Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι διεθνείς αγορές που δεν ενθουσιάστηκαν με την πρόταση Μπάιντεν για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο θα ανέρχεται στα #1,9 τρισ.

Οι επενδυτές είχαν ποντάρει σε $3 τρισ. και από ό,τι φαίνεται δεν είναι καν σίγουρο ότι θα περάσει η πρόταση Μπάιντεν αφού προσκρούει στους Ρεπουμπλικανούς. Παράλληλα η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη, οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τα οποία πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Οι γιγαντιαίες δαπάνες που προβλέπει πάντως το πακέτο τόνωσης της οικονομίας επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας από το – ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς – Κογκρέσο. Πλούσια σε εταιρικά αποτελέσματα η μέρα, με τους τραπεζικούς κολοσσούς, Citigroup, Wells Fargo και JP Morgan Chase, μεταξύ άλλων, να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το τελευταίο τρίμηνο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έχασε το στήριγμα των 31.000 μονάδων, ενώ το δολάριο συνεχίζει να ανακάμπτει προς τις 91 μονάδες.

Wall Street: Λίγα τα $1,9τρισ. του Μπάιντεν...

Το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισεκ. δολαρίων που θα αντιμετωπίσει την άμεση αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών λόγω των μεγάλων δαπανών προς τις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

«Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Αυτή η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει χρήματα για μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, όπως η υποδομή και η κλιματική αλλαγή, δήλωσε η ομάδα μετάβασης.
Έτσι θα χορηγηθούν τρισεκατομμύρια, εστίασε στην πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη.

Έθεσε ορισμένους στόχους και ορισμένα σχέδια αλλά βασικά έθεσε ευρείς στόχους – και ζήτησε από το Κογκρέσο να συναινέσει. Ο λογαριασμός του Μπάιντεν – που ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση του Covid-19, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες άμεσης ανακούφισης και 440 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινότητες και επιχειρήσεις – υπερδιπλασιάζει το διμερές νομοσχέδιο 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, και κινείται λίγο χαμηλότερα από το δημοσιονομικό πακέτο του Μαρτίου του 2020.

Το μεγαλύτερο μέγεθος και η συμπερίληψη των δημοκρατικών προτεραιοτήτων, όπως η αύξηση των ελάχιστων μισθών, σημαίνει επίσης ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν την πρόταση Μπάιντεν.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, ορισμένα βασικά μέτρα, όπως η βοήθεια προς τις Πολιτείες και τα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, πιθανόν θα χρειαστούν 60 ψήφους στη Γερουσία.

Στο 0,3% ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2020

Ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.
Ήταν υψηλότερος κατά 0,3%, μετά την άνοδο κατά 0,1% του Νοεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί κατά 0,4%.
Εξαιρουμένων των τιμών στα είδη διατροφής και Ενέργειας, ο δομικός δείκτης παραγωγού κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1%, κίνηση που είχε σημειώσει και τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,2%.

Νέα πτώση στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2020

Οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να κινούνται πτωτικά και τον Δεκέμβριο καθώς η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού περιόρισε τις δαπάνες στα εστιατόρια και τα καταστήματα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις βούτηξαν 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Νοέμβριο είχαν καταγράψει απώλειες 1,4%.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μείνουν αμετάβλητες.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των δομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν ελεύθερη πτώση 1,9% τον περασμένο μήνα.

JP Morgan: Άλμα 42% στα κέρδη δ΄τριμήνου, στα 12,1 δισ. δολ.

Tον χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ για το δ΄τρίμηνο άνοιξε η JP Morgan, με τα κέρδη της μάλιστα να διαμορφώνονται υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 12,136 δισ. δολ. στο δ΄τρίμηνο, αυξημένα κατά 42%, κυρίως λόγω των αυξημένων επιδόσεων της επενδυτικής τραπεζικής.
Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ανήλθαν σε 3,79 δολ. έναντι 2,57 δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και 2,62 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με την Refinitiv.
Tα έσοδα ανήλθαν σε 30,16 δισ. δολ. σημειώνοντας αύξηση 3%, την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούσαν 28,7 δισ. δολ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) της αμερικανικής επενδυτική τράπεζας διαμορφώνεται στο 13,1%.
Ο δείκτης ROE διαμορφώνεται στο 12%.

Wells Fargo: Καθαρά κέρδη 3 δισ. δολ. στο δ΄ τρίμηνο 2020

Στα 2,99 δισ. δολ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo στο δ΄τρίμηνο του 2020, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων.
Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 0,64 δολ. από 0,60 δολ. στο δ΄τρίμηνο του 2019.
Ωστόσο, η πτώση των εσόδων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα υποχώρησαν 9,7% στα 17,93 δισ. δολ.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση στα 18,12 δισ. δολ.

Citigroup: Πτώση 7% στα κέρδη και 10% στα έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο 2020

Αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου βελτιωμένα σε σύσγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά την κερδοφορία της δημοσίευσε η Citigroup καθώς η εταιρεία ακολούθησε την πρακτική της JPMorgan Chase στις προβλέψεις για αποθεματικά όσον αφορά ζημίες από τον πιστωτικό τομέα, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.
Η Citigroup ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία της είχε πτώση κατά 7% στα 4,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 2,08 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με την εκτίμηση 1,34 δολαρίων ανά μετοχή των αναλυτών σε δημοσκπόπηση την Refinitiv.
Τα εταιρικά έσοδα είχαν πτώση κατά 10% στα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένη από την εκτίμηση των 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην πανδημία

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη, οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τα οποία πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, η πρόταση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, δεν ενθουσίασε τους επενδυτές.
H Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel πιέζει για νέα αυστηροποίηση του lockdown στη χώρα καθώς οι θάνατοι συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 1.500 για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Γαλλία επίσης αναμένεται να αυστηροποιήσει τα μέτρα.
Η απαγόρευση κυκλοφορία που έχει τεθεί σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Γαλλίας θα επεκταθεί στο σύνολο της χώρας από το Σάββατο,όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη.

Θα διαρκέσει για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Την παραίτηση υπέβαλε σύσσωμη η κυβέρνηση του Mark Rutte στην Ολλανδία μετά το σκάνδαλο για τα οικογενειακά επιδόματα.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση των οικογενειακών επιδομάτων για περίπου 10 χρόνια, καθώς υψηλόβαθμοι εφοριακοί κατηγόρησαν αδίκως χιλιάδες γονείς για απάτη, καταποντίζοντας πολλές οικογένειες στο χρέος, αφού τους ζήτησαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων που είχαν λάβει.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων DutchNews.nl, οι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί μέχρι τις εκλογές.
Σημειώνεται στις 17 Μαρτίου είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία.
Σημειώνεται ότι στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Rutte έχει σαφές προβάδισμα.
Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέμεινε περιορισμένος, ωστόσο θα πρέπει οι χρηματοπιστωτικές αρχές να εστιάσουν στα προβλήματα των μικρών και μεσαίων τραπεζών.
Αυτό ανέφερε ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο workshop της Banca d’Italia σχετικά με το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων για τις τράπεζες στην ΕΕ.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση κρίσεων για μεσαίες τράπεζες.

Ευρωζώνη: Στα 25,8 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα – Κοντά σε προ πανδημίας επίπεδα οι εξαγωγές

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, κοντά σε προ πανδημίας επίπεδα διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Συνολικά, οι εξαγωγές στις χώρες της ζώνης του ευρώ ανήλθαν σε 196,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,2% στα 170,9 δισ. ευρώ ετησίως, αυξάνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 25,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, οι εξαγωγές της ευρωζώνης μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% τον Απρίλιο.
Τότε άρχισε η ανάκαμψη. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, οι εξαγωγές είναι 10,2% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Carrefour: Οριστικό όχι από την κυβέρνηση στη συγχώνευση με την καναδική Couche – Tard – «Βουτιά» 4% για τη μετοχή

Την «ξεκάθαρη και οριστική» άρνηση της γαλλικής κυβέρνησης στην προσέγγιση μεταξύ του γαλλικού ομίλου σούπερ μάρκετ Carrefour και του καναδικού Couche-Tard, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire.
«Η θέση μου είναι ένα ευγενικό «όχι», αλλά σαφές και οριστικό», σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στα δίκτυα BFMTV και RMC, έχοντας ήδη διαμηνύσει από προχθές ότι δεν είναι υπέρ μια τέτοιας κίνησης στο όνομα της ‘διατροφικής ασφάλειας’ των Γάλλων.
«Αυτή η υγειονομική κρίση μας δίδαξε ένα πράγμα: ότι είναι η διατροφική ασφάλεια που είναι ανεκτίμητη», δήλωσε ο Le Maire.
«Η διατροφική ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρας μας και ως εκ τούτου δεν εγκαταλείπουμε έναν από τους μεγάλους διανομείς της Γαλλίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η «Carrefour είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της Γαλλίας με κοντά 100.000 υπαλλήλους» και ότι ο όμιλος «αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της διανομής τροφίμων στη χώρα μας».

Για να αντιταχθεί στην αγορά αυτή, η κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στις ρυθμίσεις για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων, που της επιτρέπουν να μπλοκάρει τις διαδικασίες εξαγοράς στον αγροδιατροφικό τομέα.
«Έχουμε το νομικό εργαλείο στη διάθεσή μας, προτιμώ να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσω», αλλά το υπουργείο Οικονομίας θα το ενεργοποιήσει «εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Couche-Tard, με έδρα το Κεμπέκ, ανακοίνωσε προχθες ότι κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά ύψους 20 ευρώ ανά μετοχή για την Carrefour –τον μεγαλύτερος όμιλος λιανικής πώλησης στην ηπειρωτική Ευρώπη– κυρίως σε μετρητά.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, στον απόηχο της πρότασης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 3.975 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,62%, στις 28.519,18 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,89%, στις 1.856,61 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,3% στις 28.573 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -1,2% στις 49.012 μονάδες.