Στο 91% φτάνει πλέον η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική, ανεβαίνοντας μια μονάδα από χθες, με τους νοσηλευόμενους συνολικά να πλησιάζουν τους 1900.

Ανοίγουν νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για περιστατικά κορονοϊού με μεταφορές ασθενών, χωρίς προσωπικό και σχέδιο. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μετά από μια δραματική εφημερία στα νοσοκομεία της Αττικής.

Οι μετατροπές γενικών μονάδων εντατικής σε ΜΕΘ covid επιταχύνονται με αποτέλεσμα σήμερα να μετατραπεί ολόκληρη η γενική ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού σε ΜΕΘ covid – διατηρώντας την μονάδα εμφραγμάτων δυναμικότητας 10 κλινών και για τα μη covid περιστατικά. Επιπλέον, 46 απλές κλίνες από τις 400 του νοσοκομείου χρησιμοποιούνται για νοσηλεία ασθενών με covid.

Από την επιχείρηση κάλυψης περιστατικών covid, εξαιρούνται μέχρι ώρας το Λαϊκό νοσοκομείο, το Ιπποκράτειο, τα ογκολογικά νοσοκομεία, η νευροχειρουργική ΜΕΘ του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, ενώ στο ΚΑΤ προβλέπονται λίγες μόνο κλίνες ΜΕΘ covid για τα περιστατικά του νοσοκομείου, παρότι ενισχύθηκε πρόσφατα με 30 νέες κλίνες.

Αντίθετα έχει δοθεί έμφαση στο νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ με 125 κλίνες covid, ενώ στο νοσοκομείο Σωτηρία που λειτουργεί ως νοσοκομείο covid συνολικά, λειτουργεί η ΜΕΘ εμφραγμάτων με 8 κλίνες για περιστατικά του νοσοκομείου. Οι υπόλοιπες 84 κλίνες εντατικής συμπεριλαμβανομένων και των 50 νέων που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής, λειτουργούν ως ΜΕΘ covid.

Οι ειδικοί της διαχείρισης της κρίσης, επισημαίνουν πως ακόμη βρισκόμαστε σε μείωση των χειρουργείων σε ποσοστό 80%, αφήνοντας να διαφανεί ότι στο χειρότερο σενάριο, τα χειρουργεία μπορούν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν επιθυμητό.

Ματίνα Παγώνη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε ότι σήμερα φτάσαμε τις 246 κλίνες covid ΜΕΘ, όμως χρειάζεται να ενισχυθεί το σύστημα και με τη δυναμικότητα του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην δημιουργούνται προβληματισμοί στους θεράποντες γιατρούς πώς θα καλύψουν τα βαριά περιστατικά τους, είτε πρόκειται για κοροναϊό, είτε για άλλη πάθηση. Οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται ταχύτατα από 1700 φτάσαμε στους 1900 και σύντομα θα ξεπεράσουμε τους 2.000 με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και στις ανάλογες πιέσεις στις ΜΕΘ.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ακόμη ότι σημαντικό είναι να τονιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης, ώστε να τηρούνται τα μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.