Άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ελπίδες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές ενίσχυσαν το κλίμα.

Ειδικότερα, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο 0,5% στις 14.004 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,3% στις 6.766 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαπραγματεύεται στις 5.672 μονάδες, με κέρδη 0,2%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,2% στις 22.792 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,2% στις 8.380 μονάδες.

Οι διεθνείς αγορές διευρύνουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών, καθώς το CNN μετέδωσε ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης της οικονομίας, ύψους 2 τρισ. δολ. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων το οποίο – εφόσον εγκριθεί –  ξεπερνά τις προσδοκίες της αγοράς.

Όσον αφορά την Κίνα, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, καθώς η αναταραχή που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδότησε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

Γερμανία: Ύφεση 5% το 2020

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η  οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων, κατά 5% το 2020, καθώς η ισχυρή κρατική αντίδραση βοήθησε να περιοριστεί το χάος που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Η μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν μικρότερη από το 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters και μικρότερη από τη συρρίκνωση-ρεκόρ του -5,7% που καταγράφηκε το 2009 κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.