Επίσημα στις αγορές βγήκε η ΔΕΗ για να αντλήσει 500 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και μάλιστα με το λεγόμενο «πράσινο ομόλογο» αφού ενέχει ρήτρα βιωσιμότητας, δηλαδή μείωσης των εκπομπών αερίου όπως είχε ήδη προαναγγείλει το radar.gr εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το roadshow της Προσφοράς ξεκινά σήμερα.

Παράλληλα το radar.gr παρουσιάζει ολόκληρο το πρόγραμμα εσόδων της ΔΕΗ για το 2021 που ξεπερνά τα 2 δις.

Όπως έγραφε προχτές το radar.gr : «Στη Χαλκοκονδύλη δηλώνουν απόλυτα έτοιμοι για την έκδοση ομολόγου περίπου 500 εκατομμυρίων και μάλιστα με τη λεγόμενη πράσινη ρήτρα δηλαδή με συνδυασμό μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που είναι πολύ ελκυστικό για ξένους θεσμικούς.

Το ομόλογο μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και τη Δευτέρα, ενώ  έρχεται και η  τελική λίστα υποψηφίων για τον ΔΕΔΔΗΕ στα τέλη του μήνα οπότε υπάρχει και αυτό το ενισχυτικό περιθώριο.

Να προσθέσουμε ότι διεθνείς οίκοι (Fitch – S&P) αναβαθμίζουν τώρα τη ΔΕΗ όταν πριν από 20  μήνες με την προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση θεωρείτο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας!»

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για το ομόλογο χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η προσφορά των ομολογιών θα έχει συνολική ονομαστική αξία τα 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2026, θα είναι δηλαδή πενταετής. Τα έσοδα από το ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, αλλά και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς (για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας).

H HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας  (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor)».

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market).

Στα 2δις το πρόγραμμα για τα φετινά έσοδα της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του επιτελείου του κ. Γ. Στάσση , η ΔΕΗ με  διάφορες κινήσεις στοχεύει φέτος σε έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ συνολικά. Τα 500 εκατομμύρια θα αντληθούν από την έξοδο στις αγορές. Τα υπόλοιπα από την  ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, τις οφειλές  του ευρύτερου Δημοσίου (συμπεριλαμβάνεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση) για πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ, από τιτλοποιήσεις χρεών, από αποζημιώσεις «τελευταίου καταφυγίου» μέσω όμως ΕΕ (θέλει πολιτικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες) και φυσικά από τους μεγάλους, μεσαίους και μικρούς καταναλωτές

Συνολικά από τη συλλογή των οφειλών η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει περίπου 500 εκατομμύρια έσοδα την περίοδο 2020-2023. Όπως ανέφερε  πρόσφατα ο κ. Γ. Στάσσης, «σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων ολοκληρώσαμε τη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες -την πρώτη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη- με την αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ από τη συνολική σύμβαση των 200 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΔΕΗ εξασφάλισε νέα γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ, βασικός στόχος  είναι ο περιορισμός σταδιακά του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA.

Με σύμμαχο, πάντως, τις επιδόσεις στο 9μηνο και την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί από πέρυσι αλλά και την αποκλιμάκωση των τιμών σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης από τα ΝΟΜΕ, η χρηματιστηριακή πορεία της εταιρείας έχει μπει στα ραντάρ των αγορών.

Ποιοι και γιατί αποδομούν τον Γ. Στάσση!

Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Ομαλά  εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που θα φέρει σημαντικά έσοδα στη ΔΕΗ.

To Regulated Asset Base του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί βασικό κριτήριο αποτίμησης για όλα τα δίκτυα, ανέρχεται στα 2,973 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, που σε ανάλυσή της εστιάζει στη μητρική ΔΕΗ αλλά και στις σχετικές εξελίξεις στον ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου το 49% είναι σε διαδικασία πώλησης και αποτελεί καταλύτη και για τη χρηματοοικονομική εικόνα της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ είναι  και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται ο  ΔΕΔΔΗΕ που είναι  100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες.

Η ανάλυση της Eurobank Equities αποκτά ιδιαίτερη σημασία  καθώς οι Eurobank και Goldman είναι οι δύο βασικοί σύμβουλοι της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα, έτσι, με όσα αναφέρονται, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να έχει ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων, που δυσκολεύει την αποτίμηση, αλλά με βάση το προβλεπόμενο EBITDA του 2021 εκτιμάται ότι η αποτίμηση ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ΕBITDA 430 εκατ. το 2020, 436 εκατ. το 2021, 440 εκατ. το 2022 και 467 εκατ. το 2023. Τα καθαρά έσοδα για το 2019 υπολογίζονται στα 728,6 εκατ. και οι οργανικές δαπάνες στα 429,2 εκατ. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,684 δισ. βασίζεται σε RAB και Discounted Cash Flow 5,3% WACC, που δίνει μια κεφαλαιοποίηση 8,5 φορές το EBITDA.

Δημόσιο–Τιτλοποιήσεις και επέκταση σε άλλους τομείς

Έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση «έναντι» των λογαριασμών ρεύματος του Δημοσίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, την τελευταία ημέρα του χρόνου. Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019 το Δημόσιο έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση αυτής της τακτικής για να στηρίξει τη ρευστότητα της ΔΕΗ, ενώ η δεύτερη δόση, ύψους 390,5 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Επίσης  έχουν μπει στο ταμείο τα 150 εκατ. από τα 200 εκατ. της πρώτης τιτλοποίησης απαιτήσεων. Σύντομα  αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές άλλης μιας τιτλοποίησης απαιτήσεων, ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Στα «συν» της προσπάθειας αυτής, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, θεωρείται η συμμετοχή μεγάλων οίκων, όπως η Pimco και η JP Morgan.

Η εταιρεία προσανατολίζεται πλέον στην εκτεταμένη  χρήση του ebill και των ηλεκτρονικών πληρωμών και παρέχοντας δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη. Μέχρι το καλοκαίρι  αναμένονται τα δύο πρώτα consept stores που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή προφίλ στη σχέση με τον καταναλωτή.

Σταθερά προχωρεί και η επέκταση  στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και της ηλεκτροκίνησης. Έχουν ήδη τοποθετηθεί οι 100 πρώτοι φορτιστές, ενώ επίκειται μέχρι το 2023 να μπουν 1.000 συνολικά, ενώ μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι για 10.000.

Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Fraport, ενώ επίκειται επέκταση των συνεργασιών και με άλλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Η ΔΕΗ τέλος, αναμένει τις πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε. στη βάση αιτήματος που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση για αποζημίωση που σχετίζεται με τη λεγόμενη εφεδρεία έκτακτων αναγκών (strategic reserve capacity), δηλαδή το μόνιμο χαρακτηρισμό της ΔΕΗ ως «τελευταίου καταφυγίου»  χρηματοδότησης από όλους τους καταναλωτές, έστω και από λιγνιτικούς σταθμούς.

Είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε κράτη-μέλη με ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όπως η Γερμανία.

Δηλαδή η ΔΕΗ διεκδικεί τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ανάκτησης κόστους για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν τα λιγνιτικά εργοστάσια λειτουργώντας ως «εφεδρεία έκτακτων αναγκών», όπως στη Γερμανία.

Ωστόσο είναι προφανές ότι η τελική απόφαση περνά μέσα από ενδοκοινοτικές πολιτικές σταθμίσεις και ισορροπίες. Πάντως και εδώ η ΔΕΗ διεκδικεί ποσά που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.