Διερωτήθηκαν πολλοί χθες γιατί η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Μπακοκαϋμενάκηδων και Farallon βάσει της οποίας η Invesco θα γινόταν κάτοχος άνω του 23% των μετοχών του Ελλάκτωρα δεν ολοκληρώθηκε μέσα στη μέρα.

Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη: γιατί δεν είχαν οριστικοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες μεταξύ Μπακοκαϋμενάκηδων και τράπεζας Πειραιώς ως προς τη χρηματοδότηση των τελευταίων για να αγοράσουν τις μετοχές από τη Farallon!

Κάτι που πιθανόν να γίνει τις επόμενες ημέρες. Εάν βεβαίως ξεπεραστούν τα εμπόδια που κάποιοι τρίτοι έβαλαν στην Πειραιώς σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν εξωθεσμικά τη χρηματοδότηση των Αρκάδων επιχειρηματιών προς όφελος των Ολλανδών.

Τη χρηματοδότηση και το πλάνο δράσης των Μπακοκαϋμενάκηδων συντονίζει ο κ. Εξάρχου, άρτι αφιχθείς από το …ψάρεμα, κομβικό πρόσωπο των ημερών καθώς για εκείνον φέρεται να προεκλήθη, μεταξύ άλλων, η σύγκρουση Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση.

Επί του προκειμένου τώρα, στο βαθμό που η απόκτηση του ποσοστού των αδερφών Καλλιτσάντση που είναι ενεχυριασμένο στη Farallon (για να είμαστε ακριβείς) ολοκληρωθεί, τότε θα πρέπει να αποσαφηνισθούν οι επιδιώξεις Μπάκου και Καϋμενάκη.

Θα προβούν σε δημόσια πρόταση; Θέλουν πράγματι να κυριαρχήσουν στον Ελλακτωρα και να αποκτήσουν τον μεγάλο όμιλο των κατασκευών, της ενέργειας και των παραχωρήσεων; Έχουν οι ίδιοι τα λεφτά; Έχουν δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα;

Μήπως πουλήσουν τις μετοχές; Ήδη από το σύνολο της αγοραπωλησίας που τους έχει κοστίσει 65 εκατ. ευρώ, εάν πωλήσουν με βάσει την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή θα αποκομίσουν υπεραξίες άνω των 12 εκατ. ευρώ! Εκτός και αν ευελπιστούν σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη πουλώντας λόγω ανταγωνισμού σε υψηλότερες τιμές στο Χρηματιστήριο ή πουλώντας στους Ολλανδούς!

Ποιος είναι επομένως ο απώτερος σκοπός τους; Παιχνίδι χρηματιστηριακό; Κυριαρχία στον όμιλο και καθιέρωση στο υψηλότερο επίπεδο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα; Η απλώς πίεση μεγάλου ρίσκου στους Ολλανδούς από τους οποίους θα απαιτήσουν υψηλό τίμημα για να φύγουν ή ανταλλάγματα σε είδος , πχ αιολικά , για να παραχωρήσουν τις μετοχές τους;

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη της απόκτησης μετοχικής θέσης για τους Μπακοκαϋμενάκηδες κοντά στο 25% , αλλάζει τα δεδομένα της υπόθεσης , το παιχνίδι κυριαρχίας στον Ελλάκτωρα χοντραίνει, τα ρίσκα γίνονται υψηλά και οι απλοί μεταφορείς τράνζιτ πετρελαίου στα Εμιράτα μετατρέπονται σε ισχυροί παίκτες, μολονότι οι κακές γλώσσες ακόμη επιμένουν πως βασικός σκοπός δεν είναι άλλος από το να «ασπρίσουν» τα κεφάλαια τους…