Θα συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική με 0% επιτόκιο αναφοράς, έδειξαν τα πρακτικά της FOMC, καθώς η οικονομία δεν έχει επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Με άλλα λόγια, περισσότερο τύπωμα, περισσότερος πληθωρισμός. Καλά νέα για Wall Street, κακά νέα για την πραγματική οικονομία (μακροπρόθεσμα).

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Προς έκπληξη κανενός, η Fed αποφάσισε πως πρέπει να συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική προκειμένου να στηριχθεί η Wall Str… εεε η οικονομία.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφασίστηκε ομόφωνα πως το επιτόκιο αναφοράς θα παραμείνει στο 0% με αθρόες αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά (τα λεγόμενα Fed minutes) που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει την χαλαρή πολιτική, καθώς η οικονομία δεν έχει επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Με απλά λόγια, η Fed κάνει ξεκάθαρο πως θα πράξει ό,τι χρειαστεί (money printer go brrr) προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι αγορές. Περισσότερο τύπωμα, με κάθε κόστος (κυριολεκτικά), παρά το χρέος-ρεκόρ και τις υψηλές αποδόσεις στα ομόλογα που “φωνάζουν” για τον επικίνδυνα αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πως αντέδρασε η αγορά

Στο άκουσμα της είδησης, το δολάριο δεν αντέδρασε ιδιαίτερα, αφού η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει τη χαλαρή στάση της Fed. Τους έχουμε μάθει πλέον – άλλωστε είναι κι η ίδια εγκλωβισμένη σε αυτήν την επικίνδυνα εθιστική πολιτική, δε μπορεί να κάνει αλλιώς.

Εξάλλου η συνεδρίαση είχε λάβει χώρα 27 Ιανουαρίου (σήμερα βγήκαν τα πρακτικά). Έκτοκτε οι αποδόσεις ομολόγων έχουν εκτοξευθεί.

Fed: Η ζωή είναι ωραία, χαλαρά...!

Το Bitcoin πάντως, που θεωρείται χετζ στον πληθωρισμό ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 7,8% στα $52.400, έχοντας σπάσει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά.

Fed: Η ζωή είναι ωραία, χαλαρά...!

Τι έδειξαν τα πρακτικά

Με την οικονομική δραστηριότητα να προσπαθεί να αποκαταστήσει τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, η Επιτροπή διατήρησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναφοράς κοντά στο 0% και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα. Σε συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και την πολιτική επιτοκίων, τα πρακτικά αναγράφουν πως υπάρχει μικρή πιθανότητα για αλλαγές βραχυπρόθεσμα.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι επί του παρόντος μακριά από τους μακροπρόθεσμους στόχους της επιτροπής και ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εξυπηρετική έως ότου επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι» ανέφερε η περίληψη των πρακτικών.

«Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες υποστήριξαν τη διατήρηση των τρεχουσών ρυθμίσεων της Επιτροπής και guidance βάσει αποτελεσμάτων για το ποσοστό ομοσπονδιακών κεφαλαίων και τον ρυθμό αγορών περιουσιακών στοιχείων».

Το QE βοήθησε (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού)

Τα μέλη σημείωσαν ότι το πρόγραμμα QE, το οποίο έχει αυξήσει τον ισολογισμό της Fed στα περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, «έχει αμβλύνει σημαντικά τις δυσκολίες σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και παρείχε σημαντική στήριξη στην οικονομία».

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον στόχο ότι αυτός πρέπει να είναι ευρύς και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σχετικώς, η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης και της εικόνας στην αγορά εργασίας «μετριάστηκαν τους τελευταίους μήνες».
«Με την οικονομία να απέχει ακόμη από αυτούς τους στόχους, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι ήταν πιθανό να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος».

Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα πως δεν πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές πολιτικής έως ότου επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος. Όσον αφορά τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, απλώς είναι πρόωρη.

Όπως ήταν “έκακτη” η ένεση ρευστότητας που υποτίθεται θα γινόταν μία μόνο φορά κι έχει καθιερωθεί πλέον. Ουδεν μονιμότερον του προσωρινού λέμε εμείς. Είναι γλυκός ο εθισμός στο φθηνό χρήμα. Και επικίνδυνος…

Περισσότερα για το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος (1/4 δισ. κάθε μήνα) και το πως αυτό τροφοδοτεί την αγορά, εδώ. Κι εδώ το πρώτο άρθρο όπου αναλύσαμε την επικίνδυνα εθιστική πολιτική της Fed.