Η γήρανση του πληθυσμού, μαζί με την υπογεννητικότητα και την έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, απειλούν με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι το 77,2% των συνταξιούχων (1.915.866) είναι άνω των 65 ετών και μόνο το 5,5% (138.013) είναι κάτω των 55 ετών (χήρες – ορφανά).

Τονίζεται ότι μετά το 2022 (και υπό προϋποθέσεις) δεν θα μπορεί να εξέρχεται στη σύνταξη κάποιος ασφαλισμένος πριν από τα 67 του ή τα 62, καθώς καταργούνται οι σημερινές μεταβατικές διατάξεις. Γιαυτό και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τις 200.000.

Ο «λογαριασμός» της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας την περίοδο 2017-2065, σε συνάρτηση με την υπογεννητικότητα και την έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, εκτιμάται στα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του οµότιµου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστηµίου Σάββα Ροµπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.