Νέα ρεκόρ στη Wall Street παρά τα απογοητευτικά μάκρο – Οι 140.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν το Δεκέμβρη δεν απασχολούν την αγορά που αναμένει νέα «ένεση» από Fed

 

Σε ιστορικά υψηλά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow Jones στις 31.000 μονάδες εν αναμονή νέου πακέτου «τόνωσης» (stimulus) από Fed, αλλά και μέτρα δημοσιονομικής στήριξης από Μπάιντεν.

Στον αντίποδα, τα πολύτιμα μέταλλα δέχονται βαρύ «σφυρόκοπημα», με τον χρυσό να υποχωρεί κατά 3% στα $1.855 και το ασήμι κατά 6% στα $25,55/ουγγιά. Ταιριαστό θέαμα θα έλεγε κανείς για το λεγόμενο sound money (υγιές χρήμα), σε μια εποχή που “θεός” των αγορών είναι το φθηνό χρήμα της Fed, το οποίο αποσυνδεδεμένο βέβαια από την πραγματική παραγωγή δεν είναι κάτι παραπάνω από αέρας κοπανιστός…

Η αγορά δεν πτοήθηκε από το «πραξικόπημα» της Τετάρτης όταν και διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλειο προκαλώντας χάος με πολλαπλούς νεκρούς. Ίσως είχε ήδη προεξοφλήσει ένα χαοτικό γεγονός, αφού άλλωστε είχε να κάνει με τις πιο απρόβλεπτες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ…

Δεν φαίνεται να πτοείται όμως ούτε από τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ. Συγκεκριμένα τα εργασιακά μάκρο ήταν τόσο απογοητευτικά που διέψευσαν αρνητικά σχεδόν όλες τις -ήδη απαισιόδοξες- εκτιμήσεις (μόλις 3 από τις 66 αναλύσεις έπεσαν μέσα).

140.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ΗΠΑ μόνο το Δεκέμβρη. Πρόκειται για το χειρότερο νούμερο από τον Απρίλη.

Αυτό που παρακολουθούμε είναι πλέον η απόλυτη, ολοκληρωτική αποσύνδεση της αγοράς από την πραγματική οικονομία. Είναι κάτι που ανέκαθεν συνέβαινε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο στην εποχή της γενικότερης παράνοιας που ζούμε – στην εποχή που όσα ξέραμε γύρισαν τούμπα – η ψαλίδα αυτή έχει ανοίξει δραματικά.

“The market doesn’t care about the economy” (η αγορά δεν ενδιαφέρεται για την οικονομία)

Wall Street: Εθισμένη στο «φθηνό» χρήμα της Fed

Ένα διαχρονικό σκίτσο

Και γιατί να την ενδιαφέρει άλλωστε; Αρκεί να «πέφτει» το ζεστό, φρεσκοτυπωμένο χρήμα (από τη Fed ντε). Μετά και το τελευταίο πακέτο $900 δις. αναμένεται άλλη μια «ένεση» ρευστότητας $750 δις. Διότι περί «δόσης» πρόκειται. Η Wall Street έχει κυριολεκτικά εθιστεί στο φθηνό χρήμα αλλά και η οικονομία γενικότερα στις χαλαρές δημοσιονομικές/νομισματικές πολιτικές (QE, αρνητικά επιτόκια κλπ) με τους οικονομολόγους να σκίζουν τα πτυχία τους καθώς είναι άγνωστο του που θα πάει ακόμη αυτή η «βαλίτσα». Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αποτιμήσεις των μετοχών με βάση τα θεμελιώδη τους βρίσκονται σε τρομακτικά παράλογα επίπεδα, από τα οποία μόλις ξεκινήσει η κατρακύλα, δε θα έχει τελειωμό.

Μόνο το 2020 τυπωθηκαν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ασύλληπτο νούμερο που επισκιάζει κάθε προηγούμενη αντίστοιχη «παρέμβαση» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Για την ακρίβεια, το 2020 τυπώθηκε περίπου το 25% των συνολικών δολαρίων που έχουν τυπωθεί ΠΟΤΕ. Δηλαδή από την αρχή της ιστορίας του αμερικανικού νομίσματος μέχρι σήμερα… Σε ένα μόλις χρόνο τυπώθηκε το ¼ της συνολικής ποσότητας.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν καν τα δύο τελευταία πακέτα τόνωσης

Δε χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς οικονομικά για να κατανοήσει πως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από τον πληθωρισμό θα είναι δραματικές. Αλλά προς το παρόν φουσκώνει μέχρι να σκάσει… Την ίδια ιστορία “λένε” και τα ομόλογα, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σήμερα να εκτοξεύεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στο 1,114, σηματοδοτώντας “breakout”.

Μιλώντας για φούσκες, το Bitcoin επίσης κινείται σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα (νωρίτερα έφτασε τα $42.000) λαμβάνοντας πλασματική τόνωση από το αμφιλεγόμενο stablecoin Tether, το οποίο είναι pegged (συνδεδεμένο) στο δολάριο και ουσιαστικά «τυπώνει» χρήμα κατά βούληση, μια αν θέλετε «Fed των crypto». Βέβαια φημολογείται πως έρχονται αυστηρές ρυθμίσεις για το συγκεκριμένο σταθερό κρυπτονόμισμα που ουσιαστικά δρα σε «γκρίζα» ζώνη νομοθετικά, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε διόρθωση έως και 50% για το μέχρι τώρα ασταμάτητο Bitcoin…

Η BofA σήμερα προειδοποίησε για επίπεδα φούσκας στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα. Όχι ό,τι βέβαια οι αναλύσεις των αμερικανικών τραπζών είναι και οι πιο αξιόπιστες στο θέμα… Η JP Morgan άλλωστε δίνει τιμή-στόχο τα 150.000 δολάρια πλέον, ενώ πριν μόλις λίγα χρόνια το αποκαλούσε απάτη…

Πίσω στη Wall Street, η αγορά λοιπόν αδιαφορεί (και το δείχνει) για εργασιακά μάκρο και πραγματικούς δείκτες, καθώς είναι εθισμένη στη ρευστότητα. Μάλιστα η παγκόσμια ρευστότητα χτυπάει συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, πλησιάζοντας πλέον τα 100 τρισ. δολ. Μια ρευστότητα που δεν αναμένεται να μειωθεί το 2021.

Κάτι ανάλογο με τις ΗΠΑ αναμένεται και στην ΕΕ, με τον ισολογισμό της ΕΚΤ να ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 7 τρισ. ευρώ, καθώς η Λαγκάρντ έχει βάλει τις πρέσσες στο φουλ με τη μορφή δανείων TLTRO. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ισούται τώρα με το 69% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έναντι του 35% της Fed, το 132% της BoJ και το 37% της BoE.

Αυτό που συμβαίνει στην προσφορά χρήματος (M1 money supply) ξαναγράφει τα βιβλία οικονομικής θεωρίας. Το Μ1 περιέχει τα πιο εύκολα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και το ύψος τους φανερώνει το σύνολο του χρήματος που βρίσκεται σε άμεση κυκλοφορία.

Όπως φαίνεται στο 20ετές διάγραμμα του Μ1 δείκτη στις ΗΠΑ, το 2020 είναι στην κυριολεξία η χρονιά της εκτύπωσης (money printer go brrr). Η εξελικτική, σχεδόν ορθή γωνία που έχει αποτυπωθεί στο διάγραμμα έχει αφήσει με ανοιχτό το στόμα αρκετούς οικονομολόγους. Το μόνο θετικό στοιχείο από το ανεξέλεγκτο τύπωμα είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτήν τη ρευστότητα έχει φτάσει στα μεσαία και κάτω στρώματα της οικονομικής τάξης των Αμερικάνων, δημιουργώντας έντονες προϋποθέσεις επενδυτικής σκέψης και πράξης.

Αναλυτικά η εικόνα στις αγορές

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει ήπια άνοδο +0,06% στις 31.060 μονάδες, «φλερτάρωντας» με εναλλαγή προσήμου. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη  άνοδο +0,39% στις 3.818 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +0,78% στις 13.168 μονάδες.

Ο δείκτης «φόβου» VIX – γνωστός και ως δείκτης φόβου – υποχωρεί στις 21,74 μονάδες. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAΧ στη Φρανκφούρτη ενισχύεται +0,64% στις 14.057 μονάδες.

ΗΠΑ: Χάθηκαν 140 χιλ. θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο 2020

Την απώλεια 140 χιλ. θέσεων εργασίας εκτός γεωργικού τομέα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2020, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σταθερός στο 6,7%. Τα στοιχεία είναι χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές έκαναν λόγο για τη δημιιουργία 70 χιλ. θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για τον χειρότερο μήνα από τον Απρίλιο του 2020. Στον ιδιωτικό τομέα χάθηκαν 95 χιλ. θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον Νοέμβριο, αναθεωρήθηκαν ανοδικά, στις 336 χιλ. από 245 χιλ. και του Οκτωβρίου σε 654 χιλ. από 610 χιλ.

Η Boeing κατέληξε σε διακανονισμό με το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: Θα πληρώσει 2,5 δισ. δολάρια

Η Boeing θα πληρώσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, μετά την ευόδωση των συνομιλιών για διακανονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα που σκότωσαν συνολικά 346 άτομα και οδήγησαν στην καθήλωση των 737 MAX.

Ο διακανονισμός, ο οποίος επιτρέπει στην Boeing να αποφύγει τη δίωξη, περιλαμβάνει πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, αποζημίωση στις αεροπορικές εταιρείες 1,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 500 εκατομμύρια δολάρια για τις οικογένειες των θυμάτων της συντριβής λόγω των κατηγοριών που σχετίζονται με τη συνωμοσίας απάτης όσο αφορά στο λανθασμένο σχεδιασμό του αεροσκάφους.

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί άλλη μια σημαντική τονωτική ένεση τις επόμενες εβδομάδες μετά την πλήρη επικράτηση των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον.

Commerzbank: Προχωρά σε write-off 1,5 δισ. ευρώ, αυξάνει τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια

Η Commerzbank θα διαγράψει 1,5 δισ. Ευρώ goodwill στα βιβλία της για το 2020 και θα αναλάβει επιπλέον προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, για να αντικατοπτρίζει τα σταθερά χαμηλά επιτόκια και την επίδραση του δεύτερου lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια που ανέλαβε για το 2020 θα διαμορφωθούν τουλάχιστον στα 1,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας προσαρμογής 500 εκατ. ευρώ για τις επιπτώσεις της πανδημίας το 2021. Ο διευθύνων σύμβουλος, Manfred Knof, ο οποίος ανέλαβε αυτόν τον μήνα, προετοιμάζεται να εφαρμόσει μια ριζική αναδιάρθρωση καθώς η τράπεζα προσπαθεί να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Τον προηγούμενο μήνα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 610 εκατ. Ευρώ στο δ΄ τρίμηνο για την κάλυψη του κόστους αναδιάρθρωσης και τον Νοέμβριο προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τα επισφαλή δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ανάλογα με το πώς αναπτύσσεται το β΄ κύμα της πανδημίας.

Μετά από αυτή την εκκαθάριση του ισολογισμού, είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, αναφέρει ο Knof σε ανακοίνωση του. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την τράπεζα πιο κερδοφόρα μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Στο 8,3% υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2020

Το Νοέμβριο του 2020, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη ήταν 8,3%, από 8,4% τον Οκτώβριο του 2020 και από 7,4% το Νοέμβριο του 2019. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 7,5% το Νοέμβριο του 2020, μετά το 7,6% τον Οκτώβριο του 2020 και από 6,6% τον Νοέμβριο του 2019. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Eurostat εκτιμά ότι 15,933 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 13,609 εκατομμύρια στην ευρωζώνη ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο του 2020. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 222.000 στην ΕΕ και κατά 172.000 στην ευρωζώνη.

Γερμανία: Αύξηση 0,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2020

Με βραδύτερο ρυθμό αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή – που περιλαμβάνει παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές – αυξήθηκε 0,9% από τον Οκτώβριο.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Η Destatis αναθεώρησε ανοδικά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο σε 3,4% από το αρχικό 3,2%.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,6% από το Νοέμβριο του 2019. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο – έναν μήνα πριν από την επιβολή των πρώτων περιορισμών στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – η παραγωγή το Νοέμβριο ήταν 3,8% χαμηλότερη.

Με εξαίρεση την ενέργεια και τις κατασκευές, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2% τον Νοέμβριο έναντι του Οκτωβρίου. Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών παρουσίασε αύξηση 2,4%, ενώ η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε 1,7%. Η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 3,9% και η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε 1,4%.

Άλμα στις αγορές της Ασίας μετά τα ρεκόρ στη Wall

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα νέα ρεκόρ στη Wall Street. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε σε υψηλά τριάντα ετών, με τις προσδοκίες για επικείμενη έγκριση του νέου πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, να δίνει ώθηση στις αγορές.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άλμα +4% στις 3.152 μονάδες. Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,5% στις 3.915 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +2,36% στις 28.139,03 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από την 8η Αυγούστου 1990.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,57% στις 1.854,94 μονάδες. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,2% στις 27.878 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,2% στις 3.570 μονάδες. Ο Sensex ενισχύθηκε +0,9% στις 48.513 μονάδες.

Του Γιάννη Τσιρογιάννη