«Η ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα πραγματοποίησε κανονικά τα Θεοφάνεια αψηφώντας ανοιχτά τους κυβερνητικούς περιορισμούς ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού που απαγορεύουν ρητά τις δημόσιες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών τελετών σε μια από τις πιο σημαντικές ημέρες για την ορθοδοξία» αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οπως λέει το δημοσίευμα, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως πρέπει η εκκλησία να δώσει το παράδειγμα σε μια κρίση που σκότωσε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Ελλάδα οι προσκυνητές παρευρέθηκαν στην τελετή του αγιασμού των υδάτων που πραγματοποιήθηκε έξω από τους Ναούς με συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των πιστών.

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ένα πράγμα και η πίστη είναι άλλο» είπε μια 38χρονη πιστή που παρακολούθησε την πρωινή λειτουργία σε μια εκκλησία στα περίχωρα της Αθήνας. «Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας διατάξει τι να κάνουμε».

Η αστυνομία βρέθηκε έξω από αρκετούς Ναούς αλλά είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει και πως θα χρησιμοποιούσε «ήπια» μέτρα για να πείσει τους παρευρισκόμενους να μην συνωστίζονται. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, καθώς τα πλήθη αυξάνονταν έξω από τις εκκλησίες, ανέβηκαν οι τόνοι, και φώναζαν από τα μεγάφωνα στους πιστούς να μείνουν μακριά.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η κυβέρνηση επέκτεινε το lockdown παίρνοντας πίσω την άδεια των καταστημάτων να πουλούν μέσω του συστήματος take away και ανακοινώνοντας την διεξαγωγή της εορτής των Θεοφανείων με ανώτατο όριο 50 ατόμων σε μεγάλες εκκλησίες και 25 σε μικρότερες.

Την Δευτέρα σε μια σπάνια «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας την οποία συμμερίστηκε μεγάλη μερίδα πιστών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τόνισε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην τελεστεί ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων».