Για έναν κορυφαίο παίκτη γκολφ, μια μεγάλη νίκη τουρνουά μπορεί να αποφέρει μια ημέρα πληρωμής πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Για κάποιους παλιούς Ολυμπιονίκες, ακόμη και η κάλυψη των εξόδων τους για να αγωνιστούν ήταν ένας αγώνας, σύμφωνα με τους FT.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε ο Λόρδος Sebastian Coe αυτή την εβδομάδα, καθώς προσπάθησε να ταρακουνήσει τον αθλητισμό με μια απλή πρόταση: ένα μπόνους 50.000 δολαρίων για την κατάκτηση ενός χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου.

Η κίνηση του προέδρου της World Athletics την έκανε την πρώτη διεθνή αθλητική ομοσπονδία που έβαλε ένα οικονομικό ποσό για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων – φέρνοντας σε έντονη ανακούφιση τις ημέρες τρεξίματος του Coe, όταν θυμήθηκε τους Βρετανούς αθλητές να ψάχνουν για σιδηροδρομικά εισιτήρια και κουπόνια γευμάτων.

Το χάσμα

Η απόφαση να ανταμειφθούν οι νικητές του στίβου, αρχής γενομένης από τους Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι, έφερε και πάλι την προσοχή στο τεράστιο οικονομικό χάσμα μεταξύ των ανταμοιβών για τους κορυφαίους επαγγελματίες του τένις, του γκολφ και του ποδοσφαίρου και εκείνων των ελίτ Ολυμπιονικών, ιδιαίτερα στα πιο εξειδικευμένα αγωνίσματα της διοργάνωσης.

Ο Ρέιμοντ Φλιν, δύο φορές Ολυμπιονίκης και ιδρυτής του πρακτορείου αθλητών FSM, δήλωσε ότι τα χρηματικά έπαθλα ήταν «πολύ καθυστερημένα» και «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και δεν οραματίστηκε ότι οι οικονομικές ανταμοιβές θα ταιριάζουν ποτέ «με τα επίπεδα που κάνουν οι αθλητές του NBA, NFL».

Εντός της Ολυμπιακής κοινότητας, έχει ταρακουνήσει τους καθαρολόγους που προσκολλώνται σε ιδανικά που βάζουν το πνεύμα ερασιτεχνισμού των Αγώνων πάνω από τα χρήματα και άνοιξε έντονες διαιρέσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες, των οποίων η κύρια εστίαση είναι στην επανεπένδυση στον μαζικό αθλητισμό και στη διατήρηση των τεχνικών προτύπων.

Η ρήξη

Η κίνηση του Coe έρχεται σε ρήξη με την 128χρονη ιστορία των σύγχρονων Αγώνων, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με το αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία δεν απονέμει χρηματικά έπαθλα, θα πρέπει να μοιράζεται άμεσα ένα μέρος των εσόδων της με τους αθλητές που προσελκύουν θεατές, ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και χορηγούς.

Η μη κερδοσκοπική ΔΟΕ, τα έσοδα της οποίας ήταν 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2017-21, δήλωσε ότι αναδιανέμει το 90% των εσόδων της σε εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και οικοδεσπότες και ότι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς να «εξυπηρετήσουν καλύτερα τους αθλητές τους και την παγκόσμια ανάπτυξη του αθλήματός τους».

Άλλοι επισημαίνουν ότι η καταβολή χρηματικού επάθλου θα ηχήσει το όπλο εκκίνησης σε έναν αγώνα για ακόμη μεγαλύτερες ανταμοιβές, καθώς οι αθλητές σε εξαιρετικά παρακολουθούμενα, εμπορικά προσοδοφόρα γεγονότα όπως ο αγώνας των 100 μέτρων απαιτούν περισσότερα για την κατάκτηση του χρυσού, ενώ ένας σκοπευτής πιστολιού πρέπει να παραμείνει ικανοποιημένος με ένα χτύπημα στην πλάτη και ένα κρύο ντους. 

Κάποια χρυσά μετάλλια θα αξίζουν περισσότερο από άλλα

«Κάποια χρυσά μετάλλια θα αξίζουν περισσότερο από άλλα», είπε κάποιος κοντά σε μια άλλη Ολυμπιακή ομοσπονδία. «Αν υπάρχει χρηματικό έπαθλο, θα πρέπει η ΔΟΕ να δίνει ίσα χρηματικά έπαθλα σε κάθε διοργάνωση και όχι να πληρώνουν διαφορετικές ομοσπονδίες».

Ο Λόρδος Sebastian Coe απονέμει μετάλλια στην ομάδα GB στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη πέρυσι. Η πρότασή του έκανε την World Athletics την πρώτη διεθνή αθλητική ομοσπονδία που έβαλε ένα οικονομικό ποσό για την ολυμπιακή επιτυχία.

Ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι τα χρηματικά έπαθλα έρχονται σε αντίθεση με το ήθος του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος, ο επαγγελματισμός έχει διαποτίσει τους Αγώνες εδώ και δεκαετίες. Οι κυβερνήσεις και οι εθνικοί φορείς προσφέρουν ήδη μπόνους στους ολυμπιονίκες, ενώ οι χορηγοί προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στους αθλητές με τις καλύτερες επιδόσεις. Από αυτή την άποψη, η κίνηση της World Athletics δεν είναι τόσο νέα, σύμφωνα με μακροχρόνιους παρατηρητές.

«Οι άνθρωποι που κερδίζουν χρυσά μετάλλια στον στίβο δεν χρειάζονται επιπλέον χρήματα. Παίρνουν χορηγούς, πληρώνονται για να αγωνιστούν σε εκδηλώσεις», δήλωσε ο David Wallechinsky, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ολυμπιακών Ιστορικών, σύμφωνα με τους FT.

«[Αλλά] αν είσαι κάποιος που αγωνίζεται σε ένα από τα λιγότερο γνωστά αθλήματα, αγόρι μου, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε.

Ο Coe θεωρείται ευρέως ως πιθανός υποψήφιος στην κούρσα για να διαδεχθεί τον πρόεδρο της ΔΟΕ Thomas Bach, τον γεννημένο στη Γερμανία πρώην ξιφομάχο που βρίσκεται στο ρόλο από το 2013. Η προεδρία του πρόκειται να λήξει το επόμενο έτος.

Η World Athletics έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι μία από τις πλουσιότερες ομοσπονδίες, δημιουργώντας έσοδα 54,9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, ένα χρόνο μετά τους Αγώνες του Τόκιο.

Τα έσοδα για την Παγκόσμια Τοξοβολία, από την άλλη πλευρά, ανήλθαν σε 7 εκατομμύρια Sfr το 2022, αν και έχει μόνο πέντε εκδηλώσεις στους φετινούς Αγώνες. Η ομοσπονδία δεν σχεδιάζει να εισαγάγει μπόνους για τους Ολυμπιονίκες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Tom Dielen. Η World Archery πληρώνει χρηματικά έπαθλα στις δικές της εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υποστηρίζοντας τα ταξίδια των αθλητών στους Αγώνες.

«Μια ομοσπονδία αποφάσισε να το κάνει με έναν τρόπο, άλλες θα το κάνουν με άλλο τρόπο», δήλωσε ο Dielen, προσθέτοντας ότι κανένα άθλημα δεν είναι «το ίδιο – αυτό είναι που κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο ξεχωριστούς».

Διαβάστε ακόμη: