (330 μέτρα ύψος).

Σημειώνεται ότι αυτό το μεταλλικό οικοδόμημα χτίστηκε αρχικά ως «προσωρινή κατασκευή» για την παγκόσμια έκθεση του 1889, ενώ κάποια από τα 18.038 σιδερένια κομμάτια του έχουν αντικατασταθεί -πολλά από αυτά τα κομμάτια μετάλλου χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των ολυμπιακών μεταλλίων. Καθένα από τα εξάγωνα μετάλλια (συμβολική αναφορά στο σχήμα της Γαλλίας στον χάρτη) περιέχει 18 γραμμάρια αυθεντικού σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ.

Τα εισιτήρια του σταδίου είναι σχεδόν εξαντλημένα αλλά μία καλή ιδέα για παρακολούθηση ολυμπιακής δράσης είναι από τον ίδιο τον πύργο. Βρείτε την ώρα και την ημερομηνία του event που θέλετε να δείτε και αγοράστε εισιτήρια για τον πύργο. Μπορείτε να βρείτε online εισιτήρια έως και 60 μέρες πριν τη μέρα που θέλετε να βρεθείτε εκεί. Φυσικά, καλό θα είναι να φέρετε και κιάλια.

Με εξαίρεση την ημέρα της τελετής έναρξης στις 26 Ιουλίου και την προηγούμενη μέρα, το πασίγνωστο αξιοθέατο θα λειτουργεί ως συνήθως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Πεδίον του Άρεως

Λίγα πράγματα είναι τόσο μαγευτικά όσο το καταπράσινο Champ de Mars, το γαλλικό Πεδίον του Άρεως, ανάμεσα στον Πύργο του Άιφελ και την École Militaire, το κτίριο της Στρατιωτικής Σχολής με την περίφημη πρόσοψη.

Ο χώρος όπου κάποτε γίνονταν στρατιωτικές παρελάσεις θα φιλοξενήσει το τζούντο και την πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και το rugby με αμαξίδιο και το Παρά Τζούντο στους Παραολυμπιακούς. Όλα αυτά θα συμβούν εντός της Champ de Mars Αrena, μιας προσωρινής κατασκευής ειδικά, για τους αγώνες.

Όσοι έχουν επισκεφθεί την πόλη μετά το 2021 ίσως ξέρουν αυτή την την καμπυλωτή κατασκευή ως Grand Palais Ephémère, έναν πολύ δημοφιλή χώρο εκθέσεων τέχνης και μόδας όπως και αθλητικών εκδηλώσεων.

Grand Palais

Όταν το Grand Palais άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900, η φανταχτερή γυάλινη οροφή του ήταν η μεγαλύτερη που είχαν δει ποτέ οι Ευρωπαίοι. Παραμένει ακόμα και σήμερα. Αξίζει ακόμη μία θέση στους αγώνες ξιφασκίας, Taekwondo ή τους Παραολυμπιακούς αγώνες ξιφασκίας με αμαξίδιο για να απολαύσετε το εκπληκτικό κτίσμα σε όλη του την μεγαλοπρέπεια.

Μάλιστα το Gran Palais είναι κλειστό από το 2021 για εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης και δεν πρόκειται να λειτουργήσει ξανά ως χώρος πολιτισμού πριν το 2024, το οποίο επιτρέπει να δείτε αυτό το αριστούργημα Art Nouveau από μέσα, κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Tροκαντερό

Η αρχή και ο τερματισμός του αγώνα ποδηλασίας δρόμου στους άντρες (273 χιλιόμετρα) και στις γυναίκες (154 χιλιόμετρα) στις 3 και 4 Αυγούστου αντίστοιχα, θα γίνει στο Τροκαντερό, τους εμβληματικούς κήπους που καταλαμβάνουν τον ανοιχτό χώρο που οριοθετείται στα βορειοδυτικά από τις πτέρυγες του Παλαί ντε Σαγιό και στα νοτιοανατολικά από τον Σηκουάνα.

Το Παλάτι του Τροκαντερό, αυτό το συγκρότημα μαυριτανικής και νεοβυζαντινής διακόσμησης που φτιάχτηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1878, κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί το, γεμάτο μουσεία σήμερα, Palais de Chaillot. Όταν τα πλήθη γεμίσουν τους κήπους, μπορείτε να καταφύγετε στο Café Lucy εντός του παλατιού Musée de l’Homme, προκειμένου να απολαύσετε τη θέα.

Εκτός από την τελετή έναρξης και τα ποδηλατικά event, στο Tροκαντερό θα υπάρχει και το Πάρκο των Πρωταθλητών (16:00 έως 23:30 από τις 29 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου). Οι νικητές αθλητές θα περνούν από αυτή την ειδικά διαμορφωμένη fan zone κάθε απόγευμα, ενώ οι τελικοί της ημέρας, θα μεταδίδονται σε μια γιγαντιαία οθόνη κάθε μέρα από τις 19:00.

Butte de Montmartre

Δεν πρόκειται για ένα «χτιστό» venue των αγώνων αλλά το butte, ο λοφίσκος της Μονμάρτρης, είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να παρακολουθήσετε την σπουδαία ολυμπιακή δράση δωρεάν. Οι θέσεις στην έναρξη/τερματισμό του ποδηλατικού αγώνα στο Τροκαντερό αποκτώνται με εισιτήριο, όμως μόλις οι ποδηλάτες περάσουν τον Σηκουάνα μέσω της γέφυρας Pont d’Iéna, ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει και να επιδοκιμάσει το peloton των οδηγών, που θα κατευθύνεται δυτικά προς το Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Αξίζει να κατεβάσετε λεπτομερείς χάρτες για ολόκληρες τις διαδρομές για τους αγώνες των ανδρών και των γυναικών.

Πίσω στο Παρίσι, το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, θα περιλαμβάνει τριάμισι πολύ απαιτητικά ανηφορικά μίλια στην εμβληματική Rue Lepic. Το λιθόστρωτο οδόστρωμα και η ανηφορική κλίση επιπέδου 6,5% αναμένεται να ταλαιπωρήσει τους ποδηλάτες αλλά να προσφέρει και συναρπαστικό θέαμα. Φθάστε νωρίς ώστε να εξασφαλίσετε μία καλή θέση στο πλάι του δρόμου και να απολαύσετε τον αγώνα.

Les Invalides

Κάτω από τον λαμπερό θόλο του Hôtel National des Invalides που φτιάχτηκε με εντολή του Λουδοβίκου του 14ου ώστε να φιλοξενήσει τραυματίες βετεράνους πολέμου βρίσκεται ο τάφος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Oι στάχτες μεταφέρθηκαν από το νησί της Αγίας Ελένης στην κυκλική κρύπτη που υπάρχει εδώ από το 1840 και βρίσκονται εντός μιας μεγάλης πορφυρένιας σαρκοφάγου που στηρίζεται σε μία βάση από πράσινο γρανίτη.

Συνδυάστε την επίσκεψή σας εκεί με παρακολούθηση τοξοβολίας στους Ολυμπιακούς και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Τα event θα διεξαχθούν στην Esplanade des Invalides, τους κήπους μπροστά στο παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα είναι μουσείο. Μπορείτε να το επισκεφθείτε βέβαια και σε μερικές άλλες σημαντικές στιγμές των αγώνων, με την προσέλευση να είναι δωρεάν. Ο τερματισμός του Μαραθωνίου Ανδρών θα γίνει εδώ.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον Νυχτερινό Μαραθώνιο για ερασιτέχνες δρομείς στις 10 Αυγούστου, όπως και με τον Μαραθώνιο των Γυναικών, το μεγάλο event που σημαίνει τον τερματισμό των Αγώνων στις 11 Αυγούστου.

Pont Alexandre III

Αυτή η εμβληματική γέφυρα είναι από μόνη της ένα έργο τέχνης με τα χρυσά φτερωτά αγάλματα που συμβολίζουν τη βιομηχανία, τις τέχνες, την επιστήμη και το εμπόριο. Εδώ, θα συμβούν μερικές από τις πιο συναρπαστικές ολυμπιακές στιγμές. Η γέφυρα που φωτίζεται από Art Nouveau φωτιστικά δρόμου χτίστηκε το 1900 για την Παγκόσμια Έκθεση στο Grand Palais, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να περάσουν εύκολα από την περιοχή Invalides, στην άλλη όχθη.

Οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στον πολύ απαιτητικό αγώνα των 10 χιλιομέτρων της ανοιχτής θαλάσσης θα ξεκινήσουν και θα τερματίσουν την προσπάθειά τους κάτω από τη γέφυρα. Επίσης, η γέφυρα θα φιλοξενήσει τους αγώνες της ατομικής χρονομέτρησης στην ποδηλασία δρόμου και το ποδηλατικό σκέλος στο τρίαθλο. Σε όλα αυτά τα event, η παρακολούθηση δεν απαιτεί αγορά εισιτηρίου.

Place de la Concorde

Η μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, αυτή που συνδέει τη Champ-Elysees με το Jardins des Tuileries και το Λούβρο, είναι εκεί που ο Λουδοβίκος ο 16ος και η Μαρία Αντουανέτα έχασαν τη ζωή τους από την γκιλοτίνα το 1793, όπως και εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι την περίοδο της Τρομοκρατίας στη Γαλλική Επανάσταση. To 1795, σε μια χειρονομία συμφιλίωσης και ειρήνης η Place de la Concorde πήρε το σημερινό όνομά της, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως Πλατεία Ομόνοιας.

Η ιστορική πλατεία θα είναι η σκηνή των πιο νεανικών σπορ του Παρίσι 2024. Εδώ, θα διεξαχθούν το BMX, το μπάσκετ 3on3 και το skateboard. Εδώ, θα κάνει το ολυμπιακό ντεμπούτο του και το Break dance, ένα σπορ που βασίζεται στην κουλτούρα του hip hop. Αν δεν βρείτε εισιτήρια για τα event, μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’αυτά και άλλα νέα αγωνίσματα που συνδυάζουν τα σπορ με την urban κουλτούρα και τη νεανική δημιουργικότητα στο SPOT24. Πρόκειται για έναν εκθεσιακό χώρο και καφέ-μπαρ δίπλα στον Σηκουάνα, προϊόν συνεργασίας του Οργανισμού Τουρισμού της πόλης με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης της Ελβετίας.

Επιπλέον, μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε εισιτήρια για το Parc Urbain La Concorde. Πρόκειται για έναν χώρο διασκέδασης δίπλα στους χώρους που θα διεξάγονται οι αγώνες με DJs, γιγαντοοθόνες, session γνωριμίας με τους αθλητές, επιδείξεις των urban αθλημάτων και skate park.

Château de Versailles

Κανένα γαλλικό chateau δεν είναι τόσο γνωστό όσο το αρχικά ταπεινό κυνηγετικό καταφύγιο των Βερσαλλιών, το οποίο ο Λουδοβίκος ο 14ος μεταμόρφωσε τον 17ο αιώνα σε ένα εκπληκτικό παλάτι για αυτόν και τους περίπου 10.000 αυλικούς του. Στους τεράστιους κήπους των Βερσαλλιών θα διεξαχθούν τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αγωνίσματα της ιππασίας σε προσωρινές εγκαταστάσεις που θα στηθούν επί τούτου. Το μέρος όπου o Βασιλιάς -Ήλιος διοργάνωνε φανταχτερά πάρτιθεατρικές παραστάσεις, όπερες, μπαλέτα, χορούς μεταμφιεσμένων, βόλτες στα κανάλια των Βερσαλλιών με χρυσές βάρκες και παρελάσεις με άλογα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή επιλογή για ένα σπορ όπως η ιππασία.

Διαβάστε ακόμη: