Με ισχυρή ζήτηση και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές, η πρώτη μετά από επτά έτη, με την εισηγμένη να αντλεί 500 εκατ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών το οποίο ήδη σημειώνει σημαντική υπερκάλυψη με τις προφορές να φτάνουν τα 3 δισ. εύρω.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης εξετάζεται το ενδεχόμενο άντλησης ενός μεγαλύτερου ποσού από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, φτάνοντας ακόμα και τα 650 εκατ. ευρώ.

Τα αρχικό επιτόκιο της έκδοσης, είχε διαμορφωθεί χθες στο 4% με 4,25%, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει στο 3,875% με 4,125%, ενώ περίπου το 70% των προσφορών προέρχεται από ξένα funds.

Το ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond) της ΔΕΗ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων βιωσιμότητας. Η δέσμευση της επιχείρησης είναι να επιτύχει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022, από το 2019 (έτος βάσης). Εάν δεν το επιτύχει, τότε το κουπόνι θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Όπως έχει ανακοινωθεί, τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της εισηγμένης στους επενδυτές κατά το roadshow των προηγούμενων ημερών τα 500 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά στοχεύσει να αντλήσει από τη σημερινή έκδοση του ομολόγου θα κατανεμηθούν αναλυτικά, ως εξής:

-Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μερική αποπληρωμή ενός από τα κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες (συνόλου 1,036 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι το υπόλοιπο στα 936 εκατ. ευρώ)

-Τα 183 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε γενικούς σκοπούς της εταιρείας

-Και τα 17 εκατ. ευρώ που απομένουν θα αφορούν την πληρωμή προμηθειών και άλλους κόστους συναλλαγών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ:

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ») ανακοινώνει σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της πρώτης διεθνούς προσφοράς (η «Προσφορά») ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού €650 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026 (οι «Ομολογίες» ή «Ομολογίες Βιωσιμότητας»), με τιμή έκδοσης 100%. Οι Ομολογίες θα εκδοθούν σύμφωνα με το Άρθρο 59, παράγραφο 2, και το Άρθρο 74 του νόμου 4548/2018, και το Άρθρο 14 του νόμου 3156/2003 και θα διέπονται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου

 

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 18η Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.

H HSBC Continental Europe S.A. και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe S.A. επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες.

Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της είναι υπό διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €2,1 δισεκατομμυρίων στις 11 Μαρτίου 2021».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα   και τον  Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.