Δεν είχε τελικά διάρκεια το μινι-ράλι της Wall Street στην πρώτη εβδομάδα επί προεδρίας Μπάιντεν. Τα χθεσινοβραδινά απογοητευτικά αποτελέσματα των Intel και IBM προσγείωσαν τους αμερικανικούς δείκτες, διακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό σερί.
O Dow Jones υποχώρησε κατά 0,57% στις 30.996,98 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κατά 0,30% στις 3.841,47 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε στο φινάλε έστω και οριακά +0,09% να κλείσει σε θετικό έδαφος και νέο ρεκόρ στις 13.543,06 μονάδες.
Η εβδομάδα πάντως στο σύνολο της κλείνει με θετικό πρόσημο και ιστορικά υψηλά σε S&P 500 και Nasdaq. Ο Dow Jones σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,6%, ο S&P 500 1,9% και ο Nasdaq 4,2%.
Ωστόσο η επόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ενδιαφέρουσα, αφού αν οι απώλειες της Παρασκευής διευρυνθούν, τότε ίσως αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά για την καθοδική στροφή που έχουν ήδη αρχίσει να συζητάνε αναλυτές (με τελευταία τη BofA) αλλά και οι πιάτσες των επενδυτών.
Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται σε επίπεδα φούσκας πλέον. Δεν είναι θέμα του «αν» αλλά του «πότε». Η Fed και η Γιέλεν κάνουν ό,τι μπορούν βέβαια τυπώνοντας νυχθημερόν καρα-πληθωρισμένα πλέον δολάρια τροφοδοτώντας πλασματικά την αγορά με ενέσεις ρευστότητας, ωστόσο ούτε αυτό δε θα είναι αρκετό από ένα σημείο κι έπειτα…
Η αγορά έχει ποντάρει (υπερβολικά) πολλά στο stimulus
Άλλωστε το πολυαναμενόμενο stimulus $1,9 τρις. του Μπάιντεν ενδέχεται να βρει «τοίχο» τελικά στο Κογκρέσο καθώς τις τελευταίες ημέρες ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικάνων έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη ενός ακόμη πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης.
Ανησυχίες που εντείνει το γεγονός ότι και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής J. Manchin επέκρινε επίσης το μέγεθος του τελευταίου προτεινόμενου γύρου στήριξης των Αμερικανικών νοικοκυριών, ύψους 2.000 δολαρίων που ζητά ο νέος πρόεδρος. Οι όποιες διαφωνίες είτε από τους Ρεπουμπλικάνους είτε από τους Δημοκρατικούς θα έχει κόστος για τον Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ διαθέτοντας ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας και ενώ ο πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που αναμενόταν, αυξάνει τον κίνδυνο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Στα ταμπλό, από τις 30 μετοχές του Dow, οι 11 έκλεισαν στο ”πράσινο” και οι 19 στο ”κόκκινο”. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Home Depot, Salesforce.com Inc. και Apple με άνοδο 1,77%, 1,62% και 1,61% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των International Business Machines, Intel και UnitedHealth Group με πτώση 9,91%, 9,29% και 2,10% αντίστοιχα.
Επιπλέον, η προσοχή σήμερα στράφηκε στα πολύ ενδιαφέροντα μακροοικονομικά που ανακοινώθηκαν.
Άλμα στην οικονομική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2021
Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα του επιχειρηματικού κλάδου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI (Purchase Managers Index) διαμορφώθηκε σε 58 μονάδες -πάνω από 50 μονάδες επιτάχυνση στη δραστηριότητα, κάτω από 50 μονάδες συνεπάγεται επιβράδυνση- τον τρέχοντα μήνα, από 55,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους ΡΜΙ, για τις Υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 57,5 μονάδες (από 54,8), ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση εκτοξεύθηκε στις 59,1 μονάδες (από 57,1).
«Κοκκίνησαν» τα ασιατικά ταμπλό
Με πτώση διαπραγματεύτηκαν και οι αγορές της Ασίας. Ο Asia Dow υποχώρησε -0,9% στις 4.045 μονάδες. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,44%, στις 28.631,45 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,21%, στις 1.856,64 μονάδες. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1,6% στις 29.447 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,4% στις 3.606 μονάδες. Ο Sensex υποχώρησε -1,1% στις 49.080 μονάδες.
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας να επισκιάζει τις προσδοκίες για το νέο πακέτο Biden για τη στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε σημαντικότερες απώλειες έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, οι φήμες για εκλογές, το υψηλό δημόσιο χρέος και η υγειονομική κρίση, προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 0,70% με ιστορικό χαμηλό στις 17 Δεκεμβρίου το 0,47%.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχεται ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής, λόγω των νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Οι προβλέψεις για ΑΕΠ, πληθωρισμό και ανεργία
Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες ενώ οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι και αυτές αμετάβλητες στο 1,7%.
Αντίθετα με τις αναθεωρήσεις στις προοπτικές αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, μακροπρόθεσμα προβλέπεται μεγαλύτερη ανάκαμψη. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε όλα τα επίπεδα.
Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021 συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός κατά μέσο όρο θα κυμανθεί στο 0,9%, 1,3% και 1,5% για τα έτη 2021, 2022 και 2023 αντίστοιχα.
Οι εκτιμήσεις αυτές ήταν αμετάβλητες τόσο για το 2021 όσο και για το 2022. Οι μέσες μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό (οι οποίες, όπως και όλες οι άλλες μακροπρόθεσμες προβλέψεις σε αυτόν τον γύρο της έρευνα , αναφέρονται στο 2025) παρέμειναν στο 1,7%.
Markit: Σε χαμηλά διμήνου ο σύνθετος PMI στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2021
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, λόγω των αυστηρότερων lockdown που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Ο σύνθετος PMI της Markit για τη ζώνη του ευρώ, η οποία εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στις κατασκευές όσο και στις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο του 2021, έναντι 49,1 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2020.Ένα επίπεδο κάτω των 50 μονάδων αντιπροσωπεύει συρρίκνωση στη δραστηριότητα.
Ύφεση τύπου W για Ευρωζώνη
Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε ότι μια ύφεση διπλού πάτου για τη ζώνη του ευρώ φαίνεται «όλο και πιο αναπόφευκτη». «Οι αυστηρότεροι περιορισμοί COVID19 έφεραν περαιτέρω επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο», είπε.
«Η παραγωγή μειώθηκε, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα των υπηρεσιών και την αποδυνάμωση της μεταποιητικής ανάπτυξης στα χαμηλότερα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής στην επτάμηνη ανάκαμψη του τομέα».