Ο καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε, ότι είναι προτιμότερο να μην βασιστούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μελλοντικά εμβόλια.
Την Τρίτη ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι η χώρα του και η Δανία σκοπεύουν να σταματήσουν να βασίζονται αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ψάχνωντας άλλες «πηγές».
Η ανακοίνωση αυτή είναι προφανές ότι αποτελεί μομφή για το κοινό πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων της Ε.Ε., εξαιτίας του οποίου πολλές χώρες έχουν μείνει δίχως επαρκής αριθμό εμβολίων.
Ο Κουρτς είπε ότι και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να συνεργαστούν με το Ισραήλ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς, ενώ τόνισε ότι ήταν σωστή στη θεωρία και τη σκέψη η κοινή προμήθεια εμβολίων για την Ε.Ε. αλλά αποδείχθηκε ανεφάρμοστη στην πράξη.
Ανέφερε ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά αργή και επεσήμανε τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπιστεί στις παραδόσεις, την παραγωγή και τις προθεσμίες.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μεταλλάξεις και δεν μπορούμε να βασιστούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά τη στιγμή που μόλις το 5.5% του Αυστριακού πληθυσμού έχει καταφέρει να εμβολιαστεί, ένω υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να εμβολιάζονται 6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Δεν είναι όμως μόνο η Αυστρία

Και η πρωθυπουργός της Δανίας Δαντ Μέτ Φρεντερίκσεν δήλωσε ότι η χώρα της, μαζί με την Αυστρία, θα προχωρήσει σε μονομερή δράση για τη λήψη εμβολίων.
Τόσο ο Kurz όσο και η Frederiksen πρόκειται να ταξιδέψουν στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα για να ρίξουν διερευνήσουν την ταχεία διάθεση εμβολίων του Ισραήλ και θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ώστε να συζητήσουν  για τις ερευνητικές στρατηγικές εμβολίων.
Η Αυστρία και η Δανία όμως δεν είναι η μόνες χώρα θα ενεργήσουν εκτός του συστήματος προμηθειών της Ε.Ε. καθώς η Πολωνία και η Σλοβακία αναμένεται να ακολουθήσουν και να παραγγείλουν εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη αποφανθεί εάν είναι αποτελεσματικά ή ασφαλή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.